Zikavirus kan komme til ferieperler i Europa

Nå kan myggarten aedes aegypti, som bærer zikaviruset, spre seg til Europa. Det viser en ny rapport fra WHO som ble fremlagt onsdag denne uken....

WHO-rapporten viser at myggarten, som ikke har fått fotfeste i Europa enda, utgjør en moderat til lav smitterisiko i Europa.

Myggarten, aedes aegypti, ble opprinnelig påvist i Afrika. Den har siden spredt seg i tropiske strøk på andre kontinenter og nevnes i dag stort sett i forbindelse med utbrudd av zikaviruset i Sør-Amerika.

Ferieøya Madeira utenfor Portugal og steder langs den nordøstlige kysten av Svartehavet er stedene med størst risiko for et utbrudd av zikaviruset.

Zikaviruset

  • Zika-virus gir influensalignende symptomer, og er i familie med gulfeber og denguefeber.
  • Viruset overføres hovedsaklig med mygg, men også graviditet, sæd og trolig blod.
  • Zika ble påvist for første gang hos en ape i Uganda i 1947. Afrika og Asia har siden hatt enkelttilfeller.
  • I 2014 var det et utbrudd i Fransk Polynesia, og i 2015 kom zika for første gang til Latin-Amerika med et episenter nordøst i Brasil. I februar erklærte WHO internasjonal folkehelsekrise.
  • 66 land er per dags dato berørt av viruset. 42 har pågående utbrudd, 17 har hatt det, og åtte land har registrert kjedesmitte mellom mennesker.
  • I seks land er barn blitt født med mikrokefali, med over 7000 tilfeller i Brasil. Dette har sammenheng med zika, ifølge verdens helsemyndigheter.
  • Den økte forekomsten av Guillain-Barré-syndrom, som kan gi lammelser, skyldes også zika.
  • Det finnes ingen vaksine eller behandling mot zika, eller de nevrologiske sykdommene viruset kan gi.

Risikoutsatte land bør forberede seg

– Vi ber land som er i risikosonen om å styrke den nasjonale beredskapen og å ta de nødvendige forholdsregler slik at et større utbrudd kan forhindres, sier Zsuzsanna Jakab, WHOs regionale direktør i Europa ifølge Reuters.

Organisasjonens Europa-kontor sier at hvis man ikke forebygger er det en liten til moderat fare for at myggen som bærer med seg viruset vil bli å finne i 18 land i verdensdelen, blant annet på Balkan og i landene ved Middelhavet, inkludert Frankrike, Italia, Spania, Hellas og Tyrkia.

– Risikoen er også til stede i landene i Sør-Europa og rundt Middelhavet. Men selv om viruset skulle komme hit om sommeren, er det lite trolig at et utbrudd vil vare gjennom vinteren, sier professor Paul Hunter ved Britain’s University of East Anglia.

WHO kommer ikke med noen nye reiseråd i forbindelse med denne advarselen.

Ber gravide passe på

Men professor Jimmy Whitworth ved London School of Hygiene & Tropical Medicine sier til BBC at det er viktig at risikolandene tar dette alvorlig.

– Land i Sør-Europa, særlig Frankrike og Italia må passe på. Og turister må følge helseråd og gjøre det de kan for å unngå å bli bitt. Dette gjelder særlig gravide, sier han til den britiske kringkasteren.

Risikoen er derimot lav for land videre nordover i Europa, blant annet Norge, Danmark og Sverige. Risikoen anses også som liten i Storbritannia, Tyskland, Portugal og på Kypros. WHO kategoriserer risikoen som svært liten i Irland, Polen, på Baltikum og i Finland.

Det finnes ingen behandling for Zikaviruset. De fleste som blir smittet får milde symptomer som noe utslett, ubehag og feber.

Ifølge WHO er det vitenskapelig enighet om at viruset også kan forårsake Guillain-Barre, en sjelden nevrologisk lidelse som kan føre til lammelse hos voksne.

Kilder: FHI, WHO, PAHO, VG, NRK

RELATERTE ARTIKLER

Ny utgave av REIS ute nå – helt gratis!

Den digitale utgaven av REIS 1-2021 er ute nå, med spennende og inspirerende artikler fra Norge og den...

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden