Genèvesjøens sveitsiske sjarm

Området rundt Genèvesjøen er til for å nytes

Hvis du er i Genève i Sveits bør du sette av tid til å utforske området rundt Genèvesjøen. Det er masse å finne på i strekningen mellom Genève og Montreux.

Tekst og foto: Kaia Means

Byen Genève i Sveits som stort sett omringet av Frankrike er et flott utgangspunkt for besøk til Genevesjøen. Men hvis du reiser østover langs Genèvesjøens nordlige side, finner du alt fra sjarmerende sveitsiske småbyer til vingårder, middelalderslott, en romersk ruin i ny og ne, og selvfølgelig det yrende livet i byene Lausanne og Montreux.

Lengter du etter estetiske nytelser i et land der det meste er på stell, er du kommet til riktig sted. Hele området er et stort postkortmotiv. Nærhet til Genèvesjøen (også kalt Lac Léman og Genfersjøen) er fellesnevneren. I det fjerne kan du se de snødekte Alpene og Jurafjellene. Genèvesjøen ligger som et skille mellom disse to fjellkjedene.

Dagsturer fra Genève

Dagsturer rundt Genèvesjøen kan bestå av å gå tur i den sveitsiske nasjonalparken i Jurafjellene, ta en tur langs promenader ved sjøen (ikke glem å stikke innom de tradisjonelle, små sjokoladehusene, ‘chocolatiers’), besøke vingårder og smake på lokale sveitsiske viner. En tur innom en restaurant som serverer sveitsisk fondue er ikke å forakte. Eller du kan leve deg inn i historien på middelalderslott og muséer, og om sommeren drive med utendørssysler som seiling, roing eller golf. Og hvis du planlegger turen til å klaffe med diverse arrangementer kan du delta på festivaler, markeder og utstillinger. Den effektive kollektivtrafikken gjør at en dagstur fra Genève er en enkel sak.

Utsikt mot Genèvesjøen fra middelalderslottet i Nyon

La Côte i Sveits

La Côte (på norsk: ‘bakken’ eller ‘helningen’) er regionen som strekker seg fra Nyon til Lausanne, en del av Sveits der det franske språk omtrent er enerådende og hvor landskapet preges av de mange vakre vingårdene. Opphavet til navnet La Côte er selvfølgelig at terrenget heller skrått mot Genèvesjøen, noe som også gjør at området er perfekt for vingårder: druene får sol hele dagen.

Dette området er litt mer folkelig enn det internasjonale og finansstyrte Genève, men innbyggerne er likevel stort sett ganske velstående. De tar seg god tid til å nyte livets gleder, som for eksempel det fransk-sveitsiske kjøkken og de lokale vinene. I hver landsby på La Côte finnes det en felles kommunal vinkjeller (‘cave’) hvor du kan smake på viner fra området rundt.

Vingård på La Côte ved Glan

Sveitsisk vin

Sveitsisk vin er sjeldent å finne utenfor landegrensene, av den enkle grunn at sveitserne drikker gjerne opp vinen sin selv. Det er snakk om et litt høyere prisnivå (i hvert fall i forhold til mange italienske, franske og tyske viner) og vinene masseproduseres ikke. Dermed blir det minimalt med eksport. Bare to prosent av vinen sendes til utlandet, og da stort sett til Tyskland. Men de som kommer til Sveits får oppleve noen virkelig gode viner, spesielt er de kjent for høy kvalitet på hvitvin, ofte basert på chasselas-druen.

Klosterkirken på Bonmont, opprinnelig fra 1100-tallet.

 

 

 

 

 

Vi får en smak av den lokale vinen i La Côte når vi besøker det historiske Domaine de Bonmont i Vaud. Det eldste bygget på eiendommen er en kirke fra 1100-tallet, da Bonmont var et katolsk kloster.

Hovedbygget er fra 1700-tallet, og er blitt til et femstjerners-hotell og restaurant. I restauranten er det mange golfere som har spilt ferdig runden sin, men også andre som kommer for å kjenne litt på luksuslivet og idyllen på landet.

Bonmont har 18 hull med golf tegnet av Don Harradine, i tillegg til svømmebasseng, tennis og selvfølgelig kan du også ri på hesterygg her. Har du Tesla? Null problem: hurtigladere for Tesla finnes i parkeringsplassen.

Noen forteller oss at Genève lenger ned i bakken har 13 femstjernershoteller i en by med 200.000 innbyggere – det er mange hotellstjerner per innbygger. Men kanskje det er like greit – hvis man vil ha de fem stjernene, å bo her ute på landet, på Bonmont, en halvtimes kjøretur fra byen.

Nyon, sjarmerende liten by utenfor Genève

Nyon, Kastanjeplassen

De romerske søylene fra år 50 e.Kr. i Nyon, Sveits

Nyon er en liten og historisk by bare 25 km unna Genève og veldig praktisk å komme til med toget som går langs Genèvesjøen mot Lausanne. Det tar bare 15 minutter fra Genève til Nyon. Den lille byen har sitt utspring i middelalderslottet Chateau de Nyon. Fra utsiden ser slottet ut som noe fra et eventyr. Det er mange etasjer og fine utsikter fra toppetasjene.

Slottet satser på å trekke folk til diverse utstillinger. Da vi var på besøk i Chateau de Nyon fikk vi med oss utstillingen om Gustave Falconnier, ingeniøren og arkitekten som oppfant en teknikk der man lager glassmurstein ved formblåsing. Han var født i Nyon og bodde i denne lille byen nesten hele livet. Variasjonen i produksjonen, inkludert både form og farge, var enorm. Ved forrige århundreskifte ble glassmursteinene kalt for ‘Falconnier bricks’.

Utenfor Chateau de Nyon er det bare å ta en spasertur i forseggjorte hager. Gamlebyen i Nyon skilter med brosteinlagte gater og historiske bygninger og mange gode restauranter å velge mellom, spesielt nede ved vannet. Hvis du går opp skråningen og finner Esplanade des Marronniers (kastanjeplassen) kan du finne de romerske søylene. Noviodunum (nå Nyon) ble grunnlagt av Julius Cæsear som den første kolonien i det som nå er Sveits. Søylene – to og en halv av dem står igjen – ble bygget rundt år 50 e.Kr. Dette var området rundt det romerske forum. Om sommeren er det gratiskonserter ved søylene hver søndag.

Les også: Argentario, Italias sølvkyst

I Nyon er de spesielt opptatt av kultur, kunst, teater og musikk. I juli hvert år kommer mer 200 000 besøkende til Paléo Music Festival. Andre kommer på besøk for å se Les Hivernales, filmfestivalen Visions du Réel, musikkspillene Caribana og Rive Jazzy.

Mer info:

Myswitzerland.com

La Côte Tourisme

Chateau de Nyon

Montreux Riviera

Region de Léman

NB. Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med en reise til Sveits arrangert av MySwitzerland. Kaia Means er reiselivsjournalist og fotograf, og skriver også for websiden The Best Escapes. Les for eksempel på engelsk om ‘Golf courses near Geneva Switzerland’ og ‘Swiss Alps golf‘ på The Best Escapes.

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden