Boligdrømmen i Firenze

Per Arne Log lever av å selge drømmer; drømmer om å eie sitt eget sted i Toscana. En dag fikk han en telefon fra Caterina, en italiensk arkitekt og...
Caterina forteller historien om synagogen i bakgrunnen. På motsatt side ligger den kjente katedralen, Duomo.

Per Arne Log har gjort det som mange bare drømmer om, nemlig å si opp en trygg og inntektsbringende jobb i oljebransjen for å reise på lykke og fromme og starte et nytt liv. Han endte opp i den idylliske kystbyen Castiglioncello i Toscana i Italia.

Her, i dette området omgitt av et bølgende landskap, pinjetrær, vinstokker, vakre storbyer og pittoreske landsbyer, har han bodd i over 10 år.

Per Arnes drøm

Per Arne har alltid vært glødende interessert i arkitektur og design, og fant ut at det å restaurere hus og leiligheter for et norsk marked var hans drøm.  Han ser på italienske hus som små juveler med en egen ånd i seg.

– Hvis jeg klarer å få frem den ånden og samtidig tilfredsstille de kvalitetskrav nordmenn har – og ikke minst finne den rette boligen til den rette personen, blir jeg glad, sier han med innlevelse.

Norske Per Arne Log forlot Stavanger til fordel for Toscana. Han har aldri angret på det valget.

Norske Per Arne Log forlot Stavanger til fordel for Toscana. Han har aldri angret på det valget.

Det er langt fra Stavanger til Toscana, og ikke bare i antall mil.

– Levemåten er det viktigste. Det at folk lever mesteparten av livene sine ute – på caféene, markedene eller plassene fra morgen til kveld, er noe av det mest fascinerende, sier han.

– Det jeg opplever som noe av det viktigste for norske kunder er den lokale atmosfæren, nesten fri for turisme. Utsikt og nærhet til sjøen, gangavstand til sentrum med butikker og restauranter er også viktig. Og vi skal heller ikke glemme funksjonalitet, gode materialer og masse lys, forsetter han.

Et annet særtrekk ved mange av de norske boligkjøperne er en viss form for urbanisering:

– Dagens kunder vil være der det skjer noe året rundt. Flere og flere ønsker å utforske Toscana uten bruk av bil. Det å kunne ta et glass vin og virkelig slappe av gjør at  gangavstand til togstasjon er viktig.

Per Arne har brukt flere år for å gjøre seg kjent, både for og i markedet. I dag er hans posisjon som boligformidler til nordmenn i Toscana godt forankret.

– Jeg tror vel jeg er ganske flink til å skape tillit. I tillegg har jeg lang erfaring erfaring fra norsk arbeidsliv og væremåte, samtidig som jeg begynner å kjenne den italienske tenke- og væremåten godt. Jeg vet hva nordmenn ønsker, og kan derfor finne de gode objektene. Det er også viktig å gå i dybden. Derfor har jeg flere samtaler med kunden før jeg viser dem en bolig, og tror jeg kan kalle meg en menneskekjenner. Selgeren, som jo oftest er italiensk, er kjent med min måte å jobbe på. Han eller hun vet at jeg unngår visninger av boligen til feil kunder.

Møte med Caterina

Det vet også Caterina, en italiensk arkitekt og billedkunstner bosatt i Firenze. Gjennom venner har hun hørt om Per Arne Log, som restaurerer og formidler boliger med særegne kvaliteter til solhungrige og opplevelseslystne nordmenn. Caterina vurderer å selge sin leilighet i hjertet av Firenze og vil gjerne ha råd og hjelp fra den erfarne nordmannen.

Caterina og mannen Graziano er begge kunstnere – han jobber med film og kunst, hun arkitektur og kunst.

Caterina og mannen Graziano er begge kunstnere – han jobber med film og kunst, hun arkitektur og kunst.

Per Arne er ikke vanskelig å be. Sammen med to italienske fotografer, Giorgia og Paolo, drar han til Firenze for å se på leiligheten og området rundt i det som blir kalt verdens vakreste by.

Caterina tar imot dem med åpne armer. Hun fører dem opp via den fine smijernstrappen i kjøkkenet til takterrassen. Her har hun en magisk utsikt over byen og de vakre åsene rundt, synlige i lyset av både soloppgang og solnedgang. Leiligheten på 110 kvadratmeter ligger i tredje og fjerde etasje i et vakkert «palazzo», med gangavstand til de viktigste stedene i Firenze. Takterraseen og den sentrale beliggenheten gjør leiligheten til en sjelden perle.

Caterina peker ut over byen og forteller entusiastisk og gestikulerende:

– Ser du til venstre for leiligheten, finner du Duomoen på den ene siden og den fantastiske jødiske synagogen på den andre.

Synagogen har en dramatisk historie, og Caterina kan fortelle at i løpet av 2. Verdenskrig tok de fascistiske soldatene synagogen i bruk som garasje. I august 1944 ønsket de tyske troppene å ødelegge synagogen, men heldigvis var den italienske motstanden for stor og mye av skadene fra eksplosiver ble minimert. Synagogen ble restaurert to ganger – først rett etter krigen, og så i 1966 etter en flom fra elven Arno.

På kulturhistorisk grunn

Rundt en kilometer fra leiligheten finner du broen Ponte Vecchio og elven Arno som renner stillferdig gjennom byen. Det har den ikke alltid gjort, og flommen i 1966 førte til flere dødsfall og store ødeleggelser av kunstverk og sjeldne bøker. Det var den verste flommen i Firenzes historie siden 1557. Men med hjelp fra både de italienske innbyggerne og utenlandske bidragsytere, komitéer og ikke minst gruppen «the Mud Angels» har mange av disse vakre verkene blitt restaurert. Dette førte til at nye restaureringsmetoder ble utviklet og restaureringslaboratorer etablert.

Det berømte Uffizi-galleriet, som er et av de eldste og mest anerkjente kunstmuseer i den vestlige verden, ligger også i nærheten. Det samme gjør universitetet for arkiktektur, hvor Caterina selv studerte 200 meter fra hvor hun nå bor.

I tillegg er det 1200 meter til sentralstasjonen, som enkelt kan ta deg videre både til kysten med de vakre strendene og til kulinariske og historiske byer i Toscana – og andre steder i Italia.

Området er livlig, trendy og full av barer og caféer hvor de fleste florentinere går ut. Det er flere spennende piazzaer og markeder rundt omkring, og en av de mest anerkjente restaurantene i Toskana, Cirbreo, ligger et steinkast unna. Skulle du på toppen av det hele være kulturinterressert, har du i tillegg til galleriene og muséene et bredt utvalg av teatre som Sun-teateret og Pergola-teateret like ved.

Caterinas leilighet i Firenze

Caterina er arkitekt og kunstner, som så mange av leilighetens tidligere beboere. Her i den lange gangen mot inngangen og hallen.

Caterina er arkitekt og kunstner, som så mange av leilighetens tidligere beboere. Her i den lange gangen mot inngangen og hallen.

Catarina tar Per Arne og de to fotografene med på visning gjennom leiligheten. Hun forteller detaljert om boligens historie; for Per Arne er det viktig å kjenne historien til bygget og dens eier for å kunne presentere den så bra som mulig til de eventuelle kjøperne. Selve palasset er fra 1800 tallet, og selv har hun og mannen Graziano bodd her siden 2004.

– Leiligheten har nesten alltid vært bebodd av arkitekter, forteller hun stolt.

Den er grundig oppusset og Catarina har vært opptatt av å velge moderne materialer i høy kvalitet, samtidig som hun har ivaretatt det gamle som gir boligen dens særpreg.

Den lange, elegante og smale entréen med tregulv fra 1800-tallet ender i boligens badeværelse. Badet er kledd med håndlagete fliser fra den anerkjente keramikeren Franco Pecchioli fra Borgo San Lorenzo, og når døren er åpen strømmer det lys gjennom hele gangen og gir leiligheten et helt spesielt preg.

Spisestuen med de originale gulvene fra 1800-tallet.

Spisestuen med de originale gulvene fra 1800-tallet.

Kjøkkenet har en moderne overflate i malt betong, med en lekker original smijernstrapp som fører opp til et studio og takterrassen. Smijernstrappen er opprinnelig fra en gammel jernbanestasjon, og resten av møblene ble laget på 20-, 30- og 40-tallet. Før i tiden ble terrasser som denne brukt til å tørke tøy. I vår tid er det en fantastisk og sjelden mulighet å ha en slik terrasse dersom en vil kose seg i fred med en cappuccino om morgenen eller et glass vin på kvelden.

Soverommet har en egen garderobe, og har det originale gulvet intakt. Det har en åpning til palassets bakgård, noe som gjør at du får mye lys i alle rom. Palassene på denne tiden hadde ofte en gjennomgående åpen sjakt plassert i selve kjernen av bygget, hvor det er åpent til himmelen.  Dette var en løsning som i gamle dager ble brukt til datidens ventilasjon. Slike naturlige ventilasjonsjakter var et viktig element i arkitekturen i Sør-Europa. Boligen får en sunn ventilasjon uten bruk av aircondition, noe som gjør varme sommerdager mer behagelige.

Gjesterommet og spisestuen har gamle granittgulv, og i stuen er det en nydelig peis og et gulv med konserverte eikeparketter.

Det er en dobbeldør ut til terrassen, hvor man har utsikt over byen og de nydelige grønne åsene som omringer deler av Firenze.

Leiligheten er full av kunstobjekter laget av eieren selv, hennes familie og Isabella Staino, Graziano Staino og Valentina.

Nærområdets gleder

Etter en grundig gjennomgang av leiligheten tar Caterinas ektemann Graziano sine gjester med til et av markedene; «Mercato di sant’ambrogio Firenze», som ligger like rundt hjørnet ved piazza Ghiberti for å spise lunsj. Graziano er en videokunstner som kjenner området ut og inn, og forteller som bare en ektefødt italierner kan gjøre det om hvordan han elsker dette nabolaget.

– Da Mercato Vecchio ble ødelagt, prosjekterte Guisepe Poggi tre markeder. Kun to av disse ble bygget. Markedene åpnet i 1873 og var den gang veldig moderne.  Selv i dag er dette et meget viktig marked for alle som bor i denne delen av Firenze. Her bugner det av fargerike frukter og grønnsaker, ferskt kjøtt og fisk og spennende klær og antikviteter. Og for en sulten mage er det et mangfold av gode og rimelige spisesteder.

Den karakteristiske "spisevognen" på Mercato di sant’ambrogio Firenze.

Den karakteristiske «spisevognen» på Mercato di sant’ambrogio Firenze.

Graziano leder an mot sin favorittrestaurant, som er laget som en jernbanevogn. Om sommeren tar de vekk dørene og om vinteren sitter du som i en kupé. Per Arne er imponert:

– Prisen på mat er slik den bør være i et marked. Det er utrolig god mat til en billig penge sammenlignet norske forhold!

Menyen er rik, og består av de beste lokale råvarer hvor du kan velge mellom primi, secondo salat og hovedrett. En rett koster rundt 4-6 euro. Det er en vennlig og ikke fullt så turistifisert atmosfære som det kan være andre steder i den berømte byen, og både restauranten og markedet er et «must» for mennesker som ønsker å se og smake en del av den florentinske kulturen.

Per Arne tar jobben!

Per Arne Log er ikke i tvil om at Caterinas leilighet er attraktiv for mange nordmenn som drømmer om det gode liv i Toscana.

Caterina vurderer å selge sin flotte leilighet i Firenze. Norske Per Arne Log er mannen som kan hjelpe henne med å få den solgt – gjerne til nordmenn på jakt etter det gode liv i Toscana.

Caterina vurderer å selge sin flotte leilighet i Firenze. Norske Per Arne Log er mannen som kan hjelpe henne med å få den solgt – gjerne til nordmenn på jakt etter det gode liv i Toscana.

– I dag er de fleste av dem som oppsøker Toscana interessert i å bo ved havet, men likevel kunne oppsøke byene uten bruk av bil. Her bor du i byen, og kan den andre veien enkelt oppsøke Middelhavet og andre byer ved å ta toget fra stasjonen like ved. Leiligheten er aktuell for nordmenn som er glade i det typiske italienske bylivet med variert kulturtilbud, caféer og markeder. Offentlig transport fra flyplass både i Pisa og Firenze er enkelt tilgjengelig både til sentrum og til boligen, sier han.

– Boligen har også en planløsning som er bra for utleie – eller kanskje til og med som en Bed & Breakfast. Her kan du få fire separate soverom, hver med egen inngang. I tillegg kommer fellesrommene som vil da være entré, spisestuen, bad og kjøkken. I tillegg er leiligheten i en av de vakreste byene i verden, smiler han lurt.

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden