Chicagos «Magnificent Mile»

Bli med på en fottur langs Chicagos berømte gatestrekning The Magnificent Mile....

Langs den delen av brede Michigan Avenue mellom Chicago River og Oak Street Park ved Lake Michigan ligger varemagasiner, merkevarebutikker, spennende hoteller og restauranter og flere bygninger som regnes som viktige landemerker i Chicago.

Denne gatestrekningen regnes i dag som Chicagos største shoppingområde og er blitt mer og mer kjent og omtalt som The Magnificent Mile. Et kjælenavn som festet seg allerede på 1940-tallet. Og det med rette. Den 1609 meter lange shoppinggaten er en av USAs absolutt mest storslåtte.

The Magnificent Mile egner seg også meget godt som gågate. Man begynner for eksempel spaserturen med å krysse Chicago River via Michigan Avenue Bridge. Like ved broen, på hver sin side av Michigan Avenue, troner to av Chicagos viktigste bygninger,

Den ene er den lett gjenkjennelige Wrigley Building takket være sine vegger dekket med terracotta-fliser med rødlig skjær og den andre er Tribune Tower, som med sine luftige basaltstøtter minner om katedralen Rouen i Frankrike.

Fasaden på Tribune Tower er verdt å kikke litt nærmere på før man vandrer videre. Den teller nemlig 120 steiner fra rundt om i verden, deriblant steiner fra Kinas Great Wall og minst en stein fra hver av USAs 50 delstater.

Chicagos Magnificent Mile med utsikt sørover

 

 John Belushis stampub

På motsatt side av gaten for Tribune Tower fører en trapp ned til Lower Michigan Avenue hvor den berømte, ja nær sagt sagnomsuste, puben Billy Goat Tavern venter. Den er nærmest som et underjordisk hull i bakken hvor stamgjestene alltid har vært journalister og andre fra Chicagos mediebransje.

Æren for den brune pubens nasjonale berømmelse går likevel til Chicagos egen “bluesbrother” John Belushi.  Da han herjet på TV-showet Saturday NIght Live baserte han en sketsj på Billy Goat Tavern. Historier om John Belushis ville dager på stampuben blir gjerne fortalt og gjenfortalt når man slår seg ned ved baren eller ved ett av bordene.

Etter en stopp i Belushis underjordiske drikkehull tar man trappen opp igjen og fortsetter spaserturen nordover Michigan Avenue til man kommer til InterContinental Chicago Hotel. Bygningen fra 1929 huset opprinnelig trenings- og helsesenteret Medinah Athletic Club. Et godt tips er å stikke hodet innenfor og se velkomstskriften skåret inn i marmorveggen: “Es Salumu Aleikum”. Det betyr sånn cirka “Fred i Guds navn”.

tulipandager langs magnificent mile

Fra luksusshopping til historie

De neste kvartalene nordover lang Michigan Avenue er dominert av luksus designbutikker av typen Polo/Ralp Lauren, Neiman Marcus og flere vertikale varemagasiner. På krysset av Chicago Avneue ligger Water Tower – historisk som den eneste offentlige bygningen som overlevde Chicagos store brann i 1871. Rundt vanntårnet er det anlagt en liten, men koselig park.

Man går ikke lenge fra vanntårnet videre nordover mot Oak Street og Lake Michigan før en skyskraper kaster en lang skygge over avenyen. Da er man kommet til John Hancock Center. Skyskraperen sto ferdig i 1970 og rager 100 etasjer over gateplan. Det anbefales å ta heisen opp til 94. etasje.

Da kommer man nemlig til en utkikksplattform hvor man virkelig får den panoramautsikten over “the windy city” som alle med kamera ønsker seg. Et annet godt tips er at to etasjer høyere opp, i 96. etasje, ligger cocktailbaren Signature Lounge. Til prisen for en øl eller en drink får man den samme utsikten som under, bare i en enda mer avslappende setting.

Fotturen Millennium Mile på langs avsluttes i parken Oak Street Beach ved bredden av Lake Michigan. Dit kommer man via en undergrunns gangvei som markerer slutten på The Magnificent Mile. Her venter benker hvor man kan hvile slitne føtter mens man nyter utsikten over USAs største og verdens femte største innsjø.

GPS-MORD

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden