Hvaljegeren

Cedric Brun (44) har viet livet til studier av Porquerolles aller største marine attraksjon: Hvaler og delfiner....

Jeg må innrømme at jeg aldri har forbundet den Franske Riviera med delfiner – og slett ikke hvaler. Cedric Brun vet bedre. Han tilbragte sine barndoms somre her, i havet rundt Porquerolles.

– Min far hadde sin fiskerbåt i Lyon, hvor jeg vokste opp. Men bestefaren min bodde her. Og det var her jeg så min første hval da jeg var 6-7 år gammel. Jeg glemmer det aldri.

I mange år livnærte Cedric seg som kaptein på båter som tok turister ut på tunfiskfiske ut fra Lyon. Men tunfisken ble etter hvert på det nærmeste utryddet her, og Cedric fikk stadig mindre sans for rovfisket.

– Dessuten lengtet jeg hele tiden tilbake til farvannet rundt Porquerolles, hvor jeg stadig tilbragte somrene. Så jeg bestemte meg for å flytte hit for godt.

Grønn utvikling

Årene som sportsfisker hadde gjort ham stadig mer bevisst på miljøet i havet, og Cedric orienterte seg nå stadig mer mot en grønn utvikling.

– Jeg startet et selskap sammen med en kollega. Vi opererer små båter, med plass til 10-12 passasjerer. Med disse frakter vi turister ut til Porquerolles, men det jeg lever og ånder for er å ta turistene med på hvalsafari.

Cedric forteller at det finnes flere forskjellige typer hvaler og delfiner i denne delen av Middelhavet – totalt åtte ulike arter.

– Havbunnen her er meget spesiell, med strømmer som går oppover. Det er veldig bra for næringskjeden, og ideelt for hvaler og delfiner. De kommer hit om våren, etter å ha tilbragt vinteren i havområdene rundt Sicilia.

Cedric bruker satelitt for å finne ansamlinger av klorofyll i havet, som han vet tiltrekker seg hvaler og delfiner. Derfor er sjansen ganske stor for at turistene virkelig skal få se de flotte dyrene i løpet av en halv dags hvalsafari.

– 95 prosent av turene gir oss treff på delfiner, og hval ser vi rundt 65 prosent av de gangene vi er ute. Og det kan jeg si med sikkerhet: Folk som ser hval for første gang, synes det er helt fantastisk!

Trusler fra overflaten

Den gode forekomsten til tross, livet er slett ikke rosenrødt for hvaler og delfiner i Middelhavet.

– Et stort problem er faktisk den franske marinen, forteller Cedric.

– Sonarsystemene deres forandrer hvalenes adferd, og ødelegger hørselen deres. Men det største problemet er likevel skipstrafikken. Kollisjoner med båter er faktisk den vanligste dødsårsaken for hvalene i Middelhavet, sier han.

Derfor opererer Cedric og hans XL Cruise bare med små båter, og de prøver å holde en viss avstand til de flotte dyrene i havet. Likevel hender det at hvalene kommer tett på:

– Vi har hatt hvaler så nær som 20 meter fra båten. Da bakker vi unna; vi vil ikke venne dem til båtene. De skal være redde for oss, slik at vi får beholde dem her også i fremtiden, avslutter han.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas