Et mekka for mat

<p>Fra store deler av sørøst-Asia strømmer folk til Georgetown på den malaysiske halvøya Penang med ett mål for øye, og det er verken for å se fargesprakende templer eller...

Vi ble fortalt at om man starter riktig tidlig om morgenen, så er det fullt mulig for en turist å få i seg seks gode måltider i løpet av en dag i Georgetown. En fristende utfordring, men vår ambisjon var nok litt mer beskjeden. Vi ville utforske omfanget og mangfoldet som gjør Georgetown til en helt unik kulinarisk opplevelse. For som turist har man jo egentlig valget; å bruke et halvt liv på å reise på kryss og tvers i Øst-Asia for å smake på alle mulige spesialiteter, eller å ta turen til Georgetown og få alt servert på ett sted. Vi gikk for det siste alternativet.

 

Britisk koloni

Georgetown ligger på halvøya Penang utenfor Malaysia, og på overflaten ligner den en hvilken som helst asiatisk by. Men opprinnelig var det Francis Light som i 1786 grunnla Georgetown på det som den gang var en praktisk talt ubebodd øy i håp om å gjøre byen til en viktig handelsstasjon på veien mellom Asia og Europa. Han måtte rydde øyas sumpterreng for vegetasjon, og bygget opp en brittisk koloniby av det en gang uberørte landskapet.

Å gå på oppdagelsesferd i Georgetowns verden av restauranter og andre spisesteder i dag, er på mange måter som en vandring gjennom byens historie. Fra byens tidlige britiske røtter til de mange folkeslag som senere har endt opp her som følge av historiens gang. Alle har de bidratt til å gjøre Georgetown til det byen er i dag.

De fleste av byens innbyggere har aner fra kina og det vises igjen i matveien. Men som eldgammel handelspartner med India, og senere under samme herredømme som landet, er det mye indiskinspirert mat å finne her. Byen er også kjent for den unike Baba Nyonya-kulkturen; en kultur som oppstod som følge av mange ekteskap mellom mennesker av kinesisk og malayisk avstamning.

Ulike eksempler på hele det asiatiske smaksregisteret er å finne innenfor en gangavstand på noen få hundre meter. Utover de allerede nevnte smakspåvirkningene er det også rike muligheter til å boltre seg i andre asiatiske kjøkken med mat fra Taiwan, Japan, Korea, Thailand, Burma, Indonesia, Filippinene og Singapore. For det er nettopp totalopplevelsen, fra det rent kulinariske til de autentiske omgivelsene og de fascinerende historiske kulissene, som er det beste ved Georgetown.

 

Smaken av Asia

Man kan saktens spørre seg om en kulturell mosaikkby som Georgetown vil komme til å overleve særlig lenge i globaliseringens tidsalder. Vil den ikke, som de fleste andre byer av samme karakter, til slutt bli en eneste stor smeltedigel? Selvfølgelig har man også i Georgetown lånt litt fra hverandres oppskrifter gjennom årtiene, men til tross for de mange kulturene som her lever svært tett på hverandre, så fremstår de opprinnelige nasjonale og regionale kjøkken ganske så upåvirket av omgivelsene. Fusionmat er nærmest et ukjent fenomen, og det fins heller ingen tegn som tyder på at ett kjøkken er i ferd med å utkonkurrere de andre. Tvert imot ser det ut til at de ulike matkulturene, på samme måte som byens befolkning, trives med å leve side om side. Og for oss matelskere fins det knapt noe bedre scenario enn dette, at vi også i årene framover kan reise til Georgetown for å smake oss gjennom et Asia i miniatyr.

 

 

Indisk – med fingrene

Lenge før de første britiske soldater landet på Penang, hadde handelen mellom India og den malaysiske halvøy pågått i århundrer. Ikke bare varer ble utvekslet på tvers av det indiske hav, men også idèer, religioner og matoppskrifter. Så indisk mat var ikke noe nytt i regionen da britene startet med å hente indisk arbeidskraft til Georgetown. Men virkelig godt fotfeste på Penang fikk det indiske kjøkken først da indiske plantasjearbeidere kom over i et betydelig antall. Så godt fotfeste at det i dag er et av de aller største i regionen.

Akkurat som Singapore, Kuala Lumpur og Bangkok har også Georgetown sitt Little India, beliggende omkring gaten Lebuh Queen. Her høres klangen av Bollywood over hele kvartalet, og skilter og plakater overlater heller ikke mye til fantasien. Tandoori, Biryani, Dosa, Tikka, og så videre. Her tilbys indisk fast food over en lav sko, eller restaurantmat til en brøkdel av prisen på indiske gourmetrestauranter i andre deler av byen. Og be ikke om tallerken, kniv eller gaffel. Her serveres maten på bananblader og spises med fingrene. Mer autentisk indisk kan det neppe bli – med mindre du reiser til India.

 

Kinesisk – med pinner

Kineserne har hatt nese for forretninger lenge før de siste tiders økonomiske eventyr i midtens rike. For godt og vel 100 år siden slo store mengder kinesiske immigranter seg ned i Georgetown i forretningsøyemed. De fleste av dem bosatte seg i gaten Lebuh Chulia, og kvartalene her omkring har fremdeles et umiskjennelig kinesisk preg. Her finner man eksotiske markeder, velduftende gatekjøkken og et stort antall sykkeldrosjer i tett trafikk i det som naturlig nok har fått navnet Chinatown.

”Kinesisk mat” er i dag et så vidt begrep, at det nesten blir like meningsløst som å snakke om ”europeisk mat”. Men så er det da knapt en eneste restaurant som reklamerer med ”kinamat” på skiltene sine. Nei, her gjøres det i stedet tydelig for alle gjester hvor i Kina maten kommer fra, eller til og med hvilken kulturell bakgrunn familien som driver restauranten har. Dermed kan du som turist velge å vrake i tropiske ris- og kyllingretter fra Hainan, rekenuddelsuppe fra Fujian, dumplings med kjøttfyll fra Nordkina eller Hokkien style spareribs. Til og med en Hakka-restaurant fins det her, noe vi aldri før har sett utenfor Kina.

 

Malay – med gaffel og skje

Til tross for at Penang var bortimot ubebodd da Francis Light gikk i land første gang, varte det ikke lenge før også malayserne selv strømmet til Georgetown. Deres tilstedeværelse merkes tydelig i gatebildet, ved moskeene og selvfølgelig i de mange restaurantene som tilbyr malaysiske retter. Spesielt verdt å nevne er den lokale spesialiteten Penang Laksa, som er å få til en særdeles rimelig penge i gatekjøkken overalt i byen. Laksa betyr ”mange” på sanskrit og viser til de tallrike ingrediensene som kreves for å tilberede denne retten, som kort fortalt består av tykke risnudler i en suppe bestående av blant annet syrlig tamarind, rød chili, agurk, løk, salatblader, ananas, mynte, ingefær, sitrongress og en tykk, søt rekepasta for å fullende smaken. Nå fins det også en lang rekke malaysiske restauranter med retter fra hele det langstrakte landet på menyen, men vi vil likevel hevde at et besøk i Georgetown er ikke komplett uten at man har satt en Penang Laksa til livs, og det helst på et av byens livlige matmarkeder.

 

Baba Nyonya – en sjelden mulighet

Når man går rundt i Georgetowns eget Chinatown får man lett inntrykket at alle kineserne som kom til Penang, bosatte seg her og fortsatte å leve sine liv som om de fortsatt var i Kina. Men det er ikke helt riktig. En god del kinesiske menn giftet seg med lokale kvinner og slo seg ned i både i Georgetown, Melaka og Singapore. Dermed ble den kinesiske og malaysiske kulturen blandet og endte med en symbiose som i dag er kjent som Baba Nyonya eller Peranakan-kulturen. De utviklet ikke bare sitt eget språk, levesett og klestradisjoner, men også en egen matkultur. Kjennetegnet for rettene er at de gjerne tar svært lang tid å tilberede, samt at de mer enn noe annet fremstår som en unik blanding av kinesiske og malaysiske tradisjoner, ispedd en god porsjon thailandsk chili, en dose indisk krydder og, overraskende for mange, ørlite grann portugisisk innflytelse.

 

White coffee

Enda en malaysisk spesialitet vel verdt å nevne, særlig om man søker en lun og behagelig avrunding av måltidet, er den berømte lyse kaffen eller white coffee. Denne særegne kaffestilen så dagens lys i 1957 da en kaffeprodusent i Ipoh testet ut en lokal, utradisjonell måte å riste kaffe på. Arabica, rubusta og libericabønner ristes moderat med litt karamell ved høye temperaturer, tilsatt litt melk og varmt vann. Resultatet er en lysebrun, behagelig kremet kaffe med en helt unik

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden