Koh Lao Lading

Øyhopping i Krabis paradisiske øyrike

Palmer, strender og dramatiske klipper
De bratte og skogkledde kalksteinsklippene nærmest vokser opp av det turkise havet. Kokosnøttpalmer vaier i vinden og kaster skygger over de vakre hvite strendene. Fargerike longtailbåter har kastet anker for dagen langs hele stranden. Reis dro på øyhopping utenfor Krabi, midt i hjertet av Andamansjøen.

Tekst og foto: Emil Engø
Mail: emil@reis.no

 

 

Nyt dagene, vannet, sanden, utsikten og skjønnheten.

Thailands sørvestkyst er kjent for  vaiende palmer, vakre og idylliske strender og høy kokosnøttfaktor. Kysten langs Andamansjøen er et tropisk øyparadis. Landskapet er formet av bølger og regn. I dag er det rester tilbake av det som var store landområder. Disse restene er øyer av kalkstein. Noen store, noen små, noen få helt flate, – de aller fleste bratte. Men mellom de bratte klippene ligger hvite strender og azurblå laguner.

Tropisk arkipel

I det båten er kommet ut i elvemunningen nedenfor havnen, som forøvrig var av det mer enkle slaget i et rolig elveleie som munner ut i havet, skimter jeg øyriket. Utenfor Krabi er det et arkipel som strekker seg mot både nord og sør – med nesten uendelig antall øyer. Noen er bebodd – de fleste ikke – men det er mulig å dra på dagsturer til mange av disse Robinson Cruzoe-øyene.

Les også: Den dramatiske regntiden er tid for spennende bilder

Den første øyen jeg skal besøke heter Koh Lao Lading. Det ser først umulig ut å skulle gå i land her. De dramatiske, stupbratte klippene reiser seg  opp av havet. Noen trær, busker og lianer har klart å karre seg fast i de bratte klippene. Mange steder er det grotter. Disse er vasket ut av vann gjennom millioner av år. I det vi kommer rundt en klippe åpner det seg en bukt med en liten strand. Her skal jeg nyte livet en liten stund.

Det ligger allerede noen longtailbåter på den rundt femti meter lange stranden . Sammen med palmer som rasler i vinden, kritthvit sand og fløyelsmykt varmt havvann, er dette Thailandsk badeferie på sitt beste. Jeg dypper tærne i det varme vannet i det båten legger til ved stranden. Hopper ut i vannet. Små fargerike fisker piler rundt meg. Livet føles bare herlig.

Les også: Koh Lipe – Thailands ukjente perle

Øyen er liten, men vakker og frodig. Jeg trasker rundt i sanden. De små kornene kiler seg fast mellom tærne. En sti fører over til den andre siden av øyen, til den neste bukten, som ut fra intet dukker opp. Gjennom palmer og buskas kommer den til syne – uten et eneste menneske, – i hvert fall for en liten stund. Utsikten er berusende, nesten som hentet fra en drøm. Fra den lille bukten ser jeg ut over mot mange små øyer og klipper. En longtailbåt glir over havflaten og  forsvinner bak en odd. I disse vakre omgivelsene går tiden fort – heldigvis er det flere øyer å utforske i dag.

Den vakre lagunen

Det bærer det videre til neste øy. Koh Hong heter den, og er kanskje den mest kjente av  øyene rundt Krabi. Hong betyr rom på thailandsk. Her brukes ordet indirekte, og betyr lagune. Lagunen på Koh Hong finner vi ved å seile gjennom en trang passasje mellom klippene.  Den åpner seg, omgitt av høye fjellvegger og grønn mangrove.

Koh Hongs vakre lagune.

Vannet i lagunen er ikke dypere enn at du kan stå på  bunn ved lavvann. Mange kommer hit med båter for å bade i disse utrolige omgivelsene. Inne i lagunen er du for deg selv, med grønnkledde fjell på alle kanter, langt vekke fra verden utenfor. Det er slik det føles i hvert fall.

Koh Hong

Mange stopper for en dukkert i den vakre lagunen.

Koh Hong har mer å by på enn den vakre lagunen. Den vakreste stranden finner du på øyens østkyst. Til tider er det travelt her, for mange ønsker å se den vakre øyen. Drar du tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen er det lett å finne roen her.

Koh Hong er en del av nasjonalparken med det lange navnet Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi som omfatter størsteparten av øyriket utenfor Krabi. Den ble opprettet i 1983 for å ta vare på de mange øyene og det marine livet rundt øyene.

 

Les også: Mekongfloden – Alle elvers mor

Den lange stranden er delt på midten av en stor klippe. Her kan du slå deg ned på den varme sanden, søke skygge under palmene og catappatrærne, og drikke juicen i kokossnøtter plukket ned fra palmene noen timer tidligere. Du kan vasse i det varme vannet, se på livet under vann, eller ta turen inn på naturstiene rundt øya for å se på dyrelivet.

Solnedgangsbris i paradis

Den siste øyen vi besøkte var Koh Pakbia. Den store fjellknausen, midt blant de mange øyene, har en liten strand. Vanligvis arrangerte turarrangøren brylluper her, men i dag fikk vi lov til å nyte førsteklasses utsikt mot solnedgangen for oss selv.

Longtailbåten skar gjennom det klare vannet. Solen var allerede begynt å komme lavere på himmelen. Solnedgangens farger hadde allerede satt himmelen i brann da båten satte baugen i sanden og vi kunne gå i land. Jeg vasser ut i det grunne vannet for å ta noen bilder mot øya i det vakre lyset. Brisen er svalende og det rasler i  palmene. Det er tid for dagens skue, et skue som finalen i et fyrverkeri. Naturens egne fargerike skuespill over Andamansjøen.

Solnedgang på den vesle øya Koh Pakbia.

Jeg setter meg ned på stranden. Serveringen er enkel, men likefult passende for øyeblikket. Frukt og småretter som satayspyd og vårruller. Den rødfargede himmelen speiler seg i vannet. I horisonten skimter jeg longtailbåter på vei tilbake til Krabi med andre som har nøte dagen blant kalksteinsøyer, laguner og hvite strender. Samtidig er fiskebåter på vei ut. Lanterner tennes i det fjerne på fiskebåtene. De lokker fisk og blekksprut til overflaten. Det er snart på tide å sette kurt mot Krabi, tilbake til land etter en uforglemmelig dag i Krabis øyrike.

 

Om Krabi

Krabi er en provins i Thailand på landets sørvestkyst. De mest kjente byene her er Ao Nang og Krabi Town. Provinsen er preget av dype mangroveskoger og et fantastiske øylandskap. Fra Krabi er det mulig å besøke de mange øyene utenfor kysten, enten det er på dagstur eller om du ønsker å dra til de bebodde øyene som Koh Lanta og Phi Phi  hvor det tilbys overnatting.

Det finnes en rekke lokale turarrangører som kan ta deg med ut på øyhopping. Vi brukte selskapet Krabispesialisten.

Hotell

Det finnes et stort utvalg av hoteller i provinsen i alle prisklasser.

The Shellsea

Forholdsvis stor resort et kvarters kjøretur fra Ao Nang. Resorten har rom og leiligheter i ulike størrelser. En egen strand er tilknyttet hotellet hvor det også et et  stort utvalg av aktiviteter som thaiboksing, kajakkturer og eget spa. Resorten ligger i det øvre prissjiktet.

Anana Ecological Resort

Omtrent ti minutter med bil fra Ao Nang. Anana Ecological Resort ligger omkranset av fjell og tropisk vegetasjon. Resorten har fokus på miljøvennlighet og økologi. Det serveres lokalprodusert mat fra egne gårder i nærområdet. Resorten ligger i midtre prissjikt.

Wake Up Ao Nang Hotel

Hotellet ligger ved Ao Nang nært stranden og sentrum. Det er et perfekt sted for strandliv og utflukter i nærområdet. Hotellet har gode ratinger. Hotellet ligger i det lavere prissjiktet.

Fly

Norwegian åpnet i høst direkte rute til Krabi fra Oslo Lufthavn. Fly går tirsdager og søndager med retur mandager og lørdager. Ruten opereres i vinterhalvåret frem til slutten av mars. Pris tur/retur er normalt fra rundt 4400,- kroner.

Norwegian og Thai Airways flyr også direkte til Bangkok fra Oslo Lufthavn. Derfra kan en reise med innenlandsrute til Krabi.

 

NB. Reis sin medarbeider har skrevet denne artikkelen i forbindelse med en reise til Krabi, arrangert av Norwegian og Thailands turistkontor i Skandinavia og Baltikum. Innholdet i artikkelen er underlagt Reis sine redaksjonelle etiske retningslinjer. Red.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden