Sopot sin lille oase – Harry`s Art & Cafe

Det er godt med et sted som Harry`s Art & Cafe når det er sommer Sopot. Stranden er full og syder av liv. Hovedgaten Bohaterów Monte Cassino gjør det...
To av gjestene som elsket cafeen. Fra venstre Izabella Towckiecka fra Sopot og Karola Gamdzyk fra Østfold.

Det er godt med et sted som Harry`s Art & Cafe når det er sommer Sopot. Stranden er full og syder av liv. Hovedgaten Bohaterów Monte Cassino gjør det samme. Ute på den lange tremoloen som Sopot er kjent for, yrer det av liv. Det er på sånne herlige dager en også trenger et sted å samle tanker og fordøye inntrykk.

Tekst Tove Randi Rasmussen

Foto Terje Engø og Tove Randi Rasmussen

 

Vi fant et slikt sted i Sopot, badebyen som ligger midt mellom Gdansk og Gdynia. Tre byer som ligger så nært hverandre at de simpelthen glir over i hverandre, og derfor av turistmyndighetene markedsføres som «Tricity» – tre byer.

Nesten øverst i Bohaterów Monte Cassino, et steinkast fra den røde mursteinskirken St. George-kirken er det en lite park. Stå med ryggen til kirken, og på venstre side, delvis  gjemt bak noen trær, ser du fasaden til Harry`s Art & Cafe. Ingenting prangende, ingenting voldsomt, – en nesten litt diskret fasade.

Ett sted for kunstere og artister

Cafeen er også et kunstgalleri.

Lokalene er fulle av sjel og atmosfære.

Det første inntrykket er et charmerende lokale. En saksofon henger på en vegg. Ett piano opptar plass, selv om det kanskje ville være mer lønnsomt for hun som eier kafeen å heller ha et bord der.

Menyen virker liten. Men det er før Beata som driver stedet. begynner å fortelle hva hun har av opplevelser som ikke står på menyen.

Menyen skifter med sesongene

– Jeg skifter hva jeg serverer hele tiden. Derfor står det ikke hva slags kaker jeg har. Nå er det tiden for solmodne bringebær. Derfor har flere av kakene bringebær i seg, forklarer hun. Vi blir servert en sjokoladekake, med preg av delfiakake i smaken.

I sjokoladen er det blandet inn bringebær, og på toppen er det pyntet med bringebær og bjørnebær. Vi måtte også prøve hennes «korall-ostekake». En ostekake med bringebær gele og hvit sjokolade. Begge deilige smaksbomber fulle av sommerlig aroma. Med kaken fulgte en velsmakende espresso.

Hjmmelaget sjokoladekake med sesongens bær.

Kirtch med brocolli og kylling.

Før vi kom så langt som til dessert, hadde vi spist hennes egen patè som forrett, og nydelig suppe. Den ene suppen hadde hun laget på syreblader og litt potet. Den andre var en kraftig suppe med vill sopp. I hele Polen, ikke bare her i Sopot, er sopp en svært viktig ingrediens. Og alle polakker vet hvor de kan plukke sin egen.

Begge suppene var passe krydret, kanskje litt på den milde siden i tråd med polske mattradisjoner. Vi fikk også plass til en saftig terte med brocolli og kyllingkjøtt.

Vil du ha en smakfull salat, en panini med fylt med ferske råvarer, så får du det også. Alt, inklusiv brødet som serveres til rettene, bakes av Beata.

 

Vinn denne flotte premien verdt over 1800 kroner!!!

 

Komponerer sine egne coctailer

Maten, for ikke å glemme Beata sine egenkomponerte cocktailer, med og uten alkohol, er bare en liten del av stedets sjel.

Vil du ha en smakfull cocktail med eller uten alkohol, så kan Beata kunsten.

De hjemmelagede suppene på Harry`s Art & Cafe er fulle av god smak. De nærmeste er en soppsuppe og i bakgrunnen en suppe laget av syreblader.

At noen ikke kan se har Beata også husket på. Menyen til  Harry`s Art & Cafe har også blindeskrift.

Vi nevnte at her er piano. Det står der ikke som pynt. Spill om du ønsker. Har du med deg et instrument, eller er du en stand-up komiker, så har du kafeen som din scene.

Kanskje ønsker du å gjemme deg bort, sitte i en litt mer stille krok. Gå opp og sett deg i en av de deilige stolene på balkongen.

Ta med deg Harry`s Art & Cafe sitt  sjakkbrett om du vil trimme hjerneceller. Eller simpelthen sett deg ned, ha en god samtale, eller konsentrer deg om dine egne tanker.

Harry`s Art & Cafe har kunst på vegger og i tak

Sett av litt til å studere vegger og tak. På veggene i Harry`s Art & Cafe henger det kunst. Skulle du falle for noe, så er kafeen også et lite salgsgalleri. I taket henger det store englevinger. De er laget av Wojeciech Sechawa, en kjent polsk kunster.

Blir du værende en stund i kafeen, vil du oppdage at det største ved stedet, kanskje ikke er verken maten, kunsten eller artistene som elsker stedet. Men Beata selv. Hun har bodd mange år i Canada, USA og Irland. Etter mange år i hotellbransjen, kom hun tilbake til Polen og valgte bade- og nattelivsbyen Sopot. For et par år siden følte hun at hun ville skape noe som helt var hennes eget.

Les også:
Her finner du noe av Europas beste strender
Norwegian med nye ruter til Tenerife, Klaipeda, Manchester og Gdansk
Ekte Jopenøl får du bare i Gdansk

 

Derved så Harry`s Art & Cafe dagens lys, eller Sopot sine livlige kvelder, om en vil. Om sommeren åpner hun klokken to, mens hun i den stille kalde årstiden åpner allerede klokken ti på formiddagen. Stengetiden er klokken ti på kvelden.

– Her om kvelden hadde jeg sju svenske kvinner som gjester. De trivdes så godt at jeg holdt åpent til klokken to, forteller hun med smil. Hun lever ikke bare av gjestene, men også for gjestene. Hun elsker å snakke, å dele av seg selv, på en måte som får en til å føle at kafeen er like mye et hjem om et serveringssted.

Det sjelden vi i Reis skriver om små kafeer. Oftest skriver vi om store reisemål. Men når vi fant en oase av varme, god mat, kunst og fantastisk atmosfære, kunne vi ikke la være. Skulle noen lure på om Harry`s Art & Cafe er skikkelig harry… så slapp av. Cafeen er oppkalt etter en av Beates to hunder.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden