Kinesiske koner og store sopper i Phu Pha Thoep

De merkelige steinformasjonene er et resultat av 100 millioner år med erosjon
Phu Pha Theop er en thailandsk nasjonalpark som besøkes av få utenlandske turister.

Phu Pha Thoep er en thailandsk nasjonalpark like ved Mekongflodenn i Nordøst-Thailand. Her finner du merkelige steinformasjoner skapt av erosjon. En prosess som har tatt over 100 millioner år, og som har skapt det som er en av de mest spennende og egenartet nasjonalparkene i Thailand.

Tekst og foto Terje Engø
Epost: terje@atlanticforlag.no

 

Gjennom millioner av år har vannet tært på sand- og kalkstein i Phu Pha Thoep. Siden sandstein som oftest er hardere enn stein som inneholder vannløselig kalk, vaskes kalksteinen bort, mens sandstein blir værende igjen.

 

 

Mange munker søker inn i parken for å se på 5000 år gamle buddhistiske hulemalerier.

Tidlig på morgenen er den beste tiden å gå i parken. Da er det ikke fullt så varmt.

Hver dag kommer skoleklasser til parken for å lære om de geologiske prosessene som har skapt de store steinsoppene. Noen ligner kanskje mer på runde kinesiske kvinner med hatt, mens andre får tankene tilbake til norske troll og folkeeventyr.

Blant de besøkende er det ofte munker. For lengst inne i parken finnes det huler hvor det er samlet flere hundre Buddhafigurer og et annet sted huler med opptil 5000 år gamle religiøse malerier. De fleste, også munkene, blir stående og betrakte de merkelige sandsteinformasjonene. Det er noe nesten mystisk over dem. Mange ser ut som frodige, godt runde, kinesiske koner med tradisjonelle hatter.

Ingen dum ide å ha med seg en stol om en trenger å hvile.

 

 

En spennende thailandsk nasjonpark

Nasjonalparken Phu Pha Thoep er ikke stor, bare 48,5 kvadratkilometer. Men den rommer mange opplevelser, enten en er interessert i dyreliv, planter og blomster, geologi eller hulemalerier. Selv om det de fleste dager kommer flere busslaster med skolelever, er det få vestlige turister som finner veien hit.

Sandsteinen i Phu Pha Thoep holder på vannet og skaper en praktfull blomstring av små vakre blomster.

 

 

De små dråpene er ikke vann, men lim som skal fange innsekter.

En maur som vandrer over denne bladrosetten vil bli næring for planten som på norsk heter Soldugg.

Phu Pha Thoep ligger halvannen norsk mil sør for byen Mukdahan.

Mukdahan er en by som valfartes av turister på vei til den laotiske byen Savannaketh. De færreste av de som skal til Laos tar en avstikker nedover langs Mekongfloden på vei 2034 for å besøke nasjonaløparken. Det er lite reklame for parken, og de færreste turister som er innom Mukdahan vil dra innom her.

Fra reiser en Mukdahan nedover langs Mekongfloden mot Khong Kiam, der hvor Moonelven og Mekongfloden møtes og skaper Menam Song Si, – den tofargede floden.

Dette er et fenomen som skyldes at Mekongfloden har mer jord- og sandpartikler i vannet enn Moonelven som gjennomgår en ”renselse” når den passerer flere kunstige innsjøer. Der får partiklene får tid til å synke til bunn.

 

Dekket med vakre blomster

Det nå på den kalde årstiden som vi nå går i møte, at du skal besøke Phu Pha Thoep. Det vil si fra november til mars. Da er fuktig både i jordsmonn og i selve sandsteinen etter regntiden. Rikelig med vann og næring gjør at store områder dekkes av vakre små blomster. Blomster som litt over nyttår vil tørke bort og se ut som vissent gress når varmen setter inn.

Selv om det bare regner relativt lite i området som ligger rundt 400 meter over havet, er de 1500 millimeterne som værgudene legger igjen nok til at sandsteinen holder på fuktighet i flere måneder.

 

Kjøttetende soldugg

Blant de mange plantene er soldugg, en kjøttetende plante. Denne har to nære slektninger i Norge. En som lever på lavlandet og en som holder til i fjellet. Med små limdråper ytterst på fine hår venter den på at små innsekter skal feste seg. Da rulles bladet sammen og næringen suges ut når insektet går i oppløsning. En dramatisk og brutal virkelighet som overskygges av blomsterprakten der solduggen vokser.

Her som i andre thailandske nasjonalparker koster det penger å komme inn. 200 baht for utlendinger og 20 baht for thailendere er koster det å komme inn i parken. Ingen upris, – selv om noen utlendinger lar irritasjon over topprissystemet overskygge gleden av å oppleve en park som Phu Pha Thoep.

 

 

Hva ligner disse steinfigurene på? Her er det bare å la fantasien løpe løpsk. Phu Phe Thoep er en spesiell nasjonalpark.

Hva ligner disse steinfigurene på? Her er det bare å la fantasien løpe løpsk. Phu Phe Thoep er en spesiell nasjonalpark.

 

Villsvin og snikekatt

Parken er svært populært reisemål for thailandske skoleklasser.

Skal du på tur i noen timer så husk å ta med vann.

Ifølge forskere er det regn, sol og vind som har skapt de merkverdige steinformasjonene. Der hvor det har vært områder med hard stein har den løse steinen under forvitret. Siden den harde steinen fungert som ”tak” mens erosjonen har fortsatt på sidene. Resultatet er steinformasjonene som minner om både sopp og gamle koner.

Er du interessert i dyreliv, finnes her både villsvin, den thailandske langpiggede utgaven av pinnsvin, sjakal, siamesisk hare, og den mårlignende snikekatten som lever oppe i palmer. På menyen står flaggermus, fugler, øgler, frukt og annen plantekost. Dessverre er de bare aktive om natten, så en skal ha både hell og tålmodighet om skal en få øye på en.

Phu Pha Thoep står på en liste over steder thailandske turistmyndigheter har kalt for ”Unseen Thailand”. Dette er utvalgte steder de mener turister bør ta seg tid til å besøke ved anledning. Phu Pha Thoep er en av perlende blant disse.

 

Les også:
Nakhon Si Thammarat: Thailands hemmelighet
Koh Lipe – Thailands ukjente perle

 

 

Praktisk

 

Til Thailand

Thai Airways og Norwegian flyr direkte fra Oslo til Bangkok. En lang rekke andre flyselskaper flyr fra andre europeiske byer, hvilket innebærer bytte av fly. Pris er normalt fra 4-7000 kroner.

 

Til Phu Pha Thoep

Nasjonalparken ligger 15 kilometer fra byen Mukdahan. Rimeligste måte å komme til parken er å ta en Songtaaw, en bil hvor en sitter på benker under tak bak på planet til en ombygget pickup. Disse går fra Pornpetch Market (Talad Pornpetch) i Mukdahan til Don Tan og koster 20 baht. Fra der du stopper ved innkjørselen til nasjonalparken er det halvannen kilometer inn til selve parken. Men spør du, blir du kanskje kjørt helt inn for 100 – 200 baht ekstra.

Den behageligstee måten er å be hotellet om hjelp til å skaffe en drosje eller annen bil med sjåfør. Avtal pris, men regn med rundt 500 baht tur/retur, pluss ekstra for ventetid.

 

Se og gjøre

Ved inngangen til parken kan du få kjøpt mat og drikke. I parken er det gode merkede stier. Er du her i regntiden kan du se et vakkert fossefall, Nam Tok Phru Tam Phra. Ovenfor fossen er det en grotte hvor det er flere hundre Buddhafigurer i ulike størrelser.

I grotten Tham Fa Mue Daeng som ligger en åtte kilometer kjøretur fra parksenteret og deretter halvannen kilometer fottur er det femtusen år gamle hulemalerier.

 

Viktig

Ta med rikelig med vann når du går. Selv om det er moderate stigninger på turen, blir det raskt stort vesketap når temperaturen er over 30 grader.

Les mer om nasjonalparken her:

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden