Bo i Toscana: Borgo di Vagli

Borgo di Vagli er selve drømmen for deg som søker det gode liv i Toscana. Og sameierformen gjør drømmen oppnåelig også for vanlige lønnsmottakere....

Fulvio di Rosa kunne ha bygget mainstream ferieboliger i Rimini og tjent seg styrtrik. Men mainstream har aldri vært Fulvios vei; det skulle være nok å nevne hans glødende pasjon for moderne musikk. Som nyutdannet ingeniør dro han fra sin hjemby Torino til Rio de Janeiro, hvor han jobbet for den kjente brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer.

Han tilbragte åtte år i Brasil, og da han omsider vendte hjem til Italia tidlig på 1980-tallet fant han seg ikke lenger til rette i det konforme Torino – så til de grader preget av bilproduksjonen i FIAT-konsernet. Så Fulvio begynte å reise rundt i Italia på leting etter et sted som kunne tilfredsstille hans behov for skjønnhet, kultur og profesjonelle utfordringer. Han landet til slutt i Toscana, som han kun hadde opplevd som barn under besøk hos morens familie. Her fant han urørte landskaper, joviale og hyggelige mennesker – og selvsagt hjemmelaget vin og olivenolje på hver gård. Og ikke minst fant han en rekke gamle bygninger i ulike stadier av forfall.

– Ruinene ropte på meg, forklarer han.

Det ble et vendepunkt for Fulvio. Han kjøpte et hus på landsbygda nær Lucignano, forlot Torino for godt og bestemte seg for å gi nytt liv til både seg selv og de gamle ruinene.

– Men det måtte skje i pakt med den gamle arkitekturen og den opprinnelige integreringen i det toscanske landskapet, presiserer Fulvio.

BdV_02

Borgo di Vagli slik det så ut da Fulvio overtok de gamle ruinene på 1990-tallet.

Han skjønte på et tidlig tidspunkt at prisene på denne type ruiner ganske snart ville skyte i været, og sikret seg flere gamle gårder, husklynger og større bygninger til overkommelige priser. Ganske snart viste han seg som en atypisk entreprenør. For Fulvio er forretninger og fortjeneste mer en logisk konsekvens av en perfekt utført jobb med å renovere en gammel bygning, og aldri det viktigste utgangspunktet for prosjektet.

– Jeg bygger en livsstil, ikke bomaskiner. Det er en filosofi bygget på ydmykhet overfor landskapet, og for menneskene som bor her.

Fulvios første prosjekt sto ferdig i 1988, og gjennom 25 år har han fullført en rekke renoveringsprosjekter og funnet sine kunder hos drømmere som ham selv. Kunder som nok er vunnet over vel så mye av Fulvios intellektuelle integritet og livsbejaende filosofi som av hans profesjonelle egenskaper.

– Mine kunder blir også mine venner, forklarer han enkelt.

Fulvios foreløpig siste prosjekt er Borgo di Vagli, et såkalt «hamlet» (klynge av hus, nesten som en liten landsby) i åssiden nær den pittoreske byen Cortona. Vi befinner oss en times kjøretur fra flyplassen i Firenze, med halvannen time til Siena og to timer til Pisa eller Roma. Og jeg er Fulvios gjest for et par dager.

BdV_06

Leilighetene i Borgo di Vagli er vakkert og pietetsfullt renovert ned til minste detalj, men likevel med alle moderne bekvemmeligheter installert.

Ankomsten til Borgo di Vagli er et eventyr i seg selv, der de siste kilometrene er en smal grusvei som slynger seg oppover åssiden. Urørt flora og fauna byr på arter i overflod, og flere stier og tråkk gjør området til et populært turområde.

Men det er selve «hamleten» Borgo di Vagli som imponerer mest. Ved første øyekast ser Fulvios hjertebarn ut som en intakt minilandsby fra middelalderen. Hva det på mange måter faktisk også er, all renovering til tross. Det er først på kloss hold at du ser resultatene av det mangeårige arbeidet som er nedlagt her. Og kjærligheten som er lagt i hver minste detalj.

– Hva synes du? spør Fulvio. Smilet klarer ikke helt å skjule forventningene.

BdV_09

Interiøret har Fulvio lagt sin sjel i, og saumfart antikkmarkeder over hele Toscana for å finne de riktige møblene og kunstgjenstandene.

Jeg synes det er fabelaktig – som å tre inn i en verden der alt er klatreroser og fuglesang. Det er som å ta på seg en florlett kappe som fjerner alle bekymringer. Borgo di Vagli er ganske enkelt storslagent enkelt, et fristed for kropp og sinn. Jeg formidler mine tanker til Fulvio, som snur seg rundt og trekker opp en flaske Prosecco.

Litt senere på dagen tar vi rundturen, fra bassenget på det øverste platået gjennom alle leilighetene med ett eller to soverom – duplex og enkle – før vi til slutt havner i den koselige restauranten. Kokka er lokal, faktisk så lokal at hun i sin tid var den siste beboeren i hamleten før den ble solgt til Fulvio og deretter renovert. Tirsdag kveld er pizzakveld, og kokka skuffer ikke: Her lages all mat i steinovn, etter lokale oppskrifter. Vi er et lysår unna Grandiosa, for å si det forsiktig.

BdV_01

Andelseierne kommer fra hele verden.

– Du vet, det er mange av oss som drømmer om eiendommer som dette, sier Fulvio.

– Problemet er bare at det er blitt så dyrt i dette området nå at de færreste har råd til å innfri drømmen. Derfor har vi organisert Borgo di Vagli som et sameie, der du kjøper en andel i en av leilighetene. På den måten kan også vanlige mennesker som du og jeg få oppleve drømmen om det rustikke liv i Toscana.

Prisene er 75.000 euro for andel i en leilighet med ett soverom, 115.000 euro for tilsvarende med to soverom. Årlige andeler av driftskostnader er henholdsvis 2.243 og 2.840 euro, og da blir drømmen straks mer overkommelig for mange.

For deg som ønsker å dele Fulvios vakre drømmer: Mer info finner du på www.clubborgodivagli.com eller her: Borgo di Vagli.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden