Heltenes Valldal

Det lille tettstedet mellom høye fjell ved den vakre Storfjorden har fostret helter av historisk format....

Kanskje kommer du til tettstedet Valldal ved å følge Trollstigen fra toppen 852 meter over havet gjennom 11 hårnålsløyfer og helt ned til Storfjorden. Eller kanskje kommer du hit med bil, som jeg, langs kystveien fra Molde. «Bukk fra oven, bukk fra bunden, stangedes i samme stunden…» Som i Peer Gynt møtes vi fra begge retninger i den hvitmalte, fredelige pletten som utgjør sentrum i Valldal.

IDYLL: Den hvitmalte trehusbebyggelsen i Valldal utgjør et koselig lite sentrum mellom de stupbratte fjellsidene. (Foto: Tom Andersson)

«Fred er ei det beste, men at man noget vil,» sa Bjørnson. Her jeg sitter i solskinnet på den gresslagte lille odden ved Valldal Fjordhotell med en iskald forfriskning i neven, tillater jeg meg å vise finger’n til gamle Bjørnstierne: Jeg har absolutt ingen ambisjoner om å foreta meg noe som helst akkurat nå. Fjorden ligger for mine føtter, med de stupbratte fjellene som speilbilder i den blanke overflaten. Spenninger fra en hard arbeidsuke slipper taket i skuldrene, og jeg gir meg fullstendig hen til det velværet det faktisk er å nyte roen, stillheten og de maleriske omgivelsene. Så sannelig om jeg «noget vil». Jeg går for fred, i sensommersolen.

FREDELIG: På gresset utenfor Valldal Fjordhotell slipper stresset taket i skuldrene. (Foto: Tom Andersson)

Det andre valget
Men slett ikke alle velger å sitte i ro. Olav den Hellige hadde som kjent ikke mye ro i rumpa, om man skal tro Snorres Kongesagaer. Her kan du lese om Olavs kamp med sjøormen i fjorden; til slutt får Den Hellige slengt den i fjellveggen av Syltefjellet. Og den dag i dag kan du se Sylteormen i den bratte sørvendte veggen her. Rett ovenfor sentrum i Valldal finner du Olavsstøtta, som er reist der det sies at Olav den Hellige satt og så på båtene sine brenne, slik at fienden ikke skulle kunne nyttiggjøre seg disse før han satte avgårde fram over Valldalen.

En annen av Valldals helter er Martin Linge, krigshelten fra 2. Verdenskrig som falt på Måløy og ga navn til Kompani Linge. Han vokste opp her i Valldal, på gården Linge.

Slike helter inspirerer til aktivitet, og for å møte turistenes behov tilbyr Erlend K. Ringstad og hans Valldal Naturopplevingar en rekke aktiviteter i området.

– Mange ønsker seg spennende rafting i Valldøla, eller også en roligere kajakktur på fjorden. Juving er også en populær aktivitet, hvor vi følger en løype gjennom Gudbrandsjuvet som byr på rappellering, balansering på tau, hopping ned i juvet, klyving, zip-line og svømming. Fjellturer og klatring er også etterspurt her, forteller Ringstad.

NATURNÆRT: Erlend K. Ringstad er daglig leder i Valldal Naturopplevingar, og tilbyr besøkende en aktiv fritid i spektakulære omgivelser. (Foto: Tom Andersson)

Valldal har noe for alle – inkludert meg, her jeg følger solen som går ned over toppen av fjellet på den andre siden av fjorden. Og sitter helt musestille.

IDYLL OG DRAMATIKK: Videre inn i fjorden fra Valldal ligger Tafjord, åstedet for naturkatastrofen som fant sted natt til 7. april 1934. Et større fjellparti raste ut i fjorden og flodbølgen fra raset raserte store områder og drepte 40 mennesker i Fjørå og Tafjord. (Foto: Tom Andersson)

Fakta

Slik kommer du hit:
1,5 timer fra Ålesund
lufthavn (99 km):  E136/E39 og Fv650.
2 timer fra Molde lufthavn (90 km): Ferge Molde–Vestnes, E39 til Fv103 i Ørskog kommune. Fv650 til Fv63 til Valldal.

Overnatting:
Valldal Fjordhotell
Grandegata 30
6210 Valldal
Tel. +47 70 33 46 00
post@valldalfjordhotell.no
www.classicnorway.no/hotell/valldal-fjordhotell

Aktiviteter:
VALLDAL NATUROPPLEVINGAR
post@valldal.no
www.valldal.no

UTSIKT: Idet hyggelige rommet i Valldal Fjordhotell har du verdens vakreste morgenutsikt fra sengen. (Foto: Tom Andersson)

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas