Verdens vakreste templer

Bli med på en reise østover, og opplev storslått arkitektur og spennende historie. ...
Paro Taktsang henger over en klippe i jungelen i Bhutan.

Paro Taktsang — Bhutan

Paro Taktsang, også kjent som ”Tigerens Rede”, er et buddhistisk tempel som henger 3120 meter over havet på en klippe omringet av smaragdgrønne fjell og daler.

Parodalen ligger i hjertet av Bhutan, og her finner du også landets eneste flyplass. Når du ankommer Paro by er det 10 km til tempelet, og dit må du enten gå eller ri. Du kan leie en hest for en sum som tilsvarer ca. 10 dollar, eller du kan spenne på deg fjellskoene og nyte en tre timer lang tur igjennom den frodige skogen.

Templets vanskelige tilgjengelighet har bydd på problemer opp igjennom historien. Da det oppstod en brann i klosteret i 1998 brant det ned til grunnen da det tok for lang tid for hjelpemannskaper å nå bygningen. Det ble deretter bygget opp igjen etter tradisjonell buddhistisk byggekunst, med hvite vegger, tak av ekte gull og trapper hugget i stein.

http://www.parotaktsang.org/

 

The Golden Temple — Amritsar, India

the golden temple

Det gylne templet bygget på 1600-tallet er et sentralt møtested for sikhene, i tillegg til et symbol på brorskap og likhet. Alle uansett kaste, religion eller etnisitet er velkomne til å praktisere sin tro her. Også tempelets arkitektur speiler grunnleggernes filosofi; bygget står senket i bakken som et tegn på likhet og ydmykhet, og bygningens fire innganger symboliserer at tempelet tar imot mennesker fra alle livets fire faser.

http://www.goldentempleamritsar.org/

 

The Temple of Heaven — Beijing, China

the temple of heaven

Et av verdens mest kjente tempel, Himmeltemplet, ligger sør i Beijing, og ble bygget i 1420. Dette var stedet keiserne fra Ming- og Qingdynastiet kom for å be til himmelguden om bedre avlinger.

I 1918 ble templet bygget om til en park, noe som trakk store folkemengder til seg. Etter stiftelsen av New China i 1949, investerte den kinesiske regjeringen mye penger i bevaring og vedlikehold av Himmeltempllet, og fikk i 1998 en plass på UNESCOs Verdensarvliste. Dette var grunnet templets arkitektoniske og spirituelle refleksjon av oldtidens Kina.

http://en.tiantanpark.com/default.aspx

 

Sheikh Zayed Grand Mosque — Abu Dhabi, UAE

sheikh zayed grand mosque

Denne moskeen ble reist av presidenten av the United Arabic Emirates (UAE), Hans Kongelige Høyhet Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. Han ønsket å reise et byggverk som samler de kulturelle forskjellene innenfor Islam, og både historiske og moderne verdier innenfor kunst og arkitektur. Med marmormosaikk og lysekroner av Swarovskikrystall kunne dette tempelet like gjerne vært et kongelig palass.

http://www.szgmc.ae/en/about-szgmc

 

Shwedagon Pagoda — Yangon, Myanmar

shwedagon pagoda

Shwedagon Pagodaen er en av verdens mest kjente pagodaer. Den kan sees fra nesten hvor som helst i Yangon, hovedstaden i Myanmar, og gullbygningen lyser opp byen. Den største gullbelagte domen er bygget under en stupa som inneholder over 7000 diamanter, rubiner, topaser og safirer som nesten blekner i forhold til den enorme smaragden som er plassert slik at den reflekterer dagens siste solstråler.

Templet er 99 meter høyt, og skal i følge noen være over 2600 år gammelt. Dessverre finnes det ingen offisielle dokumenter som kan bevise dette, og temaet er fortsatt omdiskutert. Det ryktes også at pagodaen inneholder et alter med hårstrå fra Buddha selv.

http://www.theshwedagonpagoda.com/

 

Prambanan — Central Java, Indonesia

prambanan

Som den største tempelansamlingen i Java, består Prambanan av tre store bygninger dedikert til Vishnu, Brahma og Shiva, og hundrevis av mindre altere som forteller forskjellige hinduistiske fortellinger gjennom intrikate utskjæringer. Prambanans historie strekker seg ca 1200 år tilbake i tid, og hadde i begynnelsen opp til 250 små og store ulike templer. Disse forfalt etter at Mataramdyastiet flyttet, og ble deretter hardt skadet i et voldsomt jordskjelv på 1600-tallet.

 

I dag avholdes det årlig Tawur Agung-festival her, et ritual for å holde onde ånder unna. Prambanan fylles av mennesker, farger, røkelse og svære pappmasjéfigurer. Om du er heldig kan du få ta del i dette da de gjerne tar imot gjester på den store dagen, men følg med på den balinesiske hindukalenderen. Det er på forskjellig tidspunkt hvert år, og avhenger av månens plassering.

Prambanan er også å finne på UNESCOs Verdensarvliste.

http://borobudurpark.com/our-sites/prambanan/history/

 

Wat Rong Khun — Chiang Rai, Thailand

wat rong khun

Wat Rong Khun, også kjent som The White Temple, er et moderne og kontroversielt kunstprosjekt i form av et buddhisttempel som åpnet for besøkende i 1997, designet av Chalermchai Kositpipat. Det hvite tempelet er like vakkert som det er skremmende og tankevekkende. De forskjellige delene av templet symboliserer forskjellige deler av livet:

”Gjenfødelsens syklus” bro: For å komme seg til hovedbygningen til det hvite templet må man gå over denne broen. Under og rundt broen stikker det opp hundrevis av hender som strekker seg opp i det som symboliserer hemningsløst begjær. Dette skal illustrere at den eneste måten å bli lykkelig er å unngå fristelse, grådighet og begjær.

Himmelporten: Etter å ha krysset broen kommer man til Himmelporten, der to statuer møter deg. Den ene er Døden, og den andre er Rahu, som bestemmer de dødes skjebne.

Ubosot: Dette er hovedhuset. På utsiden kan du se klare elementer fra tradisjonelt buddhistisk design, selv om alt er hvitt. På innsiden er kontrasten slående. Gulvet er rosa, og veggene er dekket av oransje flammer som danser seg rundt ikoniske, vestlige popkulturikoner som Batman, Superman, Predator, Neo fra The Matrix, Harry Potter, Hello Kitty og Michael Jackson.

Den gylne bygningen: Til og med toalettene har kunstneren laget i dyp symbolikk. Gullet skal symbolisere kroppen i kontrast til ubosoten, eller hovedhuset, som symboliserer sinnet. Tanken bak bygningen er å få besøkende til å fokusere mer på sin egen verdi og sinnet sitt istedenfor materielle eiendeler. Dette vil nok definitivt være en av de mer eksistensielle pottepausene du kommer til å ta.

https://www.renown-travel.com/temples/wat-rong-khun.html

 

Angkor Wat — Angkor, Kambodsja

angkor wat

Dette tempelet ble bygget på 1100-tallet av kong Suryavarman, og ble reist til ære for guden Vishnu. Tempelkomplekset skulle forestille det hinduistiske universet. Angkor Wat er en del av Angkor som spenner seg over 400 kvadratilometer, og inneholder mange ulike templer, hydrauliske installasjoner som vasker, diker, reservoarer og kanaler, samt kommunikasjonsruter. Angkor var en samling byer i det tidligere Khmer-imperiet, og gjennom utgravninger har vi lært at innbyggerne i de ulike byene i Angkor hadde høy levestandard og gode jobber.

Arkitekturen i tempelet består av flere basrelieffer av forskjellige hinduistiske fortellinger, vennlige og demoniske guddommer og nymfer. Den enorme vollgraven er noe av det som karakteriserer Angkor Wat, og kan virkelig ta pusten fra deg om sett fra luften. Angkor og Angkor Wat ble i 1992 del av UNESCOs Verdensarvliste.

http://whc.unesco.org/en/list/668

 

Kinkakuji Temple — Kyoto, Japan

kinkakuji temple

Kinkakuji er et Zentempel i nord-Kyoto. Det ble bygget for shogunen Ashikaga Yoshimitsu som en del av et villakompleks der han kunne tilbringe pensjonisttilværelsen. Han erklærte før sin død i 1408 at det skulle bli et Zentempel for Rinzaisekten.

 

Templet er en imponerende bygning som kaster speilbilde over en vakker dam, og er den eneste bygningen som står igjen etter at flere branner har herjet på eiendommen. Sist gang templet brant, brant det dessverre helt ned da en paranoid schizofren munk satte fyr på bygningen i 1950. Bygningen du kan besøke i dag er en rekonstruksjon som ble bygget i 1955.

 

Det som gjør bygningen så spesiell er de tre etasjene som representerer forskjellige arkitektoniske stiler. Første etasje er bygget i hvit mur og mørkt tre i Shinden-stil, som karakteriserer palassene som ble bygget under Heian-perioden. Både statuer av Shaka Buddha og Yoshimitsu selv står i denne etasjen.

 

Andre etasje er bygget i Bukke-stil, brukt i samurai-boliger. Utsiden er gullbelagt, og på innsiden sitter det en Kannon Bodhisattva omringet av statuer av de Fire Guddommelige Konger.

 

Den tredje og øverste etasjen er gullbelagt både på innsiden og utsiden, og på toppen av taket troner en gylden føniks.

http://www.japan-guide.com/e/e3908.html

 

Gawdawpalin Temple — Bagan, Myanmar

gawdawpalin temple

Gawdawpalin er et buddhisttempel som stod ferdig i 1227. Den ble rammet hardt av et jordskjelv i 1975, men har blitt restaurert i ettertid og er nå i ypperlig stand.

 

https://www.renown-travel.com/burma/bagan/gawdawpalin-temple.html

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden