Hjemme hos Prince Charles

Erik og jeg er invitert hjem til Prince Charles. Nåja, rettere sagt til hagen hans. Hageomvisning? Kjedelig, tenkte vi. Og tok dundrende feil. ...

Her er utgangspunktet: Erik og jeg er på vei sydvestover i England, ut mot St. Ives – så langt sør og vest du kommer i øyriket. På vår agenda står et besøk på Highgrove, Prince Charles slott i Cotswolds. Det sies at han betrakter dette som sitt egentlige hjem, og at han bor her med sin Camilla så ofte han kan.

I skrivende stund bor han her ikke, utleder vi av det faktum at Highgrove kun er åpent for publikum i Charles’ fravær. Og ærlig talt: Det er kun hagen som er tilgjengelig – selve slottet holder’n forståelig nok for seg sjæl.

Erik og jeg er i tvil. Vi trekkes mellom lysten til å nå en pub i idylliske St. Ives før stengetid og snill gutt-refleksen til å overholde en avtale med slottets markedsdirektør, Carol Tennant. Puben trekker, og det hjelper ikke på hageinteressen at regnet høljer ned. Legg så til at vi er to langt under middels hageinteresserte og desto mer øltørste herrer i vår beste alder – jeg tviler på at Erik i det hele tatt har en blomsterkasse på balkongen i sin byleilighet. Selv har jeg en liten hageflekk utenfor huset mitt, men i nabolaget går den bare under betegnelsen «Jungelen». Med god grunn: Her er det heldigvis for tett til å komme seg inn for å luke. Vi snakker urskog.

Men vi kommer fra møblerte hjem, Erik og jeg. Så vi velger pliktens vei, og etter å ha rotet litt (vel, ganske mye) med å finne den umerkede innkjøringen til Highgrove, sprinter vi gjennom regnet og inn i resepsjonsbygningen på eiendommen. Hvor vi møtes av utallige byster, malerier (noen malt av prinsen selv), portretter og annen memorabilia som alt har det til felles at det dreier seg om den britiske tronarvingen.

CHARLES: Charles, Charles, Charles og Charles – pluss akvareller malt av… Charles.

Pliktens smale vei
Her møtes vi også av Carol Tennant. Damens nærvær innbyr til instinktivt bukk fra hoften: Hun kan da umulig være noe annet enn høyadelig? Men neida, fru Tennant viser seg å være en høyst ordinær plebeier som oss. Språket og manerene ligner derimot til forveksling lingoen i Buckingham Palace, men slik er det vel å jobbe med de kongelige? Ikke vet vi. Og for sikkerhets skyld setter vi oss på kanten av stolene, takker ja til en kopp te og sørger for å rette oss opp i ryggen.

Det viser seg at vi er satt opp i en gruppe med rundt 20 andre besøkende – og at den guidede turen rundt i hagen vil vare i (hold deg fast) to timer! Erik og jeg veksler fortvilede blikk: Dette er to timer av vårt liv vi aldri får igjen! Vi skjønner at vi har gått i fellen, og at alle fluktmuligheter nå er lukket. Elendigheten toppes med det faktum at vi ikke engang får lov til å ha med oss kameraene på rundturen i hagen – her er det rett og slett fotoforbud. På toppen av alt annet er dette mildt sagt dårlig nytt for to fotojournalister på jobb. Duknakket lar vi oss geleide ut av besøkssenteret, gjennom regnet og til gruppen som venter på oss

Gruppen består av en entusiastisk guide med høyt hevet paraply, og 20 engelske pensjonister. Som nesten uten unntak viser seg å være pensjonerte skogvoktere og gartnere, med koner. Enkelte hage-entusiaster er også med, samt et par stykker som vi mistenker er ihuga royalister i stille ekstase over å være i nærheten av selveste Charles.

Erik og jeg kapitulerer, og stålsetter oss for to timers uutholdelig foredrag om hekker og rosebed.

INNGANGSPARTIET: Vi banket på, men ingen svarte. Charles var rett og slett ikke hjemme i dag. Huset ble bygget mellom 1796 og 1798 i georgiansk neo-klassisk stil.

STEINHUS: Rundt om i hagen dukker det opp små, skjeve og pittoreske steinhus som dette.

EVENTYRLIG: Inngangen til the Azalea walk kunne vært hentet fra en illustrert eventyrfortelling.

THE STUMPARY: Vannsystem som domineres av en Gunnera – en gigantisk sør-amerikansk rabarbra. Vi forventet oss et frisert og jålete parkanlegg, men fant i stedet en potent, frodig, kreativ og spennende Edens hage.

To timer senere
Rundturen er ferdig. Det regner fremdeles, og vi er våte til skinnet. Og her er det utrolige: Vi vil bare ha mer! For Prince Charles’ hage i Highgrove viser seg å være noe helt annet enn vi hadde sett for oss på forhånd. Joda, de friserte hekkene og trærne er her, de også. Men hagen er så uendelig mye mer enn det!

Highgrove er som et maleri av Carl Larsson, eller et eventyr av Elsa Beskow. Her er det det ville som regjerer, ikke det oppstyltede og velfriserte. Det er som å gå inn i en eventyrverden, et bilde fra barndommen på Brødrene Løvehjertes Nangiala eller rett og slett Edens Hage. Det er så potent, vilt og vakkert at det nesten slår deg i bakken. Visst er vel det ville nøye regissert av Highgroves åtte heltidsansatte gartnere, men resultatet tilgir all regi. Hageinteressert eller ikke: Et besøk på Highgrove anbefales på det aller varmeste.

MALERISK: Highgrove er som et maleri av Carl Larsson, eller et eventyr av Elsa Beskow. Her er det det ville som regjerer, ikke det oppstyltede og velfriserte.

Det sies at Charles selv er hovedarkitekten bak den eventyrlige hagen. Han deltar aktivt selv, med like stor sans for detaljer som helheten. Vi bøyer oss imponert i støvet over hva han har skapt på Highgrove, lykkelige over at vi ikke byttet bort opplevelsen med en øl i St. Ives.

Den kom så allikevel senere.

Mer info her: www.highgrovegardens.com

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden