Himmelhøyt over Loen

I Loen har en gjeng entusiaster ledet av Richard Grov bygget en skylift som imponerer selv den mest blaserte turist....

Det har vært en kongstanke som har ligget i familien i flere generasjoner, forteller Richard Grov, administrerende direktør for hotellene og familiebedriftene Alexandra og Loenfjord – og nå også det imponerende anlegget Loen Skylift.

Det skulle altså en entusiast med maur i rumpa til før familien Grov fikk se sin kongstanke fullført. Skjønt fullført…

– Vi har mange idéer til utvidelser, forteller Richard entusiastisk.

SUKSESS: Loen Skylift har vært en suksess fra anlegget åpnet i 2017, og Richard Grov har all grunn til å være fornøyd. (Foto: Tom Andersson)

Det hele begynte med et kreativt besøk i Østerrike, som resulterte i byggingen av en via ferrata i Loen i årene 2011-13. Gondolbanen opp, selve skyliften, kom til på et senere tidspunkt. Etter flere runder med finansiering (blant annet fra Stryn kommune, lokale aktører og ikke minst de sveitsiske leverandørene av banen) sto den endelig ferdig i mai 2017.

UTGANGSPUNKTET: Herfra tar du en av verdens bratteste gondolbaner opp rundt 1000 meter til toppen. (Foto: Tom Andersson)

– Totalt har det kostet rundt 340 millioner pluss moms, forteller Richard.

Det er mange penger i en liten bygd i en trang dal på Vestlandet, men Loen Skylift var en suksess fra første dag. At man kunne betale utbytte til aksjonærene allerede etter første driftsår forteller det meste om suksessen.

UTBYGGING: Souvenirbutikken med gangbro over til restauranten i det flotte anlegget på toppen av fjellet. (Foto: Tom Andersson)

Noe for alle
Og det har virkelig blitt et fantastisk anlegg. De sprekeste får sitt gjennom den ganske krevende forseringen av via ferrataen, mens vi litt mer bedagelige får spenning nok gjennom den stupbratte oppturen med gondol – faktisk en av verdens bratteste.

I tillegg har anlegget blitt et eldorado for adrenalin-junkiene, som kaster seg ut fra en spesialbygget rampe på toppen og svever ut i fallskjerm over den vakre dalen langt, langt der nede.

VÅGHALSER: På toppen er det bygget en egen rampe for våghalsene som kaster seg ut over dalen i fallskjerm. (Foto: Tom Andersson)

Men først og fremst har Loen Skylift blitt et makeløst utkikkspunkt mot noe av det vakreste norsk natur kan by på. Utsikten fra toppen er intet mindre enn majestetisk, samtidig som du kjenner suget i magen når du lener deg mot rekkverket i glass og har dalbunnen fritt synlig nesten en kilometer under deg.

LANGT NED: Lener du deg til glassgjerdet på kanten, ser du nesten en kilometer rett ned på Loen. (Foto: Tom Andersson)

Anlegget på toppen har også fått velfortjent skryt fra både publikum og bransjefolk, med en flott restaurant og bar (med Norges beste utsikt), souvenirbutikk og flere utkikksplattformer.

Heder og ære har også tilfalt initiativtakeren, entusiasten og drivkraften Richard Grov. Og mitt besøk i det fantastiske anlegget har også en annen årsak: I januar kåret juryen i Grand Travel Award Richard til Årets Leder i hele reiselivsbransjen. Tilfeldigheter gjorde at han ikke hadde anledning til å motta prisen – før nå.

GOD MAT Restaurant Hoven på toppen tar mål av seg til å servere mat av ypperste klasse – og lykkes med det. (Foto: Tom Andersson)

– Men den tilhører slett ikke bare meg, for her er vi mange som har stått på og drevet prosjektet gjennom, poengterer han.

Det har han selvsagt rett i. Men uten entusiaster som naturkraften Richard Grov hadde Norge vært et karrigere land å besøke for tilreisende som oss. Vi tar av oss hatten for mannen som endelig realiserte familiens gamle kongstanke – til glede for oss alle.

ENTUSIASTEN: Richard Grov realiserte en kongstanke som har ligget i familien gjennom generasjoner. (Foto: Tom Andersson)

Fakta

Slik kommer du hit:
Loen Skylift ligger rett ved riksveg 60 i Loen. Det er 10 minutter fra Stryn, 2,5 timer fra Ålesund, 4,5 timer fra Bergen, og 6 timer fra Oslo med bil. Parkering ved fjordstasjonen og ved Loen Active.

Om Loen Skylift:
Pendelbanen Loen Skylift er en av de bratteste i verden, og løfter folk fra fjorden i Loen til fjellet Hoven (1011 moh) på fem minutter. På toppen ligger Hoven Restaurant med 350 sitteplasser. Anlegget inngår i en helårs naturbasert opplevelsesarena tilrettelagt for aktive utforskere så vel som barnefamilier. Loen Skylift og Hoven Restaurant ble åpnet av Dronning Sonja 20. mai 2017.

loenskylift.no

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden