En smak av havet på Finnøy

Vi mistet fergen, så det ble båt det siste strekket. Men så finnes det vel ingen bedre måte å ankomme Finnøy Havstuer på – spør du meg....

For selvsagt er Finnøy uløselig knyttet til havet. Ikke bare på grunn av beliggenheten på en holme langt til havs, men også fordi havet alltid har gitt næringsgrunnlag for befolkningen her ute. Anlegget som i dag er Finnøy Havstuer ble i sin tid etablert som butikk, skipshandel og fiskemottak. Og i lokalene som nå er restauranter og møtelokaler ble det produsert klippfisk og saltet sild.

STEMNING: Blåtimen på Finnøy, før solen forsvinner ned i horisonten. (Foto: Tom Andersson)

I dag er det turismen som råder i det gamle fiskemottaket. Men turismen på Finnøy ville aldri vært det den er uten sin historie og kultur. Og nettopp denne kulturen er man gledelig opptatt av å bevare: Nesten alle ansatte her er rekruttert fra distriktet, og uten unntak er de levende opptatt av kulturen de har vokst opp i.

KOKK OG LOKALHISTORIKER: Lars Helge B. Hanssen viser rundt i Akevittloftet, i det som engang var de gamle butikklokalene på Finnøy. (Foto: Tom Andersson)

Lokale krefter
Den unge hotelldirektøren Magnus Kalvøy er et av flere eksempler på det. Han er rekruttert lokalt, og brenner for produktene han selger. Det samme gjør kokken, som ut over kvelden skal vise seg å ha flere talenter enn de gastronomiske. Men la oss ta det siste først: Det finnes en drøss av gode grunner til å besøke Finnøy Havstuer. Men om du ikke skulle ha ånd til å komme på noen av disse, så vit dette: Restauranten her har en kokk i Michelin-klassen. Lars Helge B. Hanssen er intet mindre enn et geni ved grytene, og hans sjøkrepssuppe er ganske enkelt til å dø for. Han kunne uten videre fått plass på en av Europas beste restauranter, men har ingen planer om å forlate Finnøy.

HVALSKUTE: Finnøy har også en hvalfangst-tradisjon, selv om denne skuta neppe har vært aktiv på noen år. (Foto: Tom Andersson)

– Jeg har jobbet på et par restauranter i Oslo, men det er her jeg hører hjemme. Og her blir jeg, sier den unge kokken bestemt.

Etter middag blir kokken til historieforteller, der han har invitert oss opp på Akevittloftet i den gamle butikkbygningen for prøvesmaking av de edle dråpene. Her finnes landets største utvalg av akevitter, og kokken/historiefortelleren guider oss gjennom akevittens historie som om han aldri skulle gjort noe annet.

KOKK OG HISTORIEFORTELLER:
Lars Helge B. Hanssen tegner og forteller engasjert om akevittens historie på Akevittloftet. (Foto: Tom Andersson)

En destinasjon er aldri bedre enn menneskene som bor og lever der. Og her er hemmeligheten: Det er i møte med mennesker du får de beste ferieopplevelsene. Uten den lokale innlevelsen og gjestfriheten spiller det mindre rolle om omgivelsene er aldri så vakre.

– Jeg har planer om å starte en akevittfestival her, smiler Lars Helge B. Hanssen.

Med sitt engasjement og sin kjærlighet til landskapet han ikke vil forlate, er jeg sikker på to ting. Den ene er at han får det til.

Den andre er at jeg skal være med på festivalen.

HAVSTUENE: En gang et livlig fiskemottak og handelssted – i dag et fredelig og vakkert turistmål i havgapet utenfor Molde. (Foto: Tom Andersson)

Fakta

Slik kommer du hit
Fra Molde: Kjør inn på Fannestrandsvegen/E39. Kjør til Fv662 til Hollingen. Fergestrekning Hollingen – Aukra. Fra Aukrasanden kjører du Fv216 til Falkhytten. Ta av til venstre mot Småge. Fra Småge fergekai tar du ferge Småge-Orten-Sandøy-Finnøy- Ona.

Om Finnøy Havstuer
Finnøy Havstuer ligger på en landfast holme, i lokalene til det gamle handelsstedet og fiskemottaket på Finnøy. Her byr man på overnatting, restaurant, moderne møtelokaler, pub og sommerbutikk. I tilknytning til Havstuene finner du også badelandet Håp i havet.

classicnorway.no/hotell/finnoy-havstuer

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom