Jakten på fortellingenes magi

"Wouldn't you know we're riding on the Marrakesh Express… Take the train from Casablanca going south ...

Ja, det er faktisk fremdeles mulig å ta toget fra filmmytens Casablanca til like myteomspunne Marrakech, slik Graham Nash synger i den berømte Crosby, Stills & Nash-låta fra 1969. Men, som så mye annet her nede har fortellingen vokst seg større enn realiteten. Låtteksten er fylt med lyder, severdigheter og vibrasjoner fra turen sydover, akkompagnert av den flerstemte, harmoniske sangen som har røtter helt tilbake i Woodstock-festivalen.

 

Men har så den orientalske magien overlevd millenniet og blitt videreført i dagens Marrakech? Er kjøpmennenes og fortellernes mytiske markeder og haremenes patchouliduftende, sanselige utsvevelser fortsatt skimtbare bak historiens mytiske slør? Og er luktene, lydene og faktene like fargesterke som de vi fornemmet i selskap med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i filmene og i de andre eksotiske bildene som gjerne tegnes av Marokko?

 

Medina-mani

 

Slangetemmere, historiefortellere, minareter, krydderboder, kaftaner og djellabaer, tepper, vannpiper, skinnvarer, ornamenterte lamper og fargerike stoffer figurerer side om side i det enorme nettverket av boder, gater og smug som til sammen utgjør medinaen. Her kan du kjøpe alt du kan forestille deg av orientalske varer, men glem for all del ikke å prute!

 

Den første turen gjennom medinaen kan være en real prøvelse, og det tar gjerne en runde eller to før du får ordentlig tak på prutepsykologien. Det er supermorsomt å shoppe på dette markedet, ikke minst fordi du kan få tak i nærmest hva som helst! Kamelskinnpuffer, krydder av ymse sorter, dadler, nøtter, duftoljer, potensmidler, arganolje, tekanner, sølvfat, klær og tekstiler er bare et lite utvalg, men stålsett deg ved inngangen. En hvilken som helst vare kan gå for en pris med spennvidde på pluss minus 400 prosent, så ikke la deg lure av kyndige handelsmenn.

 

Medinaen er som kjent både eksotisk og kaotisk, og du må finne din egen strategi for ikke å la deg stresse opp av de mange inntrykkene som konstant omgir deg. Men, det er samtidig nettopp dette kaoset som utgjør selve grunnstemningen i markedsområdet, og det finnes også en rekke små, koselige kaféer og restauranter i kjent Casablanca-stil. Du føler deg nesten som en del av filmens inventar i det du inntar et av disse etablissementene, sippende på en cocktail eller et glass champagne. Den fire etasjer høye restauranten Le Salama er et av stedene du må tilbringe noen timer en aften, og skue solen som senker seg over Atlasfjellene fra toppetasjen, eller nyte et bedre måltid i en av de lavere etasjer. Elegant krystall i kombinasjon med en umiskjennelig maurisk stil skaper en stilsikker ramme for kveldens inntak av mat og drikke – akkurat passe avgrenset fra den sydende markedsplassen til at du klarer å lene deg ordentlig tilbake.

 

Men dessverre, eller kanskje vi skulle si selvfølgelig, er Marrakech også noe annet, nemlig en moderne, nesten europeisk storby, travel og trafikkert. I kvartalet like i nærheten av gamlebyen er bare en enkel gatekrysning risikosport på høyt nivå. Men så er vi heller ikke kommet hit for å klage på trafikken. Vi tar en pause fra det hektiske bylivet, og lar ferden gå videre ut til landsbygda og opp mot de spektakulære fjellene.

 

Atlasfjellene

 

Det er bitende kaldt og regnet øser ned idet vi tar fatt på kjøreturen opp til den lille landsbyen Bab Ourika ved foten av de snøkledde Atlasfjellene. Når vi ankommer kasbahen vår etter en strabasiøs ferd på gjørmete landeveier, åpenbarer det seg for oss (som nå er blitt temmelig frosne og sultne) et lite, hjemlig paradis på innsiden av portene. Fyr i peisen, myntete servert i sølvforgylte tekanner, myke sofaer med fargerike puter og pledd, varme, sydende taginer, lun og aromatisk rødvin, imøtekommende betjening og en utrolig varm stemning som står i sterk kontrast til den lave temperaturen. Det hviler en form for intens stillhet over stedet, en ro som du ikke finner nede i gryta som utgjør Marrakech. Her er det naturens estetikk som råder.

 

Området fra Marrakech og opp mot Atlasfjellene er svært vakkert og består av utsikt til ville, snødekte alper, sjarmerende landsbyer, vinkende barn, smilende mennesker, kameler og frodig natur. Om du er glad i å gå, finnes det en rekke spektakulære turstier oppover i fjellet her. Pikniker, korte gåturer og strabasiøse vandringer gjennom olivenlunder, berberlandsbyer, Ourikadalen, Tamadantdalen, Setti Fatma-fossen, samt rafting, skigåing (sic!), kamelridning og luftballongferd er bare noen av ekskursjonene som settes opp fra Kasbah Bab Ourika. Kasbahen har sin egen guide, Mohammed, som tar deg med og veileder deg trygt gjennom de spennende utfluktene. Har du en uke eller mer til rådighet, blir noen netter her oppe et deilig avbrekk fra hektiske Marrakech.

 

Jnane Tamsna 

 

Designeren Meryanne Loum-Martin kom til Marrakech for første gang i desember 1985, og opplevde en uforklarlig sterk gjenklang av Indias Rajastan. Hun falt pladask for intensiteten og mystikken hun møtte i Marrakech og i årene som fulgte besøkte hun byen gjentatte ganger – gjestet private hjem, og ble stadig mer fortrolig med marokkansk tradisjon, kultur og atmosfære. Sammen med sin mann designet og skapte hun Jnane Tamsna, en elegant luksus-riad beliggende i Palmeraien (en enorm palmelund) en halvtime utenfor Marrakech sentrum. Jnane Tamsna er en magisk oase, og skal du tilbringe mer enn en langhelg i Marrakech er dette et ideelt sted å trekke seg tilbake i noen dager for avslapping og refleksjon. Du kan enkelt komme deg inn til byen både dag og natt om du skulle ønske det. Selve riaden er utrolig vakkert utformet, med individuelt designede rom, en stor peisestue med myke sofaer og puter, et frodig uteområde med basseng og hager, en lekker restaurant, og et personale som virkelig forstår essensen av konseptuell magi.

 

Magiens gjenkomst, eller ren nostalgi?

 

Vi begynte med å sitere en kjær 60-tallslåt, og en enda eldre filmklassiker. For å korrigere litt på bildet av Marokko slik det oppleves i dag, er det kanskje på sin plass å nevne en mer realistisk, og ikke minst selvbiografisk beskrivelse av Marokko – filmen og boka Hideous Kinky (skrevet av Esther Freud i 1992 og filmatisert av Gillies MacKinnon i 1998). Tidlig på 1970-tallet valfartet mange hippier til Nord-Afrika for å finne sjelelige svar i den mystiske arabiske verden, og barna deres var ”bekymringsløse, solbrune og barføtte med langt hår og fargerike klær” i følge omtalen på coveret.

 

I dag er hippiekulturens barn blitt voksne, og kan fortelle sin versjon av Woodstock-eventyret – som ikke nødvendigvis fremstår som en enkel og bekymringsløs erfaring.

 

I tillegg til å være eksotisk og spennende, er Marrakech i dag også blitt et yndet feriested for jetsetterne, og hippetidens sjelsfokus er ikke lenger særlig synlig i dette landskapet. Men om du hungrer etter et avbrekk fra det europeiske bylivet, søker et lite eventyr med nye lukter, farger og smaker, ønsker en intens erfaring, og er åpen for hva du måtte finne, så vil Marrakech garantert være noe for deg.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden