6 på topp i Tel Aviv

Tel Aviv er Israels kommersielle hjerte og kulturelle sentrum. Her er 6 ting du må få med deg i "The Capital of Cool"....
Tekst og foto: David Kurtz

Tel Aviv er Midt-Østens urbane lekegrind, perfekt plassert ved Middelhavet. Nattelivet er berømt, strendene fantastiske og restaurantene tallrike og varierte: Her finner du faktisk en bar eller restaurant for hver 300. innbygger! Miljøet er ungt og internasjonalt – trendy, pulserende og likevel avslappet. Tel Aviv er min favorittby. Kanskje kan den bli din også.

Mer enn noe annet er Tel Aviv en laid-back by. Faktisk så til de grader at du kan få følelsen av at ingen regler gjelder her. Kanskje er det følelsen av carpe diem – grip dagen! – som skinner gjennom. Det er en nesten hedonistisk, frenetisk energi over byen og dens innbyggere. Tel Aviv er for deg som er ung i sjelen, uansett hvilket fødselsår du måtte ha i passet.

Tel Aviv er ingen vakker by. Men det den mangler i estetikk, tar den til fulle igjen på alle andre områder. Og selv om det er masse å se og oppleve, er det følgende mine egne favoritter.

beaches

1. Strendene
Vestsiden av Tel Aviv består av en 13 kilometer lang strekning med sandstrender, som forklarer hvorfor magasinet National Geopgraphic omtaler byen som «Miami Beach of the Med».

Gordon Beach er den mest kjente av strendene, og tiltrekker seg turister, joggere og soltilbedere året rundt. Tar du turen hit en lørdag morgen om vinteren mellom klokken 11 og 14) eller en sommerkveld mellom 20 og 22, kan du oppleve israelsk folkedans under åpen himmel.

Banana Beach ligger lengst i sør, mot Jaffa. Hit trekker bohemer og frie sjeler fredag kveld for å spille trommer, synge og danse.

Metzizim Beach er stranden for alle oss andre. Få med deg en omgang matkot (paddleball) eller ta med barna til lekeplassen.

jaffa

2. Tel Aviv–Jaffa-promenaden
Nydelig gangvei som forbinder Gamle Jaffa i sør med de nordlige områdene av Tel Aviv. Kom hit for fantastiske solnedganger, titte på andre mennesker, spise deilig mat på en av de mange restaurantene eller caféene langs promenaden eller lytte til gatemusikantene som spiller nydelig klassisk musikk.

3. Gamle Jaffa
Et besøk i Tel Aviv er ikke komplett uten et besøk i Gamle Jaffa. Dette er en av verdens eldste byer, og hjem for verdens eldste havn. I løpet av det siste tiåret er Gamle Jaffa blitt det mest populære stedet å slå seg ned for designere, kunstnere og ikke minst matelskere. Kom hit sulten, for gatematen er av en annen verden!

4. Havneområdet
Tel Avivs havneområde er et av byens viktigste forlystelsesområder, med trendy butikker, barer, nattklubber, caféer og et livlig farmer’s market. Tusenvis av mennesker flanerer langs skipsdekket som utgjør selve promenaden mens de trekker til seg den salte sjøluften og den vibrerende atmosfæren.

5. Carmel-markedet
Dette er noe langt mer enn bare et vanlig produkt- og klesmarked; Carmel-markedet er Tel Avis pulserende hjerte. Du trenger slett ikke være i handlemodus for å komme hit. Ta gjerne turen for å rusle langs de fargerike bodene og ta inn lukter, lyder og bilder. Mange av selgerne synger ut sine varetilbud, som varierer fra krydder til tørket frukt, fersk fisk eller souvenirer. Her finner du også boder med gourmetmat.

Markedet strekker seg fra hjørnet av King George og Allenby-gatene til Carmelit busstasjon, og er åpent hver dag fra klokken syv til solnedgang – unntatt fredager, hvor det stenger en time før sabbaten.

6. Levinsky-markedet
Dette er virkelig steder for krydder. I tillegg for tørket frukt, nøtter, lokale bakervarer, deilige oster, eksotisk kjøtt og saltet fisk. Aktiviteten topper seg fredag morgen, når byens innbyggere handler inn sine favorittdelikatesser. Begynn eller avslutt besøket på Levinsky-markedet i Florentin-området, som er Tel Avivs svar på SoHo for de kule – og arbeiderklassen.

For den fotointeresserte: Levinsky-markedet er et av de beste fotostedene i Tel Aviv.

musician

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden