En smak av havet på Finnøy

Vi mistet fergen, så det ble båt det siste strekket. Men så finnes det vel ingen bedre måte å ankomme Finnøy Havstuer på – spør du meg....

For selvsagt er Finnøy uløselig knyttet til havet. Ikke bare på grunn av beliggenheten på en holme langt til havs, men også fordi havet alltid har gitt næringsgrunnlag for befolkningen her ute. Anlegget som i dag er Finnøy Havstuer ble i sin tid etablert som butikk, skipshandel og fiskemottak. Og i lokalene som nå er restauranter og møtelokaler ble det produsert klippfisk og saltet sild.

STEMNING: Blåtimen på Finnøy, før solen forsvinner ned i horisonten. (Foto: Tom Andersson)

I dag er det turismen som råder i det gamle fiskemottaket. Men turismen på Finnøy ville aldri vært det den er uten sin historie og kultur. Og nettopp denne kulturen er man gledelig opptatt av å bevare: Nesten alle ansatte her er rekruttert fra distriktet, og uten unntak er de levende opptatt av kulturen de har vokst opp i.

KOKK OG LOKALHISTORIKER: Lars Helge B. Hanssen viser rundt i Akevittloftet, i det som engang var de gamle butikklokalene på Finnøy. (Foto: Tom Andersson)

Lokale krefter
Den unge hotelldirektøren Magnus Kalvøy er et av flere eksempler på det. Han er rekruttert lokalt, og brenner for produktene han selger. Det samme gjør kokken, som ut over kvelden skal vise seg å ha flere talenter enn de gastronomiske. Men la oss ta det siste først: Det finnes en drøss av gode grunner til å besøke Finnøy Havstuer. Men om du ikke skulle ha ånd til å komme på noen av disse, så vit dette: Restauranten her har en kokk i Michelin-klassen. Lars Helge B. Hanssen er intet mindre enn et geni ved grytene, og hans sjøkrepssuppe er ganske enkelt til å dø for. Han kunne uten videre fått plass på en av Europas beste restauranter, men har ingen planer om å forlate Finnøy.

HVALSKUTE: Finnøy har også en hvalfangst-tradisjon, selv om denne skuta neppe har vært aktiv på noen år. (Foto: Tom Andersson)

– Jeg har jobbet på et par restauranter i Oslo, men det er her jeg hører hjemme. Og her blir jeg, sier den unge kokken bestemt.

Etter middag blir kokken til historieforteller, der han har invitert oss opp på Akevittloftet i den gamle butikkbygningen for prøvesmaking av de edle dråpene. Her finnes landets største utvalg av akevitter, og kokken/historiefortelleren guider oss gjennom akevittens historie som om han aldri skulle gjort noe annet.

KOKK OG HISTORIEFORTELLER:
Lars Helge B. Hanssen tegner og forteller engasjert om akevittens historie på Akevittloftet. (Foto: Tom Andersson)

En destinasjon er aldri bedre enn menneskene som bor og lever der. Og her er hemmeligheten: Det er i møte med mennesker du får de beste ferieopplevelsene. Uten den lokale innlevelsen og gjestfriheten spiller det mindre rolle om omgivelsene er aldri så vakre.

– Jeg har planer om å starte en akevittfestival her, smiler Lars Helge B. Hanssen.

Med sitt engasjement og sin kjærlighet til landskapet han ikke vil forlate, er jeg sikker på to ting. Den ene er at han får det til.

Den andre er at jeg skal være med på festivalen.

HAVSTUENE: En gang et livlig fiskemottak og handelssted – i dag et fredelig og vakkert turistmål i havgapet utenfor Molde. (Foto: Tom Andersson)

Fakta

Slik kommer du hit
Fra Molde: Kjør inn på Fannestrandsvegen/E39. Kjør til Fv662 til Hollingen. Fergestrekning Hollingen – Aukra. Fra Aukrasanden kjører du Fv216 til Falkhytten. Ta av til venstre mot Småge. Fra Småge fergekai tar du ferge Småge-Orten-Sandøy-Finnøy- Ona.

Om Finnøy Havstuer
Finnøy Havstuer ligger på en landfast holme, i lokalene til det gamle handelsstedet og fiskemottaket på Finnøy. Her byr man på overnatting, restaurant, moderne møtelokaler, pub og sommerbutikk. I tilknytning til Havstuene finner du også badelandet Håp i havet.

classicnorway.no/hotell/finnoy-havstuer

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden