Cartagena

<p>Synd, romantikk, historie og skjønnhet; mest av alt minner Colombias stolthet, Cartagena, om det gamle Havanna man ser i filmer og på bilder. Havanna før revolusjonen. For Cartagena er...

Den pittoreske festningsbyen Cartagena i Colombia er på alvor i ferd med å sette det myteomspunnende landet på turistkartet også for skandinaver. Her virkeliggjøres manges drøm om spansk Conquistador-stil; husene innenfor de massive murene som omslynger byen er malt i forskjellige duse toner av gult, grønt, rødt, blått og rosa. Som regel henger fargerike blomster ned langs veggen fra de små smijernsbalkongene, og gatene er smale, brosteinbelagte og intime. Hestedrosjene dominerer gatebildet, og varmen er påtagelig.

 

Enorm investering

Som et av de nordligste punktene på det Søramerikanske kontinentet, er det ikke rart at spanjolene fattet interesse for dette stedet, og allerede tidlig på 1500-tallet fant de første spanske bosetningene sted. Selve byen, som i dag har rundt en million innbyggere, ble grunnlagt av don Pedro de Heredia, som kalte opp byen etter Cartagena i Spania.

På grunn av sin strategiske beliggenhet, brukte den spanske kolonimakten mye penger på å beskytte byen mot pirater og andre nasjoners skip. Da muren ble bygget mellom 1751 og 1810 brukte spanjolene nesten 21 millioner real på dette, noe som i følge kilder skal tilsvare absurde to milliarder dollar. Men arbeidet ble åpenbart gjort grundig – muren står der den dag i dag og husene innenfor muren likeså. Mange av disse er langt eldre enn selve muren, noe som skaper en sjelden vakker og romantisk by.

Også 1600- tallsfortet San Filipe er umulig å komme utenom når du besøker Cartagena. Dette er den største og mest uinntagbare bastionen spanjolene noen gang bygde i koloniene. For byens fortid er i stor grad en historie om forsvar: mot hav, mot branner, mot indianere, men først og fremst mot pirater.

 

Klebrige netter

Tilbake til dagens varme og klebrige Cartagena. Som så mange andre steder i Sør-Amerika er det nesten for varmt å gå ute på dagtid. Svetten drypper og butikkeierne gjør det eneste lure – de holder stengt i døgnets varmeste timer. Men når klokken slår syv varsler kveldsmørket at tiden er kommet for nok en natt i en varm blanding av eleganse og dekadens. De lange palmebladene kiler i nakken, hvitkledde bartendere står klare blant lime og mynte og overalt høres rytmer og stemmer mellom gamlebyens fasader. Lyden av hestedrosjene er også alltid til stede og på alle torg er det dansegrupper og artister som viser frem sine spesialiteter. Men de som virkelig preger gatebildet er turistene; amerikanere, tyskere, canadiere, franskmenn, italienere og en og annen skandinav. Et sted så vakkert som Cartagena kan ikke forbli uberørt av masseturismen, noe som økonomisk sett selvsagt kommer lokalbefolkningen til gode.

Det er litt vanskelig å vite om innbyggerne i Cartagena med vitende og vilje har valgt å skape det slik, eller om resultatet bare har oppstått. Men likhetene med det som en gang var Cuba finnes overalt. Her er finnes dopen, halliken med gulltennene, en undertrykt bybefolkning, glitrende barer på hvert hjørnet og ikke minst en sirkulerende strøm av celebre sigarrøykende forfattere som har tatt ferie fra angsten. I Cartagenas antikke bydel ligger nå et boutiquehotell på hvert gatehjørne og små bevertningssteder i historiske, karibiske miljøer med en romantisk atmosfære. Men det blir for mye, og etter noen kvelder i selskap med støyende italienere er det på tide å rømme utenfor de sikre murene. For den som vil fordype seg i hva byen egentlig handler om må begi seg av gårde til den mer usminkete bydelen Getsemaní.

 

Cartagenas håp

Fram mot midnatt drar et mer avansert natteliv seg til utenfor gamlebyen. Quebracanto, en konstant rytmedunkende bar et steinkast fra muren, ligger ved inngangen til den bydelen som har mer å fortelle om Cartagenas utvikling og sjel enn noen annen: Getsemaní.

For bare 15 år siden samlet turistene seg – den gangen nesten utelukkende colombianere – i Boca Grande, en Miami Beach-lignende bydel med moderne hoteller og ustelte strender. Også norske charterarrangører dro hit, og hvis du ikke studerer hva langtidsvirkningene av en uansvarlig turisme gjør med bydeler, bør du holde deg langt unna Boca Grande.

Det var først på 1990-tallet, etter en rekke omfattende renoveringer, at fremveksten av luksushoteller og stjernerestauranter i den gamle bydelen skjøt fart. Det samme gjorde kampen og prisen om tomtene. Og som så ofte når store penger kommer inn i bildet går ting altfor fort. I dag – om man reiser dit i høysesongen og ikke vet hvilke bydeler man skal unngå – finnes det en risiko for at opplevelsen devalueres i mengden av hestedrosjer, smaragdbutikker og innkastere som jobber på provisjon.

Fra Quebracanto strekker La Media Luna seg, en gate med skitne hus og neonlys, som en tunnel inn mot bydelens mørke kriker, kroker og vannhull. Det er ingen grunn til å ta på deg diamanthalskjede og Rolex-klokken når man går rundt i Getsemaní, men også denne bydelen har et får-i-ulveklær-syndrom; det ser mer utrygt ut enn det sannsynligvis er.

La media Luna blir sporadisk opplyst av åpne lavbudsjetthoteller og lugubre barer, beruste mennesker sjangler rundt og lange blikk blir kastet på enslige hvite menn som går oppover den dunkle gaten. Men dette området er på mange måter Cartagenas håp. Getsemanís vakre fasader henstiller enhver betrakter tilbake til samme tid og stemning som de fasadene som finnes innenfor murene, men inntil nylig fant få besøkere veien hit. Gatene bærer fremdeles preg av enkle hoteller for sesongarbeidende prostituerte, og fra husveggenes små sprekker sildrer murpuss ned på gaten. Men med en ny og strategisk plassert politistasjon står til og med Getsemaní foran en ny tid. I tur og orden kjøpes de nedslitte husene opp av spekulanter med god teft og en stor konto, og eiendomsverdien vil høyst sannsynlig – det har alle skjønt – fordobles mange ganger bare det neste tiåret.

 

Café Havana

Da Café Havana slo opp portene for noen år siden var det vanskelig å lokke investorer med velfylte lommebøker til å sette pengene sine i Media Lunas mørkere bydeler. Men siden stat og kapital har slått seg sammen har forandringen fått vind i seilene. De vakre kveldstimene når solen går ned – fra fire til syv – byr Getsemanís hovedgater fremdeles på et yrende byliv: barbererne barberer mens småjentene trikser på sine sykler, her dras ambulerende salgsvogner fram, duftende av frukt og nøtter – alt innhyllet i en svak eim av søppel. I mylderet finnes også treskur og billige manikyrsalonger med pølseselgere og enøyde avisselgere, og her henger avgasser tykke i luften etter aggressive busser med Jesus klistremerker på støtfangeren

Midt i alt dette ligger Café Havana. Her blandes mennenes hvite skjorter og kvinnenes flagrende kjoler, mojitos og rom drikkes som karsk på norske bygdefester og livebandet spiller for fullt. Nakne armer fulle av smykker svinger som elegante slanger i natten, og overalt sirkulerer midjer i takt. For det er dette som mer enn noe annet forener Colombia med Cuba: kjærligheten til salsa.

Men det tar tid å venne seg til og å finne ut av Cartagena. De første dagene av oppholdet hadde jeg en umiskjennelig følelse fra tiden jeg gikk på ungdomskolen – at jeg var på den kjipeste festen, at den morsomme var et sted jeg ikke var invitert til. Byen åpner seg i takt med egen utforskning, men min øyeblikkelige forelskelse i byen vil aldri utvikle seg til en livslang kjærlighet. Likevel vil alltid Cartagena bestå som en søt sommerflørt.

 

Tips hoteller:

 

Agua Hotel

Et rendyrket boutiquehotell av ypperste klasse og ligger midt i gamlebyen. Rene, nakne vegger på utsiden med kun et lite skilt som røper at det er her hotellet holder til. Døren midt på veg

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden