Essaouira – den gjestfrie sjørøverbyen

Essaouira er Marokko på sitt vakreste og beste
Essaouira er mye mer enn vakre solnedganger, samme hvor fantastiske de er.

Essaouira er beskyttet av øya Mogador mot Atlanterhavets bølger, og av lange rekker med kanoner mot pirater og andre fiender. Det er heldigvis lenge siden kanonene var i bruk. Nå er det smil og vennlighet som gjelder overfor fremmede. 

 

Tekst og foto: Emil Andre R. Engø og Terje Engø

Email: terje@atlanticforlag.no

 

En havn full av små blå fiskebåter, båter som repareres, fisk som tas i land og selges. Ett yrende liv i en ekte fiskehavn, overvåket av tusenvis av måker som rydder bort hva som måtte bli liggende igjen av fisk når garn renset, fiskeboder pakket sammen, eller traller med fisk, krabbe og andre delikatesser som trillet til der sjømaten blir lastet inn varebiler.

Essaouira er kjent for de mange små blå fiskebåtene.

En fisker fanger blekksprut på revet utenfor medinaen.

Her er trange gater fulle av liv, små restauranter som tilbyr det beste Marokko har å by på. Små butikker som selger suvenirer, tepper, fat, vaser og annet laget i messing, lamper med glass i ulike farger, skinnjakker, sølvsmykker, belter og lommebøker.

I mange hundre år var det etter sigende sjørøvere som styrte byen. I perioder var den en handelsby, i perioder et fryktet sjørøverrede som fikk passerende seilskuter til å holde seg langt ute i havet. Kom de for nært ville de bli stoppet og avkrevd betaling for å få seile videre, kanskje få last og skip konfiskert.

På 1600-tallet kjempe, Spania, Portugal, Storbritannia og Frankrike om å få herredømme over byen. Den strategiske plasseringen i forhold til alle fartøy som seilte sydover den afrikanske kysten, på vei til et afrikansk land, eller videre til India, Indonesia, Kina eller annet sted i Asia, passerte like utenfor.

Stormaktene sitt ønske om å bruke byen som et sted hvor handelsskutene kunne få om bord forsyninger brakte rikdom og velstand til Essaouira, og selvfølgelig også sjørøvere til byen. Den strategiske viktigheten av byen, og den evigvarende trusselen om å bli inntatt av fiender, gjorde at byen struttet av kanoner.

 

Les mer om Marokko:

Pepperkakebyen i Atlasfjellene

 

En del av verdensarven

For å beskytte byen mot sjørøvere og ande fiender besluttet sultan Alaouite Sultan Sidi Mohamed ben Abdellah på 1700-tallet å bygge en mur rundt byens medina, – handelssenter. Det fantes allerede et fort bygget av portugisere på 1500-tallet. Kanonene i fortet ble flyttet til de nye forsvarsverkene. På sjøsiden av medinaen strutter det fortsatt kanoner i alle retninger. Det fleste av bygningene i medinaen er fra 1800-tallet. Nå står den spesielle lille byen, hvor det bor cirka 70.000 innbyggere, på UNESCOs verdensarvliste.

Essaouria er en del av verdensarven, beskyttet av UNESCO.

De mange kanonene forteller om en tid da ille alle var velkomne.

Jeg kom hit i desember. Det er ikke den beste tiden hvis ønsket er å kunne slange seg på de mange sandstrendene. Men ønsker en å surfe på de mange surfestrendene mellom Essaouira og den godt kjente byen Agadir i sør, er

vinteren best.

Vannet er ikke kjøligere enn at en våtdrakt gir god beskyttelse, og bølgene er alltid best på denne årstiden. På dager med lite vind er det fortsatt ikke kaldere i sjøen, selv om det er midt på vinteren, enn det ofte er i Norge sommerstid.

Essaouira – et paradis for sjømatelskere

Edderkoppkrabbe kjøper du fersk og får tilberedt på restaurant.

I dag er det ikke pirater som setter sitt preg på Essaouira, men fiskere. I havnen er det alltid aktivitet. Både store båter som fisker langt til havs, og de utallige små blå åpne fiskebåtene som byen er berømt for, setter sitt preg. De små blå båtene fisker i det beskyttede farvannet mellom land og øya Mogador, og i fint vær langs kysten sør og nord for Essaouira.

På morgen og formiddag kommer de inn med store edderkoppkrabber, havabbor, reker, languster (en kloløs hummer), skater, hai og mye annet spennende. Mye den herlige sjømaten selges i små boder ved havnen. Skulle du se noe du har lyst på, er det bare å kjøpe. For noen få norske kroner vil lokale restauranter tilberede den ferske sjømaten for deg. Selv valgte vi oss ut to enorme edderkoppkrabber som vi fikk kokt i restauranten på hotellet.

 

Måker som renovatører

Det kan være lurt å ha på seg en caps eller annet hodeplagg i havneområdet. Her sløyes fisk dagen lang. Slo og avfall kastes noen steder over en mur hvor det fortæres av horder av sultne måker. Dessverre tar ikke måker hensyn til oss som beveger oss på bakk om de skulle ønske å gjøre fra seg. Vel, jeg har tilbragt mange dager i havneområdet. Jeg har aldri blitt truffet. Men jeg vet at muligheten finnes.

Måkene er over alt, og vakter med sine årvåkne blikk. De er de lokale renovatørene, så ingen jager dem. Derfor er de veldig tamme, men samtidig en sann plage for de som ikke synes om måker.

Handle i medinaen

I medinaen i Essaouira gjelder det å prute når du handler.

Skal du kjøpe deg tepper, suvenirer, gå på konditori eller finne en liten koselig restaurant skal de bare vandre inn i de små trange gatene i medinaen. Fortsatt er det små butikker som bærer tydelig preg av at Essaouira i mange år var et elsket feriemål blant europeiske hippier.

Nå er Essaouira er sted for familier, og ikke minst backpackere. Det er et sted hvor du kan velge å bo i en tradisjonelt og luksuriøst hotell, kalt for en riad. Eller du kan velge et budsjett hotell noen få meter fra havn og sandstrand. For backpackere er det billige hosteller. Byen har noe for alle.

 

Kunsten å prute

Pruting kan være morsomt. Når handelen er gjort skal både selger og kjøper være fornøyd.

Handler du i medinaen, så husk at det som avgjør hva noe koster, er din dyktighet til å prute. Du trenger ikke å gjøre pruting til en langdryg affære. Spør hva noe koster. Tenk deg om, – og bestem hva du synes er rimelig å betale. Selv om du sier en pris langt over det selgeren er villig til å selge for, så vil han be om mer enn hva du tilbyr.

Smil til selgeren, snu ryggen og begynn å gå. Prisen faller for hvert skritt du tar. Snu deg, og si klart at ditt tilbud er ditt eneste tilbud. Fall ikke for fristelsen til å ta imot en kopp myntete. Det er en hyggelig tradisjon. Men drikk te når handelen gjort. Det mye vanskeligere å forhandle mens du holder på en kopp te.

Er du blant de som virkelig liker å prute. Gi et skambud som du ikke ville våget å gi til noen du kjenner. Skal selgeren ha 200, så begynn på 10. Men gjør det med et smil.

Dette er skuespill, underholdning, men også en kamp for tilværelsen for selgeren. Han skal også tjene så han kan forsørge sin familie, og gjerne foreldre og besteforeldre med. Og betaler du ikke mer enn at du synes du har gjort et godt kjøp, – så har du ikke betalt for mye.

 

Gjestfri befolkning

Skumring i Essaouira.

Se ikke bort fra at du blir kjent med noen gjerne inviterer deg på besøk. Marokkanere er et gjestfritt folkeslag. De er heller ikke skeptiske til fremmede. Det skyldes både at mange har slektninger som har migrert til Europa, og at Marokko lenge har vært et populært reisemål for europeere.

Blir du invitert, så kjøp med deg en gave. Gjerne noe nyttig, spisende eller noe som kan brukes i husholdningen. Har du med deg bilder på telefonen av familie, slekt og der du bor i Norge, så elsker marokkanerne å se på bilder. Og en invitasjon er nesten alltid en invitasjon til å spise middag, og da som oftest couscous med familien.

 

Når solen takker for i dag

Solnedgangene er ofte et fantastisk skue.

I Essaouira er det perfekte stedet for de som elsker solnedganger. Beliggende på Nord-Afrikas nordvestkyst, går solen ned slik at den kan nytes fra restauranter, mens en drikker en kopp te, eller en flaske vin.

Siden det er mye fuktighet som stiger opp fra det enorme havet, er solnedgangene ofte fargesprakende. Ett kunstverk og skuespill som bare naturen kan skape. Når himmelen rødmer, og solen glir som en stor kule ned i havet, og sier takk for i dag, – er det tid for å tenke middag.

Har du husket å kjøpe krabbe? De store edderkoppkrabbene er en opplevelse. Selv om du kanskje betaler turistpris, så er det ikke mer enn at du kan glede deg over god mat og en selger som også hadde en god dag.

 

Les også:

Åtte varme reisemål i vinter

 

Godt å vite

 

Norwegian flyr til Agadir og Marrakech.

Fra Norge til Marokko

Skal du besøke Essaouira er den enkleste måten å komme dit på, og som oftest også rimeligste, å benytte Norwegian som flyr fra Oslo til Marrakech og Agadir.

Fra Agadir er det tre timer med buss som koster cirka 80 dirham (70 kroner), mens drosje normalt koster cirka 600 dirham (520 kroner). Fra Marrakech tar turen en times tid mer og koster cirka 130 dirham (115 kroner). Velger du drosje bør du kunne få prisen ned mot 1000 dirham (870 kroner).

Det er også «delte drosjer» å finne på busstasjonene. Her betaler du for ett sete, noe som blir rimeligere.

 

I Essaouira er avstandene små.

Komme seg rundt

I Essaouria holder det stort sett å ta seg frem til fots. Skal du lengre enn det som er praktisk å gå, er drosje den enkleste løsningen.

Skal du til sørover for å surfe, er som regel buss beste alternativ. Sjekk rundt, og få råd på stedet hvor du bor.

 

 

 

Hoteller finner du i alle prisklasser.

En pute å legge hodet på

Det er rikelig med overnattingssteder i Essaouira i de fleste prisklasser. Mindre budsjetthoteller tar normalt 200 – 250 kroner per natt for dobbeltrom, ofte med frokost inkludert. Prisene på hosteller starter normalt litt lavere.

I øvre sjikt finner vi luksuriøse hoteller fra rundt tusen kroner til flere tusen kroner per natt. Kort sagt, her er noe for et hvert behov og ønske.

 

 

 

Tagine med lammekjøtt.

Uten mat….

Essaouria er en fiskehavn. Er en glad i sjømat er utvalget fantastisk. Og en kan kjøpe fersk sjømat i havnen og få denne tilberedt på lokale restauranter. Men en skal også prøve de tradisjonelle rettene som Coscous Royale som serveres med kylling, lam, marokkansk pølse, oliven og grønnsaker.

Regn med å betale cirka 25 kroner for en rett på en rimelig gaterestaurant, og 50 til 100 kroner for tre retter på en finere restaurant. En flaske mineralvann får du fra rundt fem kroner, mens en halv liter fatøl koster 25 til 30 kroner. Marokko produserer også god vin. Regn med å betale fra rundt hundre kroner og oppover for en flaske på restaurant.

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden