En duft av Dubai

<p>Shopping i Dubai er ikke bare et spørsmål om å kjøpe luksusvarer til en billigere penge enn her hjemme. Du møter også en lang rekke overraskelser på din tur...

Det er ikke noe problem å glemme at Dubai ligger i Midtøsten og er muslimsk ved første møte. I kjøpesentrene går man fra det ene butikkvinduet til det andre, som regel er de prikk like de man finner i et hvilket som helst annet land. De aller fleste restauranter, barer og hoteller er internasjonale, og velger du å bruke bil, vil du stort sett befinne deg på brede, nyanlagte veier omgitt av anonyme høyhus.

Det er en del å spare på å legge sine innkjøp til Dubai. Spesielt hvis man kommer i de varme sommermånedene. Da er omsetningen lavere og prisene ofte sterkt nedsatt. Men har man øynene med seg, er det også andre opplevelser enn selve shoppingen som kan friste. I alle kjøpesentre ser man skilt til bønnerommene, og likedan store montre med tradisjonelle arabiske klær som mennenes lange hvite kjortler og kvinnenes svarte, heldekkende drakter. Men jeg legger også merke til blikkene til de kvinnene som er kledd i helsvart og sogar har det meste av ansiktet tildekket. Stoltheten i de mørke øynene, som er det eneste direkte synlige på dem, gjør inntrykk på meg. Mange av kvinnene følges av sine kjortelkledte ektemenn, andre kvinner kommer i flokker.

 

Frokost på arabisk

På en cafè hvor jeg setter meg ned for å spise frokost, får jeg svaret på hva disse kvinnene gjør når de drikker kaffe med venninnene. Svaret er ganske enkelt, de letter på sløret. En venninneflokk sitter og hygger seg med frokost samme sted som meg, alle har de både hår og kropp dekket av svart, men ansiktene er synlige når de sitter her. Rett før de reiser seg for å gå, klemmer de sløret fast mellom øynene igjen, som dermed blir det eneste synlige.

Jeg besøker først et par vanlige kjøpesentre som er ganske så like. Men så legger turen innom Wafi mall, som etter sigende skal være det mest elegante av alle kjøpesentrene i Dubai. Det kjennetegnes av å være innredet i egyptisk stil. Ikke egyptisk stil som man vil finne i Egypt, men egyptisk på den måten at her er dekorert med etterligninger av gamle egyptiske figurer og symboler. En annen karakteristisk ting ved Wafi mall er at det, i hvert fall denne dagen, er færre mennesker enn i de andre sentrene, at butikkene er mer elegante og at en større del av kundene er kledd på tradisjonelt arabisk vis.

 

Gull i lange baner

Et annet sted jeg også ser mange tradisjonelt kledde mennesker er i gullsouken, som ligger i den gamle bydelen i Dubai. Her fins mer enn 300 gullforretninger, samt et par som bare selger sølv. På tur rundt i souken følges jeg av en guide, Jasem Zaiton, som forklarer meg den store forskjellen mellom de som selger gull og de som selger sølv. Gull er nemlig det som interesserer folk her, og de kan ikke klage på prisoppgangen på gullinvesteringene sine – aldri har gull kostet mer. Mange i lokalbefolkningen kjøper gull som en slags sparing eller forsikring, for å sikre seg mot en eventuell nedtur en gang i fremtiden. Det er svært vanlig at menn gir gull i gaver til sine koner i forbindelse med for eksempel graviditeter og fødsler, forklarer han og tilføyer at det for kvinnenes vedkommende er stor prestisje forbundet med å eie mye gull.

– Mange av kvinnene her går jo kledd slik at man ikke kan se armene deres, og heller ikke deres armbånd. Men det er veldig vanlig at de rasler med dem, slik at andre kan høre at de har mange. Og jeg har latt meg fortelle, at når kvinnene er sammen med sine venninner, er det vanlig at de diskret trekker opp ermene, slik at de andre får se hvor mange de har – og dermed hvor høyt verdsatt de er av sine ektemenn, forklarer Jasem.

Og det nok å velge mellom i gullsouken, hvor spesielt armbåndene henger tett i tett inne i butikkene. I det hele tatt er gullsouken et av de steder man bare må gå innom når man besøker Dubai. Utvalget er enormt i den lange rekken av gullsmedforretninger som finnes i de overdekkede gamle gatene hvor turister i lette sommerklær ferdes side om side med den tildekkede lokalbefolkningen. For mitt eget vedkommende nøyer jeg meg med å kikke på de forlokkende varene i vinduene. Kanskje burde jeg ha handlet, for Jasem forteller meg at man kan kjøpe gull her til under halvparten av hva man betaler andre steder. Men det krever at man pruter kraftig og gjerne tilbyr seg å betale kontant mot en prisnedsettelse som virkelig monner.

 

En duft av krydder

Ved siden av gullsouken ligger kryddersouken, kanskje det aller mest ”lokale” stedet jeg er innom mens jeg besøker Dubai. Kryddersouken består av et virvar av smale gater med forretninger hvor det selges krydder i alle farger og fasonger, samt kanner, vannpiper og tobakk til vannpiper.

Det er overraskende få av selgerne som forsøker å lokke meg inn i butikkene sine ved å stoppe meg på gaten. I Dubai får man stort sett lov til å gå rundt i fred. Det eneste lokkemiddelet er de omfangsrike sekkene med velduftende krydder som stilles ut på gaten.

Vi går inn i en av butikkene, og Jasem viser rundt og forklarer hva de ulike sekkene inneholder. Her er tørkede reker som kan spises som de er eller de kan tilberedes sammen med ris. Tørkede urter brukes som smakstilsetning i alt mellom himmel og jord, tørkede granateplekjernene brukes i kaker, myrraen brennes i en liten leirebeholder slik at en nydelig duft sprer seg i lokalet, men kan også brukes som medisin. Anvendelsesmulighetene er mildt sagt omfattende…

 

Som i gullsouken er kundene i kryddersouken en blanding av turister og lokale, de fleste av dem menn, lett kjennelige i sine lange kjortler.

– Har du lagt merke til at mennenes kjortler alltid er rene og nystrøkne? spør Jasem. Og jo da, det har vi lagt merke til, at de arabisk kledde menn er iført skinnende hvite og plettfri gevanter.

– Det skyldes, forklarer han, at det er så billig å få vasket og strøket tøy her, at ingen gjør det selv. Og så har mennene alltid et par ekstra liggende i bilen, slik at de kan skifte i løpet av dagen.

I det hele tatt er souken en herlig opplevelse, med en så betagende atmosfære at jeg aldri får summet meg til å kjøpe de krydderne jeg snuste mest på. Men en uforglemmelig opplevelse, det har jeg fått.

 

(fakta)

 

REISEN DIT

Norwegian flyr direkte fra Gardermoen til Dubai, mens SAS flyr fra Kastrup til Dubai med tre ukentlige avganger og en flytid på seks og en halv time.

 

REISEN RUNDT

Dubai Metro er en førerløs, helautomatisk metro hvor den første (røde) linjen åpnet 9. september 2009, mens den neste (grønne) linjen er ventet å åpne i august 2011. De to første linjene vil gå under jorden i sentrum av Dubai og på en forhøyet bane andre steder. Når den grønne linjen åpner vil Dubai Metro bli den lengste helautomatiske metroen i verden.

Det er ellers billig å kjøre taxi i Dubai, men notèr at kun er mulig å betale med kontanter.

 

OVERNATTE

Det fins etter sigende ingen dårlige hoteller i Dubai. Om det er helt sant, vites ikke, men det er i hvert fall riktig mange gode og luksuriøse hoteller og leilighetskomplekser. Man kan velge å bo nede ved stranden eller i sentrum tett ved Dubai Creek. Flere av hotellene ligger også i direkte tilknytning til ett av de største kjøpesentrene.

 

SKIKK OG BRUK

Dubai er et muslimsk land, og selv om det etter hvert har fått et svært internasjonalt preg, må man ta hensyn til den lokale kultur. Det betyr på ingen måte at man skal iføre seg lokale klesdrakter, men å kle seg pent er viktig, og for kvinnenes vedkommende; ikke utfordrende. På stranden er det helt greit med vanlig badetøy, men ikke toppløst. På turer i ørkenen eller i fjellene kan du gjerne bruke shorts. Helg i Dubai faller på fredag og lørdag.

 

SESONG

Det er svært, svært varmt i Dubai om sommeren. Da REIS var på shoppingtur i begynnelsen av september, var det tett innpå 50 graders fuktig varme, mens badetemperaturen var 33 grader.

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden