India: I Vasco da Gamas kjølvann

Eksotiske Kerala: Den indiske sørkysten byr på mange inntrykk for sansene
Kerala
Vann finner du overalt. Fiskeren prøver å skaffe seg fangst i vannveiene som kalles for "backwaters".

Høye fosser, dyp jungel, ville elefanter, spennende hindufestivaler, fjell, vakre sandstrender med palmer som rasler i vinden, fersk hummer, gigantiske krabber og reker, – og «special tea». Lyst til å oppleve noe av India? Da skal du gjøres som oppdageren Vasco da Gama gjorde i 1498, – besøke Kerala.

 

Tekst og foto: Terje Engø
Mail: 
terje@atlanticforlag.no

 

 

Vi befinner oss i Kochi, en av flere store byer i den indiske delstaten Kerala. For historieinteresserte kanskje mest kjent som Malabarkysten. Utenfor ligger Lakkadivhavet, havområdet mellom øygruppene Lakkadivene, Maldivene, Sri Lanka og det indiske fastlandet. Klimaet er fuktig, med korte kraftige regnskyll og voldsomme tropiske tordenvær, men også lange perioder med stekende sol og temperaturer godt over tretti grader.

Kinesiske fiskenett 
Kochi

Noen av de kinesiske fiskenettene på Fort Kochi Beach ble gitt i gave til kongen av Kochi av en kinesisk keiser på 1500-tallet.

Ute i elvemunningen står enorme kinesiske fiskenett mot himmelen. Fiskemetoden stammer fra  Kina og brukes over hele Asia. I elvemunningene i Kerala finnes noen av verdens største slike nett. Enorme håver senkes ned i vannet, – og når fisken samles over løftes de opp av store trebukker. Fangsten er reker, fisk, krabbe, – og noen ganger når det flør blekksprut.

Flere av fiskenettene som står langs Fort Kochi, stranden ble gitt som gave av den kinesiske keiseren Kubalagi til kongen av Kochi på 1500-tallet. Mer enn hundre nett ble gitt i gave, – men de fleste av disse er borte. Likevel er noen så godt vedlikeholdet at de fortsatt brukes til fiske. Det er neppe verken treverk eller nett som ikke er skiftet ut. Men utseende har ikke endret seg.

Forbindelser til Bergen

Kochi er en by med nære forbindelser til Bergen. Mange av fiskerne i byen og ellers i delstaten har hørt om Bergen. Havforskningsinstituttet i Bergen var en viktig del av et utviklingsprosjekt Norge finansierte fra 1952 til 1972 for å utvikle fiskeriene i delstaten. Fiskeriindustrien i Kerala  sysselsetter nå over en million mennesker.

Kettuvallum

De tradisjonelle fiskebåtene kalles for «Kettuvallum» og har mye til felles med vikingskip.

Chalakudy

Skulle du ikke se tiger eller ville elefanter vil du alltid bli hilset velkommen av aper langs Chalakudyelven

Indias Niagara
Athirapilly

Fossefallene i Athirapilly

Kochi er et flott utgangspunkt, om du vil besøke store fossefall og se ville elefanter, aper og andre dyr langs Chalakudyelven i Athirappilly 65 kilometer nordøst for Kochi. Er du virkelig heldig kan det også hende du får se både tiger og leopard. Athirappilly-fossene er de største i India og blir på folkemunne kalt for Indias Niagara.

Stedet er like flott å besøke enten du bare vil dit på dagstur, eller overnatte på ett av mange steder som tilbyr rimelige bungalower.

 

 

 

 

Kaotisk mylder 
Kochi gate

Det myldrer med liv i Kochis fargerike gater

Selve Kochi by er som indiske byer flest et kaotisk mylder av mennesker, biler, motoriserte rickshaws og motorsykler. Byen har gjennom historien både vært underlagt Portugal, Nederland og Storbritannia. Allerede for over 600 år siden var Kochi en stor handelsby hvor arabere, nederlendere, portugisere og kinesere kom med sine skuter for å handle sort pepper, kardemomme og andre krydder.

Fortsatt blomstrer Kochi. Byen har Indias laveste analfabetisme. Langt over 90 prosent av befolkningen kan lese og skrive. Den internasjonale handelen og tid som koloni har satt sitt preg på den religiøse sammensetningen i befolkningen. I delstaten Kerala er 54 prosent hinduer, 24 prosent muslimer og 19 prosent kristne, – i hovedsak katolikker.

I Kochi er andelen katolikker enda høyere enn ellers i delstaten. Det er derfor ikke noen del av året det ikke er store religiøse festivaler og høytider som feires. Og som mange steder hvor befolkningen er delt i ulike religiøse grupper, er det viktig å ta vare på sin identitet. Ser du på de fargerike lastebilene ser de også hvilken religion eieren har. Det samme avslører navnet på fiskebåtene.

Lastebil i Kochi

En pyntet lastebil. Studerer en dekorasjonene avslører det ofte hvilken religion eieren tilhører

Pass deg for «Jesus» og andre busser

Mye tyder på at katolikker er dominerende eiere av lokalbusser. Når Jesus, St.Joseph eller andre kjente bibelske skikkelser inkarnert i en buss kommer gjennom landsbyene i høy hastighet er det bare snakk om å komme seg ut av veien raskest mulig. Når hornet lyder har du sekunder på deg før bussen farer forbi i ekstrem hastighet.

Lastebil, Kochi

Pass deg for Jesus.

 

Det er ikke bare den religiøse sammensetningen som er spesiell i Kerala. Politisk har området hatt et veldig sterkt kommunistparti, samt en rekke utbrytergrupper som står bak flere kommunistpartier med svært små forskjeller i ideologisk grunnlag. Dette setter sitt preg på politiske plakater og flagg som sees over alt. Partiet har fortsatt cubanske Fidel Castro som sitt ideal.

Hummer, Kochi

Prøv deg på nydelig indisk mat. Her får du fersk sjømat rett fra fiskerne.

Special tea
India

To indiske damer spiser sammen

For turister finnes det flotte femstjerners hotellet Taj Mahal, og utallige små turisthoteller og gjestehus. Restauranter finnes stort sett over alt. Mange er som ellers i India, vegetarrestauranter.

En kald øl gjør godt når termometeret bikker 35 grader og ikke noe vindpust kjennes. Men forvent ikke at alle restauranter serverer alkohol. I hvert fall ikke offisielt. Dessuten er det flere dager i måneden hvor det ikke er lovlig å servere alkohol. Men en løsning finnes. Spør etter «special tea». Servitøren ser seg rundt, – og er det ingen myndighetsperson å se, så får du snart en tekopp og en tekanne fylt med øl. Dette er også måten øl serveres på turistrestauranter uten alkohollisens.

Ønsker du å finne en flott strand finnes de beste utenfor byen. Dra sydover eller nordover og du finner fantastiske strender. Forvent ikke å se tett med turister som du vil mange steder i delstaten Goa lengre nord. Men forvent heller at mange mysende øyne ser med forundring på turister som bader.

Strand, Kochi

Du finner flotte langstrakte strender både nord og sør for Kochi.

Takk nei til toddy

Blir du stoppet og invitert til et skur for å drikke kallu – også kalt toddy, – så forklar høflig at du ikke drikker alkohol, og spør om de ikke har en cola eller annet mineralvann. Kallu er vin gjæret sevje fra palmer. Den hvite skummetmelkaktige sevjen gjæres i noen få timer før den drikkes. Hvor sterk drikken er varierer med hvor lenge den har blitt gjæret. Veldig ofte er de sanitære forholdene kallu lages under slik at en skal ha veldig sterk mage for å tåle bakterieblandingen i drikken.

Toddy

Tar du sjansen på en toddy?

Solnedgang

Slå deg til ro og nyt den fantastiske solnedgangen

Søker du ro og fred, – så kan du leie deg en ombygget rislekter. Dette er flotte trebåter som før ble brukt til å frakte ris på vannveiene som ofte kalles fra «backwaters». Her kan du velge rimelige utgaver hvor du selv tar med mat og drikke, eller du kan for en norsk tusenlapp ellermer, leie en lekter som er ombygget til et lite luksuriøst hotell.

Fra dekket kan du se livet langs breddene, mens du serveres nydelig indisk mat eller nyter kald drikke. Selv om Kochi er en av Indias mest moderne byer, har folkelivet her langs vannveiene neppe endret seg så veldig mye siden Vasco da Gama var her før deg.

 

 

Vil du lese flere av våre reportasjer fra Asia? Sjekk ut disse:

India: Tidsreise i Himalaya
Bali: Tanah Lot – Nyt en gudommelig solnedgang
Singapore: Little India – Fullt av opplevelser
Bangkok: Shinsen Fish Market – et mekka for sjømatelskere
Bangkok: Din ultimate tredagers-guide til Bangkok
Thailand: Koh Lipe – Thailandsk ukjent perle

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden