Leke Leke Waterfall

En guide til Ubud – Balis spirituelle sentrum

Templer, kultur, fossefall og rismarker

Hinduprester, eldgamle templer fra en svunnen tid, kunstnere og håndverkere, frodige palmekledde åskammer og en rik historie er Ubud beskrevet med få ord. Ubud er Balis spirituelle og kulturelle sentrum. Byen byr på et spennende innblikk i øyas unike kultur, religion og tradisjoner.

Tekst og foto Emil Engø
Epost: emil@reis.no

 

Det er få steder i verden du vil kunne se så mange templer på et så lite område som i Ubud. I følge en legende oppstod Ubud som spirituelt og religiøst senter for den balinesiske hinduismen på 800-tallet, da den javanesiske presten Rsi Markendya mediterte mellom de to elvene som fører ned dalføret hvor du nå finner Ubud. Her grunnla han Gunung Lebah-tempelet som den dag i dag er et viktig pilegrimsmål.

 

En unik religiøs bakgrunn – Balinesisk hinduisme

Ubud ligger i en naturskjønn dal omtrent midt på Bali. Omkranset av åser og frodige dalfører byr Ubud på en hel del andre opplevelser enn  andre steder på Bali. Det er langt til nærmeste strand, og det er ingen høy partyfaktor og dunkende basshøytalere. Det er for å oppleve Balis sin spesielle og spennende kultur, som er bedre tatt vare å her enn en del andre steder på Bali.

Den lille byen er på alle måter en turistmagnet, men samtidig har de klart å bevare det som skiller Bali fra resten av Indonesia, nemlig den balinesiske hinduismen. Den gjenspeiler seg i hverdagslivet, tradisjoner og regler.

Bali hinduism

Barong, en av de mange mytiske figurene i balinesisk hinduisme.

Indonesia er i et spennende land, med en rik kultur. Det er store kulturelle forskjeller fra øy til øy – og fra område til område. Bali er den eneste øyen hvor majoriteten er hinduer. Hinduismen her skiller seg fra hinduismen vi kjenner fra India – selv om det der også finnes forskjeller mellom ulike retninger.

 

Likheter med indisk hinduisme

Balineserne kaller seg selv for hinduer – nettopp fordi det er store likheter til hinduismen i India. Fellesnevneren er at de viktigste grunnpilarene i religionen. I balinesisk hinduisme  finnes det tre verdener – himmelen, helvete og menneskenes verden. De tror på Dharma, Artha, Karma og Moksha, som er menneskehetens mål. Dette går ut på at livet er et evig syklisk løp, hvor karma definerer skjebnen. Til slutt kan menneskene oppnå å komme til himmelen, helvete eller bli gjenfødt i en annen form i neste liv. De har også gudefigurer som representerer en skaper, en som opprettholder verden og en ødelegger, i tillegg til en kvinnelig treenighet av guder som representerer kunnskap, velstand og makt.

Det som skiller balinesisk hinduisme fra ande hinduistiske trosretninger er at de også tror på en gud, Ida Sanghyang Widi Wasa, som er hevet over alle – lignende de monoteistiske religionene. Mange historikere mener dette er årsaken til at balinesisk hinduisme den dag i dag eksisterer – fordi det gjorde det lettere å sameksistere med deres muslimske naboer som kun tror på en gud.

Pura Taman Saraswati

Pura Taman Saraswati- tempelet ligger sentralt i Ubud.

Mer fra Bali: Tanah Lot – Nyt en gudommelig solnedgang

 

Balineserne spiser også kjøtt fra kyr og de tror på den buddhistiske tradisjonen om at mennesker kan oppnå bodhisattva. Det vil si at de blir en buddha – eller i balinesisk sammenheng en opplyst person.

 

Rismarker og fortryllende fossefall

Ubud handler ikke bare om kultur, historie og religion. Bali ligger noen breddegrader sør for ekvator, og det tropiske klimaet, med sine forskjellige værperioder, grovt delt inn i regntid og tørketid, preger landskapet. I umiddelbar nærhet til Ubud finner du vakre rismarker hvor risterassene skaper vakre linjer i landskapet. Åskammene rundt dalførene er kledd i palmer og regnskog, de er grønne og frodige og sultne på neste regnskyll.

Tegalalang risterrasse

Risterrassene er ikke bare vakre å se på – de er også en effektiv måte å ta vare på vannet som risen trenger..

Ønsker du å oppleve den fantastiske naturen rundt Ubud finnes det mange muligheter. Lei en moped eller bil eller få fatt på en leiesjåfør som kan kjøre deg rundt. Dra nordover til skjulte perler i form av jungelstier, fossefall og rismarker du aldri har sett maken til.

 

Les også: Slik kan du reise mer miljøvennlig

 

Dypt inne i skogene finner du også spennende templer. I dalførene er det få turister å se, og du får en mer autentisk smak av Bali og kulturen. Stå tidlig opp og se morgendisen stige opp fra den fuktige vegetasjonen, dugget som blinker som små diamanter i de første solstrålene og de første bøndene med sine fargerike saronger som kommer for å arbeide i rismarkene.

Campuhan Ridge Walk

Campuhan Ridge Walk går på en åskam nordvest for Ubud sentrum.

 

Dette må du gjøre i Ubud

 

Campuhan Ridge Walk

Like ved Ubud sentrum finner du stien med navn Campuhan Ridge Walk som strekker seg over en vakker åsrygg ovenfor Ubud. Gå gjerne om morgenen eller om ettermiddagen for det fineste lyset når du vandrer gjennom det frodige landskapet.

 

Pura Taman Saraswati-tempelet

Dette hindutempelet er et av de vakreste i Ubud. Inne på tempelområdet finner du vakre bassenger med lotusblomster, statuer og vakre detaljer i utsmykkingen.

 

Rismarker og risterrasser

I de dype dalen rundt Ubud lever mange av å dyrke ris. Det er magisk å se disen i de tidliger morentimer stige opp fra de våte rismarkene. De mest kjente risterrassene er Tegalalang – men disse risterrassene er i all hovedsak satt opp som en attraksjon – og et sted hvor inntektene fra turister er viktigere enn de fra risen.

 

Ubud Royal Palace

Palasset ble tidligere brukt av geistlige på Bali. I dag kan du vandre rundt på området for å se den vakre og unike balinesiske arkitekturen.

Monkey forest Ubud

En ape vokter over besøkende i Monkey Forest.

 

Monkey forest

Skogen er egentlig et tempelområde – men er mest kjent for  store mengder aper som klatrer i både ruiner og trær og noen ganger på turistene.

 

Goa Gajah – Elefanthulen

Litt utenfor Ubud finner du Goa Gajah – et tempel gravd ut i en hule. Tempelkomplekset ligger under bakken i hulene og er et skue i seg selv. Selve tempelet stammer fra 1100-tallet og blir enda brukt til seremonielle riter.

 

Yogatimer

Den spirituelle og alternative ånden i Ubud finner du også i sin moderne drakt i form av yoga. Mange steder tilbyr yogatimer i vakre omgivelser med dyktige instruktører.

 

Tradisjonell balinesisk dans

Flere steder i Ubud tilbyr show i form av tradisjonell balinesisk dans –  legong.

 

Vakre fossefall

Bali er kjent for sine mange vakre fossefall – og Ubud er et av de beste utgangspunktene for å se dem. Noen fossefall som er verdt å besøke er Nunggnung, Leke Leke og Tukad Cepung.

 

Ubud art market

Ubud blir regnet som senter for balinesisk kunst og håndverksprodukter. Ønsker du å kjøpe tradisjonelle klær, statuer eller lignende er dette stedet å gå.

 

Bli med i Norsk Reiseforum på Facebook – klikk på bildet under:

Norsk reiseforum

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden