Sylt – en tysk hemmelighet

Aldri hørt om Sylt? Øya er tyskernes eget ferieparadis, og kanskje er de mest opptatt av å holde det for seg selv......

Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid vært nysgjerrig på Sylt. For meg har den lange og smale ferieøya som strekker seg opp fra Tysklands nordspiss mot sydvestkysten av Jylland representert noe litt eksklusivt og hemmelig, som om noen egentlig ikke vil at vi skal dra dit.

«Noen» er akkurat her og nå representert ved Maike Belbe fra Sylt Marketing – en organisasjon som i alle fall ikke har nådd frem til meg så langt i livet.

– Det er nesten utelukkende tyskere som besøker Sylt, forteller Maike. Og forklarer vel med det hvorfor øya forblir en hemmelighet for de aller fleste utenfor Tysklands grenser.

ALLVÆRS-ØY: Sylt kan nytes i all slags vær, hele året. Her utsikt mot huset der tyske kunstnere gjemte seg for nazi-regimet under 2. Verdenskrig. De mørke skyene i horisonten danner en symbolsk kulisse. (Foto: Tom Andersson)

Livet på Bühne 16
Det er jo ikke slik at jeg ikke er ønsket velkommen – bevares. Tvert imot: Både Maike og alle andre jeg møter i løpet av mine dager på Sylt synes det er stor stas med noe så sjeldent som en nordmann på besøk. Så får det ikke hjelpe om det skorter litt på engelskkunnskapene iblant.

WESTERLAND: Strandpromenaden i «hovedstaden» Westerland kryr av folk. (Foto: Tom Andersson)

Maike og jeg møtes i «hovedstaden» Westerland – bare navnet har et snev av noe eventyrlig over seg, som om det var hentet ut av Game of Thrones. Og på mange måter er det noe eventyrlig over Sylt. For det første er øya rett og slett eventyrlig vakker! Landskapet minner naturlig nok om det sydlige Jylland, med slake åser, grønt gress og kritthvit sand. Strendene med hvit puddersand gjør de fleste syden-strender jeg har sett grundig til skamme.

– Denne stranden er nok den mest kjente på Sylt, sier Maike, og svinger av den smale veien som løper fra syd til nord gjennom hele øya.

BÜHNE 16: FKK-stranden Bühne 16 er det tyske jet-settets lekegrind på Sylt, gjort berømt gjennom playboyen Günther Sachs og hans hoff på 1970-tallet. (Foto: Tom Andersson)

Ikke slik å forstå at det er en adskilt strand – de snorrette strendene strekker seg ut over førti kilometer på øyas vestside. Men vi er i Tyskland, tross alt, og litt orden skal det være. Derfor han man inndelt stranden i ulike soner (Bühne), og denne heter Bühne 16 og ligger nesten helt på nordspissen av øya. Det er et lite stykke å spasere fra parkeringsplassen til stranden, men gjennom et landskap så vakkert at du skulle ønske det var enda lengre (bildet øverst i artikkelen).

Stranden åpenbarer seg etter å ha forsert den siste kollen, og synet er overveldende. Den strekker seg så langt øyet kan se, og er krydret med de karakteristiske strandstolene som er selve symbolet på Sylt – og som også produseres her.

– Her møtes Tysklands jet-set for party på beachen, forteller Maike.

– Spesielt trendy var det nok på 1970-tallet, da den velkjente playboyen Günther Sachs holdt hoff her på stranden. Men fremdeles er det høy champagnefaktor her, og tidvis tett mellom Porschene på parkeringsplassen. Dette er lekegrinden for de unge og rike, smiler Heike.

STRANDSTOLER: Benjamin Trautmanns bestefar startet selskapet som produserer de karakteristiske strandstolene fra Sylt. I dag produseres det rundt 1 000 stoler i året, til priser fra 1 500 til 3 000 euro. (Foto: Tom Andersson)

Eksklusivt
Selv er jeg verken ung eller rik, hvilket nok er en hemsko for å kunne ta del i toppenden av det søte liv på Sylt. For min antagelse om at dette er et ekslusivt sted, viser seg å være hundre prosent korrekt.

– Sylt har Tysklands største tetthet av Michelin-restauranter, og en rekke femstjerners hoteller, bekrefter Maike. Men det stopper ikke der:

– I tillegg har Sylt Tysklands dyreste eiendomsmarked, og landets to mest eksklusive gateadresser.

EKSKLUSIV ADRESSE: Sylt har Tysklands dyreste boligmarked, og tiltrekker seg landets rikeste. Her, huset til mediamogulen Axel Springer – i Tysklands dyreste gate. (Foto: Tom Andersson)

Vi kjører gjennom tettstedet Kampen, der alle hus er pålagt å ha samme type stråtak og eksklusive mursteinskledning. Det er her man skal bo på Sylt, om man er søkkrik. Maike svinger av hovedveien igjen, denne gang for å vise meg noen av de dyreste villaene på øya. Vi passerer stråtakspalasset til Axel Springer, mannen som startet Tysklands berømte mediekonsern. Maike peker, her er det tett mellom tyske celebriteter. Noen bor her fast, mens andre kun tilbringer ferier og helger her.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden