Bremens julemarked

<p>Fins det noe triveligere enn å legge senhøstens storbyferie til ekte julemarked? Hvor du finner de spesielle julegavene, smakfull julemat og får den aller beste julestemningen med på kjøpet?...

Tyskland har gjennom århundrer hatt helt spesielle markedstradisjoner, ikke minst i høytidene.  For Bremens vedkommende er høsten noe helt spesielt, både i kraft av frimarkedet i oktober og julemarkedet i desember.

 

Bredt utvalg

Freimarkt, eller den femte årstid, kaller innbyggerne i Bremen folkefesten som går av stabelen i oktober. Tradisjonen går 970 år tilbake og er et av Tysklands aller eldste markeder. Da settes byen på hodet med underholdning, tivoli og matboder i alle varianter. Deretter er det en pause til julemarkedet åpner noen uker senere og holder det gående helt til lille julaften.

Og julemarkedet i Bremen er definitivt et av de aller vakreste. Både de historiske kulissene, de kjærlig dekorerte bodene og den romantiske belysningen bidrar til den spesielle stemningen og begeistrer flere besøkende for hvert år. Over 170 julepyntede boder innbyr uansett til en fantastisk bytur. Strålende barneøyne beundrer vakker juletrepynt, håndskjærte trekrybber og lysende julepyramider. Luften er fylt med lukten av dampende gløgg, stekte epler og julekaker.

Bremens kulturinstitusjoner kan friste med et variert program med festlige arrangementer for liten og stor i førjulstiden. Her er det alt fra orgelkonsertert og julespill til eventyrlige teaterforestillinger og juleutstillinger. Bremens promenade langs Weser, die Schlachte, er et helt spesielt syn under julemarkedet. Knitrende vedkubber og lysende fakler skaper en fin ramme for tradisjonelt håndverk og middelalderske vertshus. I snødekte alpehytter tilbys solide spesialiteter fra hele Tyskland, inkludert varme cocktails. Skumringstimen er ekstra vakker. Da bader die Schlachte i et praktfullt, blått lys.

 

Domen et naturlig utgangspunkt

For øvrig er Bremens store fordel at mange av miljøene og severdighetene ligger innenfor et lite område i bykjernen. Og her finner du også mange av de andre severdighetene som gjør Bremen verdt et besøk, uansett årstid.  Unesco har erklært rådhuset Rathaus og Rolandstatuen på torget for verdensarv, så viktige anses de å være i byens kulturhistorie. Rådhuset er et uttrykk for de rike hansaborgernes tanker om å gjøre byens senter staselig, og er svært godt bevart.

Rolandstatuen er selve symbolet på ønsket om frihet fra undertrykkere og skattleggere, og invaderende tropper har nettopp derfor ødelagt den gjentatte ganger. Når folk i Bremen riktig skal feire noe, pynter de opp byens digre maskot «Roland». Skulpturen av en kriger med godmodig fjes ble laget i 1404. Folk i Bremen er hellig overbevist om at det vil gå dem ille hvis det skjer noe med «Roland». Under krigen ble «Roland» brakt i sikkerhet på et bombesikkert sted.

Den store St. Petri-domen danner et naturlig midtpunkt med store markedsplasser og shoppingområder på alle sider. Tyskerne elsker sine pølser og øl – og hva smaker bedre enn et saftig måltid servert fra en av de tallrike pølsebuene?

Eller hva med en rolig stund under et ullpledd på uterestauranten foran tradisjonsrike Raths-Apotheke mens både trikker og bylivet suser forbi?

 

Turistmagnet

Tallrike er også turistene som flokker seg om det sagnomsuste kunstverket som er laget etter brødrene Grimms eventyr om eselet, hunden, katta og hanen. De aldrende dyrene flyktet fra bonden som ville drepe dem fordi de var blitt for kostbare å fø på. I stedet tok de av sted på landeveien til Bremen for å prøve lykken. Legenden sier at du får oppfylt et ønske når du holder hardt rundt begge eselbena og lukker øynene. Det er derfor leggene på skulpturen ser nypussede ut, etter alle forhåpningsfulle ønsketenkningene.

I takt med turistenes inntog i Bremen, er også de sentrale delene av elvebredden omgjort til særdeles koselige restaurantområder. På sommerstid dekker uterestaurantene flere kvartaler der man kan nippe til duggfriske forfriskninger – og ha utsikt til både båttrafikken på elva Weser og Beck’s-bryggeriet.  Mange minuttene er det heller ikke til Weser Stadion, den tradisjonsrike hjemmearenaen til Werder Bremen hvor Rune Bratseth hadde sine glansdager på 80-tallet.

 

Moderne handelsby

Under krigen ble Bremen dugelig ødelagt av de alliertes bomber. Heldigvis har det meste latt seg gjenoppbygge. I dag framstår byen som en moderne handelsby, tuftet på stolte tradisjoner.

Til forskjell fra andre tyske byer er Bremen faktisk en egen delstat. Det har sammenheng med at med at amerikanerne etter krigen ville ha en egen havneby i sin okkupasjonssone.

Derfor er både Bremen og nabobyen Bremerhaven enklaver i delstaten Niedersachsen, som i sin tid utgjorde den engelske okkupasjonssonen.

Enda et av byens høydepunkter er de gamle gatekvartalene i bydelen Schnoor, to minutters gange fra rådhuset. Dette er Tysklands svar på smauene i Bergen – også en gammel hansaby.

De brosteinslagte gatene slynger seg gjennom et miljø der tida synes å ha stoppet for lenge siden. Noen steder er det så trangt at det er umulig for to mennesker å passere hverandre.

Her ligger tallrike gallerier, restauranter, kuriositetssjapper og små sjarmende kneiper.

 

Gå for gås

Kneipene er nok det beste valget om du skal smake på det lokale ølet, med bryggerigiganten Beck’s i fremste rekke, men vi anbefaler så absolutt også et måltid tysk julemat hvis du først tar turen hit sent på året. Tyskernes valg står gjerne mellom julegås og julekarpe, og ønsker du deg et riktig smakrikt måltid, er gåsen utvilsomt det rette valget. And er kanskje vel så vanlig i Danmark, men også her i Nord-Tyskland tilberedes denne fuglen på et særdeles lekkert vis, og foretrekker du en anelse mindre fett enn på gåsen, vil juleand gi (nesten) den samme rike smaksopplevelsen som julegåsen.

 

 

 

Julegås

 

Du trenger:

1 stk grågås, ca 2 kg

1 stk sitron

2 ts salt

1 ts pepper

1 ts rosmarin

2 dl kraft eller vann og buljong

 

Saus:

0,5 dl smeltet gåsefett

2 ss hvetemel

2 dl stekesjy

3 dl kraft

1 ss sennep

0,5 ss sukker

0,5 ss vineddik

 

Slik gjør du:

Ribb fuglen. Kutt av vingebeina. Vask og tørk den godt. Gni fuglen inn med sitron, salt, pepper og rosmarin. Del opp epler og appelsiner i båter og fyll dem i fuglen. Bind beina opp med bomullshyssing slik at de henger sammen under steking. Forvarm ovnen til 200 C.

Ha kraften i ovnspanna og legg fuglen sammen med de avkuttede vingebeina. Stek den først pen og brun. Skru varmen ved til 150 C og stek fuglen ferdig. Tiden er avhengig av alder og mørhet, men det vil som regel ta fra 1 1/2 – 2 timer. Når den er ferdig tar du den ut av ovnen og holder den varm mens du lager sausen:

Fjern fettet fra stekesjyen. Gås er en feit fugl, så det samler seg mye i panna etter stekingen. Lag jevning av litt av gåsefettet og hvetemel. La jevningen bli lysebrun før du sper med kraft og stekesjy. Smak sausen til med sennep, sukker, vineddik, salt og pepper.

La sausen koke forsiktig i minst 15 minutter for å fjerne melsmaken. Anrett gåsa ved først å dele av lårene. Disse deles i to eller fire etter smak og behov. Deretter løsnes brystfiletene. Disse skjæres i skiver på skrå og legges tilbake på skroget. Til gåsa serveres helst rødkål, svisker og kokte poteter.

 

 

And med julekrydder og appelsin

 

Dette trenger du til 4 porsjoner:

1 hel and ca 2 kg

Salt og pepper

3 appelsiner

4 ss ingefær, skivet

6 stjerneanis

4 ss kardemomme, knust

5 dl vann

2 dl matfløte

2 ss soyasaus

 

Slik gjør du:

Gni inn anden med salt og pepper. Del appelsinene i båter og trykk inn i buken på fuglen sammen med krydder.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden