Kysthistorie på Håholmen

Midt i værharde Hustadvika ligger Håholmen, engang et fiskevær og handelssted – i dag en kysthistorisk perle i Classic Norway-kjeden....

Det er 37 år siden forrige gang jeg besøkte Håholmen. Eventyreren Ragnar Torseth hadde ennå ikke slått seg ned her, og eierne dengang hadde akkurakt søkt støtte fra Distriktenes Utbyggingsfond for å restaurere den gamle og ærverdige bygningsmassen. Jeg kjenner på følelsen av nostalgi blandet med forventning når vi blir hentet av båten som skal ta oss over sundet fra parkeringsplassen ved Atlanterhavsveien og ut til det gamle fiskeværet.

ADKOMSTEN: Veien til Håholmen går via den berømte Atlanterhavsveien (i bakgrunnen).

Noen gode minner står seg dårlig ved gjensyn. Med Håholmen er det motsatt: Stedet er til å kjenne igjen, men med en ansiktsløftning som hever det tradisjonsrike fiskeværet til helt nye høyder. Bygningsmassen er utvidet, men med høy aktelse for det opprinnelige. I dag har Håholmen Havstuer 100 senger, fordelt på 47 rom i ulike bygninger og kategorier. Her kan du bo så rustikt du bare vil, i omgivelser en fisker på 1700-tallet ville kjenne seg igjen i. Eller også kan du bo i romløsninger med all den komfort du bare kan ønske deg. Håholmen har noe for alle.

BO BRA: På Håholmen bor du bra i en av flere romkategorier. Her en av de romsligste.

Normalt vil besøkende fra alle verdenshjørner trekke hit i sommer, for å oppleve den særegne kystkulturen som frembys på Håholmen. Her har Ragnar Torseths viking-knarr Saga Siglar fått sitt eget flotte museum, hvor vikingtidens sjøfart presenteres side om side med Torseths egne eventyr til sjøs.

SAGA SIGLAR: Eventyreren Ragnar Torseths berømte kopi av en knarr fra vikingtiden har fått sitt eget museum på Håholmen.

– Det er høy aktivitet her, med foredrag og andre arrangementer. Nå forbereder vi til og med et bryllup her om noen dager, der de to skal gifte seg i Saga Siglar, forteller Ketil Jentoft.

Navneskiltet på brystet forteller at han er «Værbestyrer», der andre ville kalle seg hotellsjef. Men med det gråsprengte skjegget og robuste oppsynet kunne ikke stillingsbetegnelsen passet bedre.

VÆRBESTYREREN: Hotellsjefen på Håholmen Havstuer, Kjell Jentoft, kaller seg slett ikke hotellsjef, men værbestyrer. Og visst ser han vel ut som akkurat det også.

Tidløst
Fra Håholmen Havstuer kan du dra på havørn-safari, seiltur med Saga Siglar-kopien Kvitserk, fisketurer og rib-turer i det som omtales som den mest værharde strekningen på Hurtigruten. Dette er også et eldorado for dykkere, i et vann så krystallklart at få steder i Norge kan oppvise maken.

KVITSERK: På Håholmen er det populært med en seiltur i kopien av Ragnar Torseths gamle knarr Saga Siglar.

Eller du kan gjøre som oss – sette deg på en benk og skue ut over havet. Kjenne på følelsen av tidløshet, og vite at værbitte fiskere og handelsmenn har nytt den samme utsikten i hundrevis av år før deg. Og er du som meg, sender du en tanke til de som tar vare på kystkultur-steder som dette. Men kanskje forsvinner alle tanker et sted der fremme i horisonten – inntil en stor værbestyrer-hånd legger seg på skulderen din og melder at fiskesuppen er klar. Den vil du nemlig ikke gå glipp av!

KORTREIST: Den nydelige fiskesuppen i restauranten på Håholmen inneholder kortreiste delikatesser; her hentes råvarene rett opp fra havet omkring.

Fakta

Komme seg dit
50 min. fra Molde Lufthavn: Fv62 mot Averøy, og følg Atlanterhavsveien. Parkeringsplass for biler. Her hentes du med båt.

Åpningstider
Åpent for individuelle gjester frem til og med 15. september. Åpent hele året for alle typer arrangement fra 10 personer og oppover.

Om Håholmen:
Håholmen består av hotellrom, kro og museum. Opprinnelig et samfunn basert på handel, fiske og sjøtransport. Her i det verneverdige fiskeværet møttes fiskere, sjøfolk, kremmere og farmenn.

classicnorway.no/hotell/haholmen-havstuer

RELATERTE ARTIKLER

Tsjekkia – øl-elskerens paradis

Tsjekkerne har brygget øl i 2 000 år og verken krig, økonomiske kriser eller trusler om å bli...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger

Den evige greske sommeren fortsetter

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, lokale smaker og dufter, fantastiske solnedganger.

Et amerikansk skattkammer

Litt utenfor det livligste turisttråkket i New York ligger The Morgan Library & Museum – et veritabelt skattkammer...

Reiseforsikring: Stor pågang med Spania-spørsmål

De siste dagene har telefonen glødet om Spania hos Europeiske Reiseforsikring.

Den lykkelige øya

Aruba presenterer seg selv som ”One happy island”. For virkelig å banke det inn, blir jeg mottatt på...

Kategori
ArubaFeaturedReportasjer