Hvaljegeren

Cedric Brun (44) har viet livet til studier av Porquerolles aller største marine attraksjon: Hvaler og delfiner....

Jeg må innrømme at jeg aldri har forbundet den Franske Riviera med delfiner – og slett ikke hvaler. Cedric Brun vet bedre. Han tilbragte sine barndoms somre her, i havet rundt Porquerolles.

– Min far hadde sin fiskerbåt i Lyon, hvor jeg vokste opp. Men bestefaren min bodde her. Og det var her jeg så min første hval da jeg var 6-7 år gammel. Jeg glemmer det aldri.

I mange år livnærte Cedric seg som kaptein på båter som tok turister ut på tunfiskfiske ut fra Lyon. Men tunfisken ble etter hvert på det nærmeste utryddet her, og Cedric fikk stadig mindre sans for rovfisket.

– Dessuten lengtet jeg hele tiden tilbake til farvannet rundt Porquerolles, hvor jeg stadig tilbragte somrene. Så jeg bestemte meg for å flytte hit for godt.

Grønn utvikling

Årene som sportsfisker hadde gjort ham stadig mer bevisst på miljøet i havet, og Cedric orienterte seg nå stadig mer mot en grønn utvikling.

– Jeg startet et selskap sammen med en kollega. Vi opererer små båter, med plass til 10-12 passasjerer. Med disse frakter vi turister ut til Porquerolles, men det jeg lever og ånder for er å ta turistene med på hvalsafari.

Cedric forteller at det finnes flere forskjellige typer hvaler og delfiner i denne delen av Middelhavet – totalt åtte ulike arter.

– Havbunnen her er meget spesiell, med strømmer som går oppover. Det er veldig bra for næringskjeden, og ideelt for hvaler og delfiner. De kommer hit om våren, etter å ha tilbragt vinteren i havområdene rundt Sicilia.

Cedric bruker satelitt for å finne ansamlinger av klorofyll i havet, som han vet tiltrekker seg hvaler og delfiner. Derfor er sjansen ganske stor for at turistene virkelig skal få se de flotte dyrene i løpet av en halv dags hvalsafari.

– 95 prosent av turene gir oss treff på delfiner, og hval ser vi rundt 65 prosent av de gangene vi er ute. Og det kan jeg si med sikkerhet: Folk som ser hval for første gang, synes det er helt fantastisk!

Trusler fra overflaten

Den gode forekomsten til tross, livet er slett ikke rosenrødt for hvaler og delfiner i Middelhavet.

– Et stort problem er faktisk den franske marinen, forteller Cedric.

– Sonarsystemene deres forandrer hvalenes adferd, og ødelegger hørselen deres. Men det største problemet er likevel skipstrafikken. Kollisjoner med båter er faktisk den vanligste dødsårsaken for hvalene i Middelhavet, sier han.

Derfor opererer Cedric og hans XL Cruise bare med små båter, og de prøver å holde en viss avstand til de flotte dyrene i havet. Likevel hender det at hvalene kommer tett på:

– Vi har hatt hvaler så nær som 20 meter fra båten. Da bakker vi unna; vi vil ikke venne dem til båtene. De skal være redde for oss, slik at vi får beholde dem her også i fremtiden, avslutter han.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden