Fjellferie og ørretfiske ved Stavali Turisthytte på Hardangervidda

Nyt fjellørret, gylne multer og vestlandsk natur

Drømmeferie på Hardangervidda

 

 

 

 

 

 

 

Stavali Turisthytte på Hardangervidda er det perfekte utgangspunkt for fjellferie og ørretfiske. Hos mange begynner lengselen og bruset i blodårene straks navnet Hardangervidda blir nevnt. Stedet hvor stor fjellørret biter og myrene bugner med multer. Hvor ferien kan bli helsebringende i form av fysisk aktivitet, frisk luft og selvfisket fersk fjellørret.

 

Tekst Emil Andre R Engø

Foto Emil Andre R. Engø, Terje Engø og Tom Dahl

Epost: terje@atlanticforlag.no

 

Landskapet er goldt og øde her oppe, 1282 meter over havet. Det så kjølig i dag, at myggen klamrer seg til korte gresstrå, eller gjemmer seg under steiner eller i små sprekker i påvente av varmere dager. Jeg speider utover vannet. Ser et vak. Går rolig og forsiktig i retning av vaket. Kaster ut sluken og drar den inn høyt oppe i overflaten. Fisken sitter allerede etter tre-fire meter.

 

Flott fjellørret fra Trollavatnet.

 

En 400 grams ørret, blank, feit,… blir sommerens første møte med Hardanger viddas sølv. Trollavatnet er bare en kilometer langt og halvparten så bredt på det bredeste. Et kjent vann blant de fiskere som bruker Stavali Turisthytte som utgangspunkt.

Her oppe er det beste fisket i august. Da er det alltid isfritt. Det er først når vannet er åtte-ti grader at det blir skikkelig fart i klekkingen av insekter og småkryp. For fjellørreten begynner et kalas hvor den skal feite seg opp for den kalde vinteren når vannet kryper ned mot null og overflaten dekkes av tykk is og gjerne et par meter med snø.

For meg er dette sommerens kalas. Et kalas i opplevelse, spenning og nydelig mat. Når det går mot kveld bringes fangsten til hytten. Der er det både rømme, og iskald hvitvin til salgs. Kokk må jeg være selv.

 

Selvfisket og selvlaget smaker alltid best.

Mange gode fiskevann

Trollavatnet er bare ett av mange fantastiske fiskevann i området. Nedenfor Stavali Turisthytte renner Stavalielvi. En elv når lavtrykk fra vest åpner slusene over vidda, en bekk når sola har tørket ut fjellet noen dager. Her er mengder med småfisk, og en og annen stor for de som er heldige.

Stavali er et drømmested for barn som skal lære å fiske. Selvsagt også for noen av de større blant oss, – med mindre erfaring som ørretfiskere. Her er muligheter for alle.

 Les også: 

Rallarvegen – opplevelser fra fjell til fjord

Ta turen ned til Stavalivatnet med stang og niste, og du opplever ferielandet Norge på sitt beste og vakreste.

 

Elva kommer fra Lonavatnet havlannen kilometer oppover dalen, i sørøstlig retning. På vei opp passerer en bekken som fra Trollavatnet. Lonavatnet er det enkleste vannet og komme seg til. Turen tar et kvarters gange fra selve turisthytta. Fisken her er stort sett rundt et par hundre gram. I det dype klare vannet kan du om du er heldig også få større fisk. Det har blitt tatt mange fisker på både en og to kilo.

 

Vinn sol- og hudprodukter verdt over 1800 kroner

Klikk og vinn!!!!

 

 

Sluk og spinnere er som regel det beste i Lonavatnet. En av feilene mange gjør her er at de ikke fiske i de dype delene av vannet. Ved bekkene, bekkeinnløp og i vikene på øst og vestsiden på er fisken ofte betraktelig mindre enn i de dypere områdene under fjellet Helnaberg på sørsiden.. Her er som regel fisken også mindre sky enn på grunt vann.

 

Prøv de mange små tjerna

Rundt Lonavatnet like ovenfor Stavali Turisthytte er det flere små tjern. Her er det gjerne der lett å lure ørreten. Selv om flere av tjernene er grunne og gjerne bare noen hundre meter lange, lurer det ofte storfisk her. Mitt råd er; – fest en tre-fire mark på kroken, uten noe form for søkke eller dupp, så du ikke skremmer fisken. Dette er ekstremt effektivt. Fisken står ofte mye nærmere deg enn du tror.

 

Lett utstyr og makk

Skal du kjøpe med deg ny stang, så velg en som er minst åtte fot, myk og beregnet på lav vekt, gjerne ned mot 4 – 5 gram. Kombinert med tynn sene, ikke mer enn 0.20 millimeter, kastes marken mer enn langt nok ut. Og like viktig, – gå ikke frem til vannet for å ta de første kastene. Men stå gjerne 10 – 15 meter innpå land og kast makken noe få meter ut. Fisken står ofte inne med land og venter på innsekter som faller ut i vannet.

Jeg og min kamerat, Stein Are tok turen opp til Trollavatnet flere ganger med godt hell. Noen ganger bare oss, andre ganger sammen med andre fiskere. Vi dro fra Stavali om morgenen. Når vi kom opp på fjellkanten hadde vi en fantastisk utsikt over dalføret Stavali ligger nedover dalen mot ett vann som heter Stavalivatnet i ene enden og Grøndalsvatnet i motsatt ende. Dette er også et godt vann med mye flott ørret. Men jeg liker de mindre vannene best. En har litt bedre kontroll, og fisken er som oftest lettere å få.

 

En gold verden full av fjellørret

Det golde landskapet oppe i høyden er for det meste grått og steinete – Som en helt annen verden. Store fenner med snø ligger i skarene enda, sent i august. En kontrast til den grønne dalen hvor hytta ligger. Det er bare få år siden det ble slutt på stølsdrift her. Nå er noen av stølsbuene en del av hytta sitt overnattingstilbud.

Jeg og Stein Are gjør klar stengene. Vi har tenkt å prøve sluk i forskjellige farger for å se hva som fungerer best. Dette varierer ofte fra dag til dag avhengig av vær, temperatur og hvilke insekter som er aktive. Det er også slik at hvor dypt vannet er, hvilken type bunn og andre forhold spiller inn. Men alt dette er teori. Min far påstår han har fått ørret på jordbær i stummende mørke. Det var neppe rødfargen som fisken til å bite, men heller bevegelsen og plasket da jordbæret traff vannet. Så jeg tar ikke jordbær med som agn.

 

Fiskeferie på Stavali Turisthytte gir også mulighet til å oppleve gammelt vakkert stølsområde med steinbuer.

Vi gikk lenge og kastet langs land. Det er lett å ta seg fram rundt mesteparten av Trollavatnet. Det var ikke bitt denne dagen. Vi spiste nistepakken vår og lyttet til noen sauene som ruslet borte i en li.

 

Snøret raser ut….

Så skjedde det noe. Solen kom over en åsrygg og begynte å skinne på vannet. Det begynte å vake. Nesten som om noen hadde trykket en PÅ-knapp. Motet kom tilbake. Vi bestemmer oss for å ta noen flere kast.

Jeg beveger meg rolig ned til et lite bekkeutløp. En liten strøm kommer ut i det blikkstille vannet. Et perfekt sted for ørret. De står ofte slike steder og håper på at innsekter skal komme seilende nedover bekken, Jeg kaster ut en stor spinner i alle regnbuens farger. Omtrent i det spinneren treffer vannet går stangtuppen i en stor bøy. Snøret raser ut av snellen og det er unektelig snakk om en fin ørret. Etter et par minutter kommer første fisk opp.

En fin prikket ørret på halvkiloen. Blank som nypusset sølv. Jeg tar et kast til i samme retning, rett utenfor strømmen. Igjen er det fast fisk. Fisken er plutselig på bittet. Vi får flere fisk til den neste halvtimen, før det stilner av og det virker som om det ikke er fisk i vannet. Dagens middag er sikret. Knall rød i kjøttet. Fjellørret fra Hardangervidda på sitt beste.

Når fisken ble bragt ned på sen ettermiddag sto nyplukkede multer – fjellets gull på bordet. Hva er vel bedre enn å kunne nye nyfisket ørret med nyplukket dessert.

 

Fakta om Stavali

Stavali Turisthytte ligger nært mange svært gode vann fulle av ørret.

Stavali Turisthytte som ligger 1024 meter over havet nås raskest fra Kinsarvik. Fra parkering er det elleve kilometer å gå med litt over tusen meter stigning. Det finnes en rute fra Øvre Eidfjord. Da er det lite stigning, men mer enn dobbelt så langt å gå. Men denne turen kan deles i to, med en lett liten tur til den private hytten Vivelid første dag.

Hytta betjenes av Torill og Kjetil Hauge om sommeren. Emil som har skrevet denne artikkelen shar noen sommere vært «fiskeguide» på fiskearrangementer på Stavali Turisthytte.

På hytta serveres det spekemat, rømmegrøt og frokost. Det er proviant til salgs og kjøkken til å lage mat. Det er røykeovn til utlån hvis noen vil varmrøyke fisk.

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Truls Svendsen gir deg 13 000 grunner til å besøke Nord-Norge

I fire hele timer gjengir han hva utenlandske turister sier om vår nordligste landsdel i sosiale medier.

Spaniamagasinet 2021

Her er Spaniamagasinet, vårens nyhetsbrev Spanias Turistkontor. Så er det bare å starte planleggingen for reisen etter pandemien...

Ny utgave av REIS ute nå – helt gratis!

Den digitale utgaven av REIS 1-2021 er ute nå, med spennende og inspirerende artikler fra Norge og den...

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterVerden