De beste reisemålene 2013

Her er våre beste reisetips for 2013 – basert på innspill fra internasjonale eksperter, i kombinasjon med våre egne vurderinger. ...

1) Sri Lanka

Sri_Lanka_02Det gamle konfliktlandet i Asia ligger helt øverst på de fleste internasjonale lister over topp reisemål i 2013. Borgerkrigen tok slutt i 2009, og sårene etter både den og tsunamien i 2004 er langt på vei leget. Dermed gjøres både natur- og kulturperler i verdensklasse tilgjengelig for turisme, som det satses beinhardt på fra myndighetene. At du i tillegg får svært mye for pengene her, gjør selvsagt Sri Lanka ekstra attraktivt. Et lite skår i gleden for oss nordmenn er det nok imidlertid at vår rolle som fredsmegler under borgerkrigen har gjort oss en smule upopulære i landet. Adkomst: Billige flybilletter fra Bangkok.

2) Tyrkia

IMG_0626Veksten bare fortsetter. Regionens stormakt har vært et feriemål siden oldtidens Egypt, men først inn i dette millenniet tok det virkelig fart rundt de tyrkiske feriestedene som Antalya, Alanya, Belek, Bodrum og Kemer. I tillegg blir Istanbul stadig mer ettertraktet for storbyferie. Rikt på kulturminner, billig og god mat, godt klima og billige flybilletter gjør også sitt til at veksten vil fortsette gjennom 2013 – og flere år fremover.

3) Montenegro

Byen Perast ved fjorden i Montenegro.En av Sør-Europas litt mer glemte perler. Fantastisk vakker natur, både langs kysten (med fjorder, som i Norge) og i fjellene. Meget godt bevarte middelalderlandsbyer, med tilbud i luksusklassen som overrasker de fleste. Montenegrinerne selv mener de er verdens vakreste folkeslag, og kanskje har de rett. Sikkert er det i alle fall at landet byr på landskaper som tar pusten fra deg. 2013 kan bli Montenegros år!

 4) Island

IslandSagaøya mot vest får høy score også på internasjonale lister, blant annet hos Lonely Planet. Slett ikke noen destinasjon for badeferie (med unntak av Den Blå Lagune med de varme kildene), men den karrige øya gjør noe med de aller fleste besøkende. Naturen er selvsagt et trekkplaster, fra månelandskapet langs havet til de flotte fjellene og isbreene midt på øya. Mange faller nok også for hovedstaden Reykjavik, som byr på flere restauranter i toppklasse og ikke minst et yrende natteliv. Finanskrisen traff Island midtskips, og trakk bunnen ut av landets økonomi. En katastrofe for islendingene, selvsagt – men prisfallet var en gavepakke for oss turister. Kom deg til Island i 2013, mens prisene fremdeles er lave! De vil nemlig garantert stige igjen når økonomien etter hvert blir bedre.

5) USA

4.0.1 Florida. Stemningsbilder. (Fra turistkontor, 2006)Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Finanskrisen begynte i USA, og spredte seg deretter rundt om i verden. Dollaren sank i verdi med de økonomiske problemene, og vi nordmenn nyter spesielt godt av det. Med historisk sterk kronekurs mot dollaren vil vi se stadig flere nordmenn på vei over dammen i 2013.

 

6) Mexico

MexicoNeppe noen volumvinner i 2013, men her i Norge merker vi likevel en klar økning i interessen for Mexico. Profilerte nordmenn legger feriereisene hit, og trosser all vold og uro landet har vært utsatt for de siste årene i forbindelse med oppgjørene mellom ulike narkobander. Uroen merkes da heller ikke særlig godt i de klassiske feriestedene, som ved siden av sol og bad i verdensklasse også byr på spennende levninger etter mayakulturen. Vil charter fra Norge til Mexico ta seg opp igjen i 2013?

 

 

7) Madagaskar

MadagaskarEn outsider på vår liste, og også på Lonely Planets liste over topp anbefalte reisemål i 2013. Den østafrikanske øya har hatt mer enn sin andel av politisk uro, men nå virker det som om denne er i ferd med å legge seg. Det er lovet valg på ny president i løpet av 2013, noe mange ser på som et positivt signal for demokratiseringsprosessen. Dette igjen vil raskt påvirke turismen, for her snakker vi virkelig om en av verdens aller vakreste øyer. Skynder du deg av gårde nå, får du oppleve verdens fjerde største øy før den store turistflommen kommer. Men som sagt, et wild card i vår oversikt; alt kan skje i den politiske prosessen.

8) Thailand

B Style Pool by NightJada, kanskje et sikkert og litt kjedelig tips: Rundt 200.000 av oss ferierer her årlig, og det er mer enn en dobling siden tsunami-katastrofen i 2004. Trolig forteller vi deg ikke noe du ikke allerede vet. Men Thailand fortjener likevel en plass blant topp 10-destinasjonene, ikke minst fordi vi tror at stadig flere nordmenn vil finne veien hit. Fremdeles ligger vi langt bak svenskene i antall feriereiser per år, så det er mye å gå på for turoperatørene. Thai Airways direkterute fra Oslo til Bangkok gjør selvsagt også sitt til at stadig flere av oss får øynene opp for det fantastiske Smilets Land.

9) Den Dominikanske Republikk

Village's beach - Saona island - Dominican republicKaribiens representant på listen – og det er en representant i solid medvind. Landet har hele åtte internasjonale flyplasser, med infrastruktur for vekst. Stadig flere av de store cruiseskipene i Karibien legger også sine anløp hit. Og veksten viste seg tydelig i første kvartal i fjor, med 8,4 prosents økning i antallet turister.

 10) Sicilia

SiciliaEn favoritt blant mange «innsidere» i reiselivsbransjen, og kanskje skulle vi andre også ta hintet? Øya utenfor Italias støvelspiss har uendelig mye å by på, fra vakre strender via det italienske kjøkken (ikke glem vinen!) til 3.300 meter høye Etna. Glem heller ikke de små, pittoreske landsbyene som ser ut som om er klippet ut av filmer som «Gudfaren» og «Stromboli» (og som ofte også faktisk er klippet ut herfra). Vi spår ingen eksplosiv vekst i turismen fra Norge i 2013, men hinter litt i det stille…

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden