Verdens råeste destinasjoner for sportsfiske

Ta med deg fiskestangen til utalndet!
Fishing
Sportsfiske er populært i hele verden. Foto: Pixabay
Mange sportsfiskeres store drøm er å dra til det store utland med fiskestangen i sekken, forsøke seg på fremmede arter, i nytt terreng med nye utfordringer.

Aktive ferier, hvor du ikke ligger på stranden hele dagen, men derimot forsøker deg på lidenskapen eller favorittsporten i utlandet, trender blant mange reisende.

Sportsfisketurisme er ingenting nytt. I lange tider har ivrige fiskere reist til sagnomsuste fiskeområder som Alaska og Madeira på jakt etter storfisken. Her er noen av de råeste sportsfiskedestinasjonene i verden.

Slovenia

Det lille landet, som ligger innerst i Adriaterhavsbukten, er viden kjent blant fluefiskere. Her kan du fiske ørret, harr, regnbueørret og den sjeldne mamorataørreten i krystallklare bekker og elver, midt i de frodige, dype skogene landet har å tilby.

Her blir harren stor, og sjansen for å få stor ørret og regnbueørret er også tilstede. Omringet av vakre fjell og irrgrønn skog er det lite som kan forstyrre deg fra målet ditt; å få storfisken på kroken.

Lofoten

Enhver norsk sportsfisker har hørt om Lofoten. Det kalde og næringsrike havet rundt øyriket er kjent for sitt fantastiske fiske etter arter som torsk, uer, kveite og steinbit.

Fisket i Lofoten er godt året rundt, selv om det varierer hvilke arter som er i hugget de ulike årstidene. Det mest kjente fisket er etter stortorsken, kalt skrei, i Lofoten. Om vinteren kommer den inn fra havet for å gyte i Lofoten, og eksemplarer på både tjue og tretti kilo kan ikke sies å være helt ut av rekkevidde dersom du treffer med bittet.

Costa Rica

Det tropiske landet ligger i Mellom-Amerika og har kyst mot både Atlanterhavet og Stillehavet – så at det er gode fiskemuligheter her er i så måte ikke så rart. Costa Rica er et utstillingsvindu for vill natur, preget av dype regnskoger, elver og en lang kyststripe mot verdens to største hav.

Provinsen Puntarenas ved Stillehavskysten er det mest kjente området for havfiske i landet. Hvis det å bli vekket av brølaper, flokker med papegøyer eller et kraftig regnskyll, for så å dra ut på jakt etter hanefisk, barracuda og seilfisk frister, er Costa Rica stedet for deg.

Madeira 
Blue marlin

En blå marlin på nesten 300 kilo tatt ved Madeira. Foto: Terje Engø

Europas fremste havfiskedestinasjon hvis du er på jakt etter virkelige storfisker som blå marlin, markellstørje og andre troféfisker.

I sommerhalvåret trekker mange av Atlantethavets storfisker mot nord for å finne mer temperert vann. Et av stedene de ender opp er rundt den vulkanske øyen Madeira.

I tillegg til å være et sted for de virkelig store fiskene er dette et ypperlig sted for mange mindre arter som havål, skater og haier.

Hardangervidda

Nasjonalparken Hardangervidda er et førstevalg blant mange ørretfiskere her til lands. Fisket er naturligvis variert i den store nasjonalparken, men kommer du til de rette stedene, som ved Stavali Turisthytte eller ved Tinnhølen er det duket for storørret om du er heldig.

I tillegg til å være en fantastisk plass for sportsfiske er dette et av de mest naturskjønne områdene i Norge. Det er heldigvis heller ikke vanskelig å ta seg frem eller planlegge lengre turer, da kun kan innlosjere på enten private gjestehytter eller Den norske turistforening sine hytter.

Hardangervidda ørret

Ørret fanget på Hardangervidda.

Zanzibar i Tanzania
Tropisk fisking

Tropisk fisking kan være spennende. Foto: Terje Engø

Den tropiske øyen er mer kjent for postkortmotiver av strender, vaiende palmer og vakre solnedganger, men for sportsfiskeren er dette paradiset også et sted hvor storfiskene lurer utenfor korallrevene.

Stor barracuda, wahoo og mahi mahi er de mest yndete sportsfiskene du kan få rundt øyen. Ulike tunfiskarter er også vanlig på rette tiden av året.

Alaska i USA

Alaska har alltid vært et symbol på villmark, jakt og fiske, og det er ikke uten grunn. Her finnes mange ikoniske fiskearter som arktisk røye, ørret og sockeye-laks.

Kombinert med vill natur og et rikt dyreliv, vil Alaska by på fantastiske fiskeopplevelser.

Det enkleste er å dra på arrangerte turer hvor arrangøren ordner tillatelser og overnatting, men gjør du leksene før du drar er det ingenting i veien for å ordne tillatelser til fisking og besøk i de mange nasjonalparkene i Alaska.

Cuba

Cuba blir stadig mer åpent for omverden, og det gjør at det er enklere enn noensinne å organisere fisketurer hit. Øystaten er kjent for sine «flats», altså de grunne sandbankene innenfor revene, hvor stor bonish, permits og tarpons regjerer.

Jardines De La Reina, en øygruppe ved sørkysten av Cuba, regnes som hovedsete for sportsfiske i landet. Her finnes det egne hoteller som har spesialisert seg på turister med sportsfiske i fokus.

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden