Zanzibar SLAVEØYA UNDER VANN

På overflaten ligger Det indiske hav stille og gråblått i morgensolen. På 20 meters dyp går undersjøiske strømmer i fem knop. Jeg henger med på en av dem....

 

Strømmen tar meg hastig over et undersjøisk landskap tettpakket med primitive skapninger som sjø- og plantevekster og levende liv i absolutt alle regnbuens farger. Under meg står en giftig løvefisk i en stim med småfisk og stanger mot strømmen, jeg holder meg klokelig på behørig avstand. Nærkontakt kan bety døden.
Et par meter unna ser en kraftfull morene ut som om den er en del av en korall som vaier med strømmen, mens en diger rokke krøller halen advarende mot meg og en krokodillefisk napper etter den ene svømmefoten da jeg sparker ifra litt nær snuten dens.

Som man ser av alle fisketimene og de fargesprakende korallene så finnes det fremdeles mange urørte undersjøiske områder rundt Zanzibar. Foreløpig er øya et dykkerparadis.

Jeg seiler i frisk fart med strømmen over en teine beregnet på hummer, men som foreløpig bare er full av småfisk. Livet rundt teinen er et skue i seg selv. Den virker som en magnet på fisk og skalldyr.
Jeg er på dykkerutflukt med dykkesenteret Rising Sun Dive Center utenfor det sydøstlige hjørnet av Zanzibar. Havområdet utenfor Zanzibar er proppfullt av små perler for dykkerentusiaster, og dette dykkesenteret skryter av å ha 36 forskjellige dykkermål å velge mellom innen en halvtimes båttur fra land.

Med strømmen
Under strømdykket trenger jeg ikke bruke en muskel. Bare puste jevnt og rolig og la Zanzibars hemmelige underverden åpenbare seg. Den sterke undervannsstrømmen tar meg med på en gratistur. Koraller med vekster i alle farger står som digre blomsterpotter på den porøse havbunnen.
Rundt korallene svever stimer av fisk, sølvgrå, røde og flerfargete. På bunnen, i grotter og mellom steiner, ligger de større rovfiskene. De slår til når magen rumler. Havet rundt Zanzibar har ry på seg i dykkermiljøer verden over for å være et av verdens flotteste dykkesteder, spesielt fordi området fremdeles ikke er dykket i hjel, som for eksempel mange steder i Rødehavet, Middelhavet og i Karibia.
Områdene rundt øyene Zanzibar er fremdeles temmelig uberørt av mennesker, jeg får derfor stadig følelsen av å være det første menneske den og den fisken møter. Alle korallrevene gjør at det alltid er mye fisk. Gjennomsnittstemperaturen i vannet er på behagelige 27 grader året rundt, og på land ligger strendene lange og hvite.
Så godt som all dykking skjer fra båt fordi strendene strekker seg så lange og grunne ut i Det indiske hav. Men man trenger likevel aldri å dra på båttur lenger enn en snau halvtime fra dykkesenteret før man er i nærheten av et korallrev, svømmer langs en undersjøisk vegg – eller som i dette tilfellet – midt i en vilter strøm full av liv og røre.

En fotografs drøm
Strømdykket sørover langs Zanzibar viser seg å være en fotografs drøm. Store stimer med fisk lar meg komme helt innpå seg med kamera. De stikker ikke unna før lysglimtet fra blitsen skremmer dem.
Jeg driver stadig videre med strømmen. Snart passerer jeg en korallvegg som begynner åtte meter under overflaten. På veggen vokser et forbløffende antall anemoner, langs veggen står store fiskestimer.
Før veggen forsvinner bak meg rekker jeg å beundre små tropefisker som lever i uforstyrret harmoni med hverandre og med naturen ellers. Her er sjøsnegler, stonefish, hummer og verdens minste angelfish, som også blir kalt den afrikanske dvergen.
Når man drømmer om den perfekte dykke- eller snorkelopplevelsen ser man gjerne for seg pudderhvite, lange sandstrender, korallrev og varmt vann. Havet rundt Zanzibar har alt dette. Her er dessuten få skapninger farlige for mennesker, kanskje med unntak av myggen som kan gi deg malaria med sine stikk, piggrokkene (fisken som med sin pigg tok livet av den australske eventyreren Steve Irwin), morenene med sine bitt og selvsagt løvefisken med sin gift.

En krokodillefisk napper etter en svømmefot.

45 minutter – 5 kilometer
Jeg driver videre sørover langs øya og passerer steder under vann med navn som Ciupis Garden, Fisherman Point, Mwamba Reef og Oba-Oba. Etter hvert gjør dykkeguiden tegn til at vi må nærme oss overflaten. Jeg har 20 meter med vann over hodet. Likevel ser jeg solen, jeg kan til og med føle solstrålene varme.
På 45 minutter har jeg drevet fem kilometer med strømmen. Og etter et sikkerhetsstopp på fem minutter på noen få meters dyp – for å være sikker på ikke å få dybderus – stiger vi, en gruppe på 12 dykkere fra nesten like mange nasjoner, i samlet tropp opp til overflaten.
Og der ligger følgebåten og venter. Afrikaneren Riki har fulgt boblene våre hele veien. Snart drar han utstyret vårt hjelpsomt om bord og vi setter kursen for de hvite sandstrendene som venter på land.

fakta

ZANZIBAR

Land: Er en del av Tanzania, men har siden 1985 hatt sin egen grunnlov, egen regjering og parlament som tar avgjørelser i spørsmål vedrørende Zanzibar og naboøya Pemba (øya Mafia regnes også som en del av Zanzibar).
Folketall: Øya Zanzibar har cirka 675 000 innbyggere og litt over en million totalt.
Religion: I hovedsak muslimsk.
Hvor: Zanzibar ligger i Det indiske hav og er en del av en øygruppe like sør for ekvator, 35 kilometer utenfor kysten av Tanzania.
Størrelse: Ti mil lang og tre mil bred.
Lokalt navn på Zanzibar: Unguja.
Valuta: Tanzanianske shilling (TZH). 10 000 TZH = ca. 55 kroner.
Nettsted: www.zanzibar-island.com

SLAVEHISTORIEN

For iskalde gufs fra en ubehagelig nær fortid, kan man gå innom gamlebyen i Zanzibar by, Stone Town. Strøket er i dag beskyttet som verneverdig av UNESCO, først og fremst fordi det bærer vitne om slavehandelen langs østkysten av Afrika som hadde sin storhetstid på 1800-tallet (noen hevder at slaver ble kjøpt og solgt i hemmelighet helt til 1963). Dessverre hadde denne handelen dype røtter, og forskere mener at den kan ha pågått i flere tusen år. Det var først og fremst arabere som fra gammelt av drev den grusomme slavehandelen. Den dag i dag kan du se minnesmerker etter menneskehandelen som den berømte eventyreren og oppdageren David Livingstone hjalp med å gjøre en slutt på.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden