Ekte Jopenøl får du bare i Gdansk

Har du ikke prøvd Jopenøl, ... så bør du gjøre det. Det er et øl helt ulikt alt annet du før har smakt.
PG4 heter Craft Beer Central Hotel i Gdansk sitt spennende kombinerte restaurant og bryggerikonsept.

Lyst til å besøke ølbyen Gdansk og bo i et stout-rom, pilsrom, premium rom, eller kanskje en Jopen-leilighet? De fleste forstår at de første navnene på rommene relaterer til øl. Det gjør også Jopen. Det er et øl brygget etter en firehundre år gammel resept.

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@atlanticforlag.no

Jopenbier får du bare smakt her!

I 2010 kjøpte nye eiere den da 100 år gamle historiske bygningen til Central Hotel like ved Gdansk sin ærverdige jernbanestasjon. Fire år ble brukt på å få på plass alle nødvendige tillatelser før renoveringen kunne starte. Deretter tok arbeidet ytterligere to år, før det gamle hotellet åpnet opp som Craft Beer Central Hotel.

Boutiquehotel med 39 rom

Hotellet er et boutique-hotell med 39 flotte individuelt innredede rom. Ett relativt lite hotel, men samtidig et stort hotell når det kommer til opplevelse, atmosfære og tilbud.

I kjelleren finner du restauranten PG4 og bryggeri. Og «Jopenbier» er selve stoltheten til mikrobryggeriet. Dette er et maltrikt sterkt mørkt øl som ble brygget for første gang i Gdansk i 1449. Hele ni måneder tar bryggeprosessen. Resultatet er et unikt øl som minner mer om portvin enn øl.

 

 

Les også:
Årets nye flyruter fra norske byer

Ti billige weekend-destinasjoner i Europa

 

Smaksmessig er dette et øl som vanskelig lar seg sammenligne med annet øl. – Det er et øl du ikke drikker i store mengder. Smaksmessig kan det på mange måter minne litt om portvin. Det drikkes romtemperert i små glass, gjerne som en dessert, forteller hotellets tyske bryggemester Johannes Herberg. Han har vært med i hele prosessen, fra planleggingen og restaureringen av den gamle ærverdige bygningen, til å starte produksjonen av hotellets eget øl.

Erfaren ølbrygger

Slik ser det ut nede i tankene hvor Jopenøl brygges. Gjæringen foregår helt forskjellig fra annet øl.

Johannes har erfaring fra ølbrygging fra blant annet Tyskland, Østerrike, Sveits og USA. Jopenøl er bare ett av de mange bryggene han produserer. Selve produksjonen foregår i egne tanker som ikke brukes til annet øl, siden produksjonsprosessen er svært forskjellig fra alt annet øl.

Gdansk har i århundrer vært et senter for ølbrygging. De første bryggeriene ble etablert her på 1200-tallet. Jopenøl, ble på grunn av sine helberedende egenskaper eksportert til andre europeiske land. I år 1416 var det 73 ølbryggere i byen, de fleste med tilhold i Ogarna-gaten.

På 1700-tallet falt bryggingen av øl kraftig. Øl ble ikke lengde sett på fint nok. Men på 1900-tallet ble det etablert mange nye bryggerier i selve byen og områdene rundt. På det meste ble det produsert 30 ølslag i Gdansk. Det mest luksuriøse var Jopenøl som hadde et alkoholinnhold på rundt åtte prosent.

 

Vinn dette flotte reisesettet verdt over 1800 kroner!!!

En del av opplevelsen som tilbys

Beer Craft Central Hotel er også en kulinarisk opplevelse. Fokus er på tradisjonell polsk mat.

En smak av Gdansk!

Beer Craft Central Hotel har gjort ølbrygging til en del av sitt hotellkonsept. Det gir gjestene ikke bare muligheten til å oppleve flotte rom, alle med individuell utforming, god mat med mye vekt på lokale kulinariske tradisjoner, men også få oppleve Jopenøl. Det får de ingen andre steder i Europa. Navnet Jopenbier er i bruk i blant annet Nederland. Men dette er ikke ekte vare.

Her er selvsagt også mulighet til å prøve pils, stout, American pale ale og flere slag øl fra hotellets bryggeri.

 

Jopenøl drikkes med respekt i små mengder. Skal tørsten slikkes, så anbefaler Johannes andre av bryggeriets øl.

Oktoberfestival i Gdansk

For de med greie på øl sier det kanskje litt om hvor spesielt Jopenøl er, at det brukes hele 183 kilo malt for å lage ett fat av dette ølet. Drar du til Gdansk og Beer Craft Hotel for å teste Jopenøl og andre slag øl, arrangeres det oktoberfestival. Stilen er den samme som i München, men ølet er bedre. Bare husk at Jopenøl drikkes i små mengder. Det er sterkt og ekstremt mettende.

 

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom