Istanbul: En by – to verdensdeler

Istanbul er også kjent som Miklagard, Konstantinopel og Bysants
Seil på Bosporus.
Opplev Istanbull og Bospurus fra en båt.

Få byer har mer historisk sus over seg enn Istanbul. Byen som ligger delvis i Europa, delvis i Asia. Kjent som Bysants og Konstantinopel, og besøkt av nordmenn som kalte byen Miklagard helt tilbake til før år 800.

Tekst og foto: Emil Andre R. Engø og Terje Engø

Epost: terje@atlanticforlag.no

 

Vikingene seilte inn i Østersjøen, oppover russiske elver, og deretter dro de vikingskipene over land, frem til større elver som Dnepr og Don, for så å seile disse på elvene ned til Svartehavet. Deretter krysset de havet til Miklagard, som de kalte datidens Istanbul. Nå er det enklere å komme dit. To flyselskaper har direkte flyvninger til fra Oslo.

 

En by full av spennende historie

Istanbul har vært en viktig by i forbindelse med mange historiske begivenheter. Det er en by de fleste nordmenn har hørt om mange ganger om de i sin tid som skolelever fulgte med i historietimene.

Bosporusstredet er kjent blant norsk sjøfolk.

Fra Galatatårnet kan du oppleve en fantastisk utsikt over store deler av Istanbul.

En av to broer over Bosporusstredet. Broen knytter Europa og Asia sammen.

Bosporusstredet stredet som skiller den europeiske og asiatiske delen av byen er et kjent sted for tusener av tusener av norske sjøfolk. Selv har Reis sin journalist en bestefar som mønstret på et norsk skip her på selveste julaften, en gang på 60-tallet.

Men det er ikke bare byens historiske betydning, som er en god grunn til å besøke Istandbul. Byen er også en kulturell smeltedigel, formet av historiske folkevandringer og politiske omveltninger. Det er også en by for den som prøve en av de mange spesialiteter det tyrkiske kjøkken har å by på, eller besøke spennende markeder, og handelsgater.

 

Stredet mellom Asia og Europa

Å seile på Bosporusstredet er en av de store opplevelsene. Du kan velge mellom rutebåter som besøker ulike bydeler på begge sider av stredet, hele veien fra Marmarahavet, opp til der stredet munner ut i Svartehavet. Reis forsøkte begge deler.

Vi lærte også raskt at i Istanbul bør en være på vakt. Å lure turister på pris er noen steder en populær sport, her som så mange andre steder i verden. Da vi skulle ut på vårt første Bosporuscruise var vi lovet at det skulle koste 15 tyrkiske lire. Men da vi møtte opp fikk vi vite at det bare var dyre seter som kostet det doble tilbake. Båten var halvtom.

Neste båt vi forsøkte kostet det doble. Men når vi forklarte at vi var tilbudt billett til halve prisen et annet sted, – så var det plutselig det helt akseptabel pris.

Ute på Bosporusstredet seiler det båter i alle retninger. Store containerskip, oljetankere og andre lasteskip, og ikke minst ferjer og hurtigbåter. Seks land, Romania, Ukraina, Bulgaria, Russland, Tyrkia og Georgia har store viktige havner i Svartehavet. For innbyggerne i Istanbul er det ofte enklere å ta en båt over stredet, enn å reise med bil eller trikk over broene. To store broer krysser og en fjorten kilometer lang togtunnell krysser stredet.

 

Ramadan og «muslim-light»

Mens turistene venter til det er lov å spise, kan turister og de som ikke er muslimer spise når de vil under Ramadan.

Mens vi var i Istanbul var det Ramadan, den muslimske fasten. For en troende muslim betyr det at han ikke verken spiser eller drikker etter soloppgang og frem til solen går ned. På kvelden når det første måltidet inntas, samles muslimene i deres hjem eller på restauranter.

De sitter benket, utålmodige og sultne og venter på at bønneropene fra minaretene forteller at nå kan mat inntas. Deretter spises det, gjerne store mengder. Ramadan er ikke bare en faste, men også en fest for mange.

Mens livet på den europeiske siden av byen nesten gikk som normalt, med åpne restauranter for turister, – og de som spøkefullt ble kalt for «muslim-light», var det mer strengt på den asiatiske siden av byen.

Vi fikk også gleden av å bli invitert hjem til en familie for å spise «Iftar», som det kalles når første måltid inntas etter solnedgang. Vi ble kjent med familien da de ikke ville vi skulle ta bilder av dem ved en park. Ikke på en uvennlig måte, men med smil, – og med en invitasjon hjem for å spise dagens store måltid.

 

Istanbul har mange sentrum

Istanbul har ikke noe skikkelig sentrum. Byen som har over 14 millioner innbyggere, har flere sentrum.

På Asiasiden er det meste mer tradisjonelt og konservativt. Det er  mye industri, og ikke minst store skipsverft som også bygger båter for norske redere.

Drar en fra den gamle bydelen og litt lengre mot vest kommer en ned til den berømte Galatabroen som går over elven Haliç til bydelene Sultanahmet og Üsküdar.

Under Galatabroen finner du mange restauranter. Kelnere sloss  om din oppmerksomhet. Men ta deg god tid til å velge sted om du skal ha noe å spise. Restaurantene her er ikke stedet du  velger om du skal spise rimelig. Her velger du stedet på grunn av den flotte utsikten uover elven.

Besøk gjerne Galateatårnet først, og opparbeid litt sult, før du nyter mat og utsikt.

Sultanahmet er et sentralt og greit område å bo i. Det er kort vei til flyplass, og havn med mange ulike tilbud om en vil ut å seile på stedet. Det er også trikk som går til de fleste deler av byen, og en stor togstasjon. Det er også her en finner flest hoteller i alle prisklasser, fra de uten stjerner til de med fem.

De fleste forbinder ikke Istanbul med badeliv. Men det går båter ut til en øygruppe som kalles Prinsesseøyene i Marmarahavet.

Øygruppen består av ni øyer hvor det er badestrender, gode restauranter og ingen biler. Det er ett sted som er den rake motsetning til det pulserende, kaotiske livet i Istanbul. Er en heldig toppes opplevelse med delfinshow i vannkanten. Delfiner er et vanlig syn langs kaier og strender i Bosporus.

 

Les mer om Tyrkia:

Prisras på norsk feriefavoritt

Her spruter uhyret ut flammer

Praktisk:

 

Visum

Visum bestiller du og betaler for på nett. Det tar normalt bare ett døgn og visum kommer som epost. Visumet koster 20 amerikanske dollar og gjelder i 180 dager for opphold inntil 90 dager. Visum bestiller du her: VISUM

 

Fly

Turkish Airlines og lavprisselskapet Pegasus Airlines flyr direkte fra Oslo, mens andre flyselskaper som KLM, Lufthansa, Air France og flere innebærer bytte av fly. Men søk på nett og du kommer til Istanbul for 1200 kroner og oppover. Billigst er Pegasus om du ikke trenger å ta med bagasje.

 

En seng å sove i

Bestill hotell før du kommer til Istanbul. Bestiller du i god tid finner du overnatting fra under 100 kroner til flere tusen.

Vi valgte hotellet Golden Horn Sircezi. 400 kroner for et rent dobbelt med solid frokost. Herfra var det fem minutter å gå til både trikk, tog og havn.

 

Kle deg korrekt

Planlegg hva du vil oppleve. Vil du besøke den berømte Blå Moske, eller andre berømte moskeer, så husk å være kledd med lange bukser/skjørt hvis du vil inn. I Istanbul er du velkommen inn i de fleste moskeer.

 

Få oversikt

Galatatårnet er en annen historisk bygning du bør besøke. Ikke minst for å se den fantastiske utsikten ut over Bosporus. Her har du en fantastisk oversikt over både stredet og mye av byen. Utsikten er like spennende på kvelden som på dagen.

 

En dukkert

Bade kan du oppe ved Svartehavet eller på Prinsessøyene i Marmarahavet. Avstandene er relativt korte.

 

Kjøpe suvenirer

De fleste turister besøker Grand Bazaar for å handle. En enorm turistfelle, – men samtidig en fantastisk opplevelse med over 4000 forretninger i 61 gater og smug med tak over.

Det er også mange butikker som selger mer eller mindre ekte merkevarer. En billig Lee jeans er som regel bare billig og ikke Lee.

 

Rundt omkring

Drosje er rimelig. Men trikken er enda rimeligere. – Reis så mange stasjoner du vil på en linje for noen få lira. Kjøper du et «Istanbulkart» og fyller på penger, så koster turen halvparten.

 

 

Mat og drikke

Tyrkia er kebab og mere kebab. Ordet betyr simpelthen grillet kjøtt på et spyd. En god middag får du for 40 kroner der turister ikke ferdes, – og det doble eller mer der turistene ferdes. Drikke somn øl eller vin kommer i tillegg. Tyrkia produserer god vin!

Søtsug stilles med turkish delight! Det er konfekt laget av gele, stivelse, sukker og mye annet.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden