Koh Lipe – Thailands ukjente perle

Øyperlen du bare må besøke
Nyt livet på Koh Lipe. Det er en av Thailands vakreste øyer.

På den lille øya Koh Lipe i Andamannsjøen får du på sett og vis kontroll med ditt eget lille rike i Thailand. Hvor enn du vil, så kan du gå, eller kjøre tuktuk. Her er mange små og noen få store strender, og alt hva du trenger og ønsker for en perfekt ferieopplevelse.

 

Tekst Emil Andre R. Engø

Foto Emil Andre R. Engø/Terje Engø

 

Jeg ser utover havet. I det fjerne er det mørke skyer, hvor sløret som forteller om kraftig troperegn strekker seg som et gråfarget sceneteppe ned mot havet. Det nærmer seg, og minutter senere forsvinner alt i grått lys. Store dråper trommer mot havflaten, et rungende, endeløst sus med en overdøvende i styrke. Noen lyn flerrer over himmelen, noen vindkast, og øya føles plutselig mye mindre. Overgitt til naturens infernalske krefter, langt ute i det store havet.

 

Det er svært begrenset med motoriserte kjøretøyer på Koh Lipe.

Snart stopper troperegnet. Koh Lipe rister vannet av palmene, og de små bekkene blir slukt av den hvite sanden. Solen dukker opp bak de dramatiske tordenskyene og dråpene som faller fra trær, palmer og tak glitrer som diamanter, som knuses mot grunnen, og raskt blir til damp over den varme

bakken.

 

En halvtime senere er det tørt igjen. Skybruddet har fjernet litt støv, og gitt livgivende regn til den tropiske vegetasjonen. Det er fortsatt noen uker til monsunen for fullt feier inn fra Det Indiske Hav. Inntil da kan det være dager mellom de korte voldsomme regnskyllene. Selv midt i monsuntiden er det sjelden regnskyllene var lenge.

 

De farlige kokosnøttene

Turister fra Singapore og Malaysia kommer gjerne til Koh Lipe på «honeymoon».

Monsunen er ut til å komme tidlig i år, forklarer en thailandsk servitør. Det har kommet noen solide tropiske regnskyll de fleste dager i første halvpart av juli. Sikkert til glede for mange bønder alle andre steder enn på Koh Lipe. Her er det fint vær som gir glade turister og fulle restauranter. Ikke regnskyllene, som noen ganger kommer sammen med sterk vind som rister løst store kokosnøtter fra høye de palmene.

 

På øya er det noen få motorsykler, og bare et par biler. Disse brukes til å frakte gjester til og fra resorter, hoteller og gjestehus. Monsuntiden starter normalt starter normalt i slutten av juli eller begynnelsen av august. Da minker antall turister på Koh Lipe. Ikke på grunn av regnet, men høye bølger som setter begrensninger på frakt av besøkene frem og tilbake til fastlandet.

Artikkel fortsetter nedenfor bildet

Kommer du hit i lavsesong er det mindre turister og billigere å bo. I tillegg passer det med tiden for norsk sommerferie.

Den lille øya, – formet som en «L», er litt over to kilometer lang på det lengste. Den er en del av øygruppen Adang-Rawi, og ligger litt nord for den atskillig mer kjente malaysiske øya Langkawi.  Fra der du settes i land på Koh Lipe er det sjelden mer enn fire-fem hundre meter å gå til resortene. Som oftest mye kortere. Bor du på de dyreste stedene slipper du å bære på egen bagasje. Du kan selv velge din standard og pris.

 

Øya med egen gågate

Når du ikke lengre kan stå oppreist for å lese drikkemenyen er det slutt på serveringene.

Fra stranden, hvor jeg bodde på Bundhaya Resort, gikk øyas hovedgate. Fremkommelig med motorsykkel og sandaler, – og naturligvis gitt navnet Walking Street – Gågaten. Her finnes restauranter, noen barer og puber, og flere overnattingstilbud. «Gågaten», – vel øyas få motorsykler fikk lov å benytte denne gata. Men sanden og de store trerøttene som mange steder stakk opp gjorde at de ikke kunne kjøre særlig raskere enn jeg gikk.

 

Mange «veier» til Koh Lipe

I høysesongen, når monsunen har blåst fra seg, er det mange flere muligheter. Da er Det Indiske Hav stort sett uten en krusning, skinner i asurblått, og du kan reise med båt fra malaysiske Langkawi, fra Phuket, Trang, Koh Lanta, Krabi og Phi Phi til Koh Lipe.

 

 

Reis billig og fornuftig til Thailand

 

Kommer du fra Langkawi er det toll og passkontroll på stranden.

I monsunsesongen er det begrenset med forbindelser til Koh Lipe. Det enkleste er da å fly til Hat Yai i Sør-Thailand. Grensebyen helt på grensen til Malaysia. Fra Hat Yai går det buss til byen Satun på Thailands vestkyst. Derfra må du videre med drosje, pickup eller buss til Pak Bara-piren, 45 kilometer nord for byen.

 

Herfra går det speedbåter og andre farkoster i trafikk mellom Koh Lipe og Pak Bara. 650 -700 baht en vei, litt mindre om du kjøper tur/retur billett. En drosje fra Satun skal heller ikke koste mer enn 800 – 900 baht, selv om den vi bestilte i resepsjonen på hotellet Pinnacle Hotel kostet 1500. Sjåføren fikk 300 baht i forskudd til drivstoff i resepsjonen, – så kanskje taksten var tilpasset vennskap og slektsforhold. Alle skulle ha litt.

 

Let ikke etter drosje med taksameter eller som er merket med Taxi. Satun er en liten by, – og de som har lyst å være drosjesjåfør trenger bare å ha en bil tilgjengelig. Spør du etter tuktuk får du en liten mini-pickup. Gjerne en indisk Tata, hvor du med bøyd hode kan nyte turen til piren.

Koh Lipe er et tropisk paradis for de få som finner veien hit.

800 hester på hekken

Fra Pak Bara og ut til Koh Lipe bruker de store speedbåtene normalt en time og et kvarter. Fra piren til Koh Lipe er det 63 kilometer. Det betyr at fleste båtene suser av gårde med en fart på 25 til 30 knop. Det kan enhver sjøulk bekrefte at er raskt om det er litt dønning og båten er fullastet med passasjerer.

 

Det går unna med 600 hestekrefter på hekken. Turen til Koh Lipe tar fem kvarter.

Fra piren utenfor Pak Bara er det mange båter som seiler til Koh Lipe hver dag.

De fleste båtene er utstyrt med tre eller fire utenbordsmotorer som hver sparker i fra med kraften av 200 hester. På stille dager med havblikk flyr en nærmest over havet. I monsuntiden når det kan være havdønning, og noen ganger ganske grov sjø, kan det være lurt å ha en plastpose på lur om sjøsyken skulle melde seg. Vil du sitte foran i baugen, må du være forberedt på harde slag i halebeinet og mørbanket rumpe.

 

Speedbåtene er åtte til tolv meter lange, og det har så langt Reis.no kjenner til ikke vært noen uhell. De er bygget for å tåle påkjenningene.

 

Ved nasjonalparken Tarutoa

Hva kan du gjøre på en liten øy som Koh Lipe. Selvsagt kan du bade, bade og bade. Du kan sole deg, sole og sole deg enda mer. Men du kan også dra på snorkleturer til flotte korallrev ved nasjonalparken på øye Tarutoa. Der svømmer det papegøyefisker, bananfisker, små nemofisker som svømmer rundt vakre sjøanemoner, små barracuda som jakter på småfisk, og titalls av fisk jeg ikke vet navnet på. Blå, røde, gule, grønne, – vakre fisk som bare finnes ved tropiske korallrev.

 

Du kan fiske, .. så ta gjerne med fiskestang, eller lei en båt og gå ut på havet for å utforske tropiske fargerike fiskeslag. Du kan lese bok i skyggen under en palme. Gå turer langs strendene, nyte en kald pils mens du ser utover det endeløse havet, eller simpelthen ikke gjøre noe. Legge deg ned i skyggen og bare den svalende brisen fra havet.

 

For noen er det ofte snakk om å gjøre minst mulig når en befinner seg ved havet, omgitt av strand og vaiende palmer. Jeg vil gjerne gjøre mest mulig. Ikke ligge på en solseng og dovne meg. Her kunne jeg svømme og snorke dagen lang. Jeg hadde med fiskestang og fikk dratt opp spennende fisker jeg aldri hadde sett før. Jeg s

En fiskestang kan gjøre ferieturen mer spennende. Sjekk alltid om det er lov å fiske.

å små nemofisker rundt sjøanemoner, parrotfisk som gnagde på koraller, bananfisk som jager på stimer med fiskeyngel, og små groupere som gjemte seg raskt under koraller straks du kom for nært.

 

Drar du på snorkletur til nasjonalparken Tarutoa, som bare ligger 800 meter fra Koh Lipe, så husk å forlate stedet som det er. Alt liv i sjøen er fredet mot fiske, og korallene er ikke ødelagt av suvenirsamlende turister som så mange andre steder. Så ta ikke med koraller eller flotte skjell. La andre også få gleden av å se dem..

 

Om kvelden regjerer eremittkrepsene

Eremittkrepene er mest aktive om natten. De små finner du også midt på dagen.

Om kvelden kan du spise god mat og se utover havet hvor båter som fisker blekksprut lyser opp horisonten med sterke lykter. Når mørkret kommer dukker det opp store eremittkrepser som jakter på mat. Du finner dem over alt. Kravlende, vare, med øyner på «stilk». Det er nesten som om de tar over øya om natta, for så å fordufte sporløst før sola kommer. Dette er eremittkreps som tilbringer livet på land. De er store, og de er like sterke i klørne som store krabber. Klørne bruker de blant annet når de klatrer opp i trær for å finne mat.

 

Flaggermus, noen store som duer, flyr hurtig langs palmene på jakt etter frukt. Mindre flaggermus jakter på innsekter. I skumringen lyder sikader og andre innsekter som et kor, akkompagnert av kvekkende frosk. Inne ved stranden jager stor fisk småfisk opp i vannflaten. De er modige og kommer inn på grunt vann når det er mørkt. Koh Lipe er en thailandske øyer på sitt beste.

 

FAKTA OM KOH LIPE

Koh Lipe er en liten øy som bare er to kilometer lang på det lengste. Her er sandstrender, klipper, «jungel» og alt som trengs for en uforglemmelig opplevelse.

 

Hvordan komme dit

Fly til Phuket eller Bangkok, eller via malaysiske Langkawi. Fly til Phuket og Bankok koster normalt Fra 4000 til 7000 kroner tur/retur fra Oslo med gode flyselskaper som Thai Airways, Turkish Airlines, Emirates og KLM. Det samme koster det om en flyr via Kuala Lumpur eller Singapore. Derfra kan en fly til Langkawi for noen hundrelapper. Se artikkelen for mer informasjon om hvordan du kommer til Koh Lipe.

 

Restauranter

Det er rikelig med restauranter i alle prisklasser. Om du vil ha tradisjonell thailandsk mat, pizza eller annen internasjonal mat finner du alt i ulike prisklasser. Du spiser en god middag for 40 kroner og oppover. Det tredoble på dyre mer luksuriøse restauranter.

 

Overnatting

Bungalow with view. På Koh Lipe er det overnattingssteder som passer enhver lommebok.

Du får dobbelt rom og bungalows, uten aircondition, men med WiFi for rundt 120 kroner og oppover. I øvre prisklasse er det flere flotte resorter med nydelige rom og bungalows som koster 1200 – 1500 kroner i lavsesong, noe mer i høysesong.

 

Vi bodde på Bundhaya Villas, et firestjerners bungalowanlegg med topp moderne fint dekorerte bungalower. Her koster der fra 500 – 600 kroner i lavsesongen til godt over 1000 kroner i høysesong.

 

Det er lite eller ingenting å spare på å vente med å finne overnatting til ankomst. Det er et lotteri siden det er en liten øy, – og selv om det er et syttitalls overnattingssteder, er det ofte fullt. Mange av stedene er små, gjerne bare fire-fem rom eller bungalows.

 

Les mer relatert til til Thailand:

De mest romantiske øyene i Thailand

Himmelriket på Koh Phangan

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden