Direkte til Tel Aviv – byen hvor natten lever

La deg forføre av Tel Aviv sitt pulserende natteliv til morgensolens gylne stråler faller over byen
Selv om det er midt på natten, - så pulserer Tel Avivs natteliv.

Pulserende nattklubber, åpne til morgensolens stråler feier ned fra Judeafjellene. Hippe barer, trendy vannhull med levende musikk. Velkommen til Tel Aviv, byen som aldri sover. Nå tar Norwegian deg direkte til Midtøstens nattelivs-hovedstad.

 

Tekst og foto Emil Andre R. Engø

Epost: emil@reis.no

 

I Tel Aviv varer natten til lenge etter at morgen solen har kastet sitt lys over byen.

Tel Aviv er kjent under flere navn – deriblant byen som aldri sover. Med god grunn. Byen er et utstillingsvindu for det liberale og moderne Israel. Her er det kort vei mellom store banker og innovative high-techselskaper. De holder alle til i skyskraperne som rager over byen. Men det er nede på gatenivå, – du finner det spennende Tel Aviv om ferie for deg er å leve om natten.

Vil du oppleve byen, har veien blitt mye kortere etter at Norwegian åpnet direkte forbindelse mellom Oslo og Tel Aviv. Reis ble invitert av Norwegian til å få oppleve nattelivet i byen. Ett natteliv de håper, at sammen med de mange andre opplevelser Israel kan by på, vil friste nordmenn til å besøke landet.

 

Kosmopolitiske Tel Aviv

Tel Aviv er en ny by i historisk forstand, og har siden den ble etablert for 109 år siden opplevd en rivende utvikling. Rangert som en av mest innovative byene i verden, er dette en av byene i verden som skaper flest start-ups. Hele bybildet og den vibrante atmosfæren, er definert av denne nyskapende ånden du finner blant Tel Avivs innbyggere.

Tel Aviv er den rake motsetningen til mange andre av Israels byer. Mens for eksempel Jerusalem er en konservativ by, preget av historisk sus, er Tel Aviv en by som skinner av modernitet. Ett sted hvor en rister av seg historisk alvor og lar seg forføre av kosmopolittens gleder.

Den nyskapende ånden, preger Tel Avis mange utesteder.  Byen i alltid i front med hensyn til de hippeste trendene og de siste utelivskonsepter.

 

En jungel av utesteder

Det holdes ofte live konserter på utestedet Buxa.

Det er først når solen går ned over Middelhavet, og siste rester av solnedgangsbrisen tar bort den stekende heten, at byen våkner til liv. Ut fra intet, ut fra de nedkjølte kontorene, strømmer israelere. De søker tilflukt i hagebarer, puber, vinstuer og får sine glass fylt. Som Israelerne sier; l’chaim – for livet! Og det gjør de gjerne frem til morgengry.

 

Utelivet i Tel Aviv kan med første øyekast virke som en jungel. Ikke alle utestedene har synlige innganger. Det er en del av gimmicken til mange av Tel Avivs fancy barer og nattklubber. Heldigvis trenger du ikke å bekymre deg for mye, – for det er nok å velge mellom. Skulle du finne ut at stedet du valgte ikke var for deg, kan du rusle videre, og danse deg gjennom natten, flere steder til ti om morgenen. Deretter venter såkalte «breakfast-parties».

 

 

Sleng deg på en pub crawl

Et alternativ kan være å bli med på en av pub-crawlene som arrangeres i byen. Da får du førstehånds tips fra ekspertene som kjenner hver krinkel og krok av utelivsjungelen. Og det beste? Du får gå forbi alle i køen.

Ido har guidet turister gjennom selskapet sitt TLVNights i sytten år. Enda er han ikke lei. Utelivet fornyer seg til stadighet i Tel Aviv. Nye steder og konsepter startes til stadighet opp – men kun de beste overlever.

– Hvorfor er Tel Aviv så kjent for sitt uteliv?

– Det er en del av Tel Avivs ånd. Vi lever i dag – ikke i morgen. Denne følelsen tror jeg mange kjenner på her i Tel Aviv, sier Ido, og legger til: – Du vet aldri når en ny krig bryter ut. Det gjelder å gjøre det beste ut av dagen i dag.

Det er imidlertid ikke mye som kan minne om bekymring for krig når klokken bikker midnatt i Tel Aviv. Folk er festglade og klare for en lang natt på vei mot dag.

 

Fra underground til fancy takbarer

Teder FM er både et enormt utested og en radiokanal.

Speakeasy er en av de formelle takbarene i Tel Aviv.

Radio EPJB ser med første øyekast ut som en rolig bar – helt til du hører den dunkende bassen.

Ido guider oss gjennom de mange utestedene. Det første stedet han tar oss med til er Buxa. Dette er en avslappet retrobar. I kveld – som mange andre kvelder – er det live musikk i kveld. Et indierockband fyller lokalene med lyd og stjeler publikums oppmerksomhet. Glassene med Goldstar – israelernes desidert mest populære øl – flommer i baren.

Etter endt opptreden er det tid for å gå videre til neste utested. –  Kom med meg, vi går videre, roper Ido muntert.

Det neste stedet vi skal på er mer «upper class», forteller Ido.

 

 

Fra hipstere til det formelle

Speakeasy Rooftop Bar & Lounge er neste på menyen. Hipstere blir byttet ut med mer formelt kledde mennesker. Utsikten er upåklagelig. Her har du utsikt ned over store deler av Tel Avivs paradegate Rotschild Boulevard. Speakeasy er kjent for gode drinker, sine småretter og ikke minst er det et sted du kan føre en samtale uten å bli overdøvet av bankende basshøytalere.

Deretter finner vi veien til neste utested, som igjen er den rake motsetning til Speakeasy. Ido ønsker å vise den store variasjonen av utesteder du finner i Tel Aviv. Teder FM heter neste sted. Ikke bare er det et utested, men også en radiokanal, som spiller samme musikk som du hører på utestedet. Døren er anonym, men sekundet du kommer innenfor den nedtaggede porten, åpner det seg en stor og luftig bakgård. I lokalene rundt bakgården finnes det ulike dansegulv, og i andre etasje er det matservering. I kontrast til Speakeasy er cocktailglass skiftet ut med plastglass – og musikken fra loungemusikk til ulike underground-sjangere.

Les også: 

Norwegian vinner kåring for fjerde år på rad

Folkets Reiselivspris til Norwegian

Norwegian skal fly til Singapore (fra Gatwick)

 

Øredøvende bass

Klokken har bikket ett. Det er fortsatt tidlig i Tel Aviv. Neste bar heter ZooZoo. Mandager er dette en homobar – men i dag slipper vi alle inn, smiler Ido. Her er det lov å danse på på selve bardisken. Slå dere løs! På disken eller dansegulvet.

Derfra bærer det videre til Sputnik hvor atmosfæren er mer avslappet. Det meste av utestedet er innredet omtrent som en hage med benker og mye planter. Musikken er betraktelig lavere, og det er mulig å føre en samtale.

Jeg forsøker å huke tak i Ido for å stille han et par spørsmål. Det er ikke helt enkelt. Mange kjenner han etter sytten år i bransjen. Som Israelere flest er han glad for å slå av en prat med kjente og ukjente.

Omsider får jeg huket tak i han. Hvorfor er Tel Aviv så ulikt Jerusalem, spør jeg. – Det er et vanskelig spørsmål. Jeg tror vår nye historie ikke gjør oss så bundet opp mot fortiden. Jeg tror resten av Israel er sjalu på hva vi har her i Tel Aviv, svarer han patriotisk.

Turen avsluttes med et besøk på Idos personlige favorittsted. Radio EPGB blir kveldens finale. Stemningen her skal visst være fantastisk – helt fra stedet åpner til lysene slukkes seks om morgenen. Utestedet er en slags fusion mellom nattklubb og en mer tradisjonell bar. Stedet er uten tvil populært. Ido viser vei foran køen. Deilig, tenker jeg, selv om jeg føler meg litt sleip i det jeg sniker meg forbi alle på Idos kommando.

Ned, under bakken, hører du bassen blir sterkere og sterkere. Radio EPGB ser med første øyenkast ut som en koselig nabolagsbar – helt til du ser dansegulvet. Intense lydbølger sendes ut i rommet og festglade mennesker svinger seg i takt med rytmene. Jeg forsøker å spørre hvorfor dette er favorittstedet hans, men ordene overdøves av musikken. Jeg må bare godta at en samtale her blir umulig. Her det bare å nyte livets rytmer, dans og drikke.

 

NB. Reis sin medarbeider har skrevet denne artikkelen, som del av en serie artikler i forbindelse med en reise til Tel Aviv, arrangert av Norwegian. Innholdet i artikkelen er underlagt Reis sine redaksjonelle etiske retningslinjer.  Arrangør har ikke deltatt i utforming av artikkelens redaksjonelle innhold.    Red.

 

Fakta om Tel Aviv

Byen er den annen største i Israel etter Jerusalem, men teller en med nabobyene, som med årenes løp har vokst inn i Tel Aviv, bor det nesten fire millioner i provinsen rundt.

Byen ligger ved Israels Middelhavskyst.

 

Still klokken

Skru klokka en time fremover. Når klokken er 10 i Norge er den 11 i Israel.

 

Visum

Nordmenn får gratis turistvisum til Israel, ved ankomst til Tel Avis flyplass Ben Gurion.

 

Reiseregistrering

Israel er for øyeblikket et trygt land å dra til, til tross for en urolig fortid. Utenriksdepartementet anbefaler likevel at en registrerer seg på reiseregistrering.no.

 

Slik kommer du dit

Norwegian åpnet i slutten av oktober den eneste direkteruten til Israel fra Norge. Billetter får du fra omkring 2000,- kroner tur/retur fra Oslo. Norwegian flyr direkte, mens andre selskaper som Ryanair, Air Baltic og Air France tilbyr billetter med mellomlanding.

 

Ett sted å bo

Rimelige, men gode hoteller koster normalt fra 500 kroner og oppover.

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden