Vakre, ville Sjunkhatten

Nordøst for Bodø ligger Sjunkhatten. Fra området ble nasjonalpark i 2010 har stadig flere skikjørere oppdaget disse ville og vakre fjellene. Pressemelding: Widerøe Tekst: Anders Wingqvist, oversatt av redaksjonen Foto:...
Opplev puddersnø i Sjunkhatten
Nordøst for Bodø ligger Sjunkhatten. Fra området ble nasjonalpark i 2010 har stadig flere skikjørere oppdaget disse ville og vakre fjellene.

Pressemelding: Widerøe
Tekst: Anders Wingqvist, oversatt av redaksjonen
Foto: Fredrik Schenholm

Sjunkhatten, også kalt Barnas nasjonalpark”, har ingen god dag. Kanskje har ikke den vel 420 kvadratkilometer store nasjonalparken fått sin hvile under februarnatten som akkurat er forbi? Det kan være vanskelig å falle til ro når et intenst, grønnskimrende nordlys danser over den mørke himmelen, slik det gjorde i går kveld.

Dårlig nattehvile eller ej, Sjunkhatten er ekstra tverr mot oss i dag. Den spytter iskalde gufs mot oss i en vindstyrke på rundt 20 m/s. Solen skinner, men gir ingen varme så tidlig i sesongen her ni mil nord for polarsirkelen. Termometeret vipper rundt minus ti grader. Men vi klatrer ufortrødent videre opp mot Blåfjellet ovenfor Håla, der vi har ankommet med vår leiebil. I den nederste delen av fjellet gir bjerkeskogen i hvert fall litt ly for isvinden.

Les også: Høstens vakreste fjellturer

I SNØFONNEN

De siste kilometerne av bilturen fra Bodø til Håla ble begivenhetsrike. Etter å ha tatt av fra riksvei 80 og til venstre inn på Lakselvveien, gjorde vi noen minutter lengre fremme bekjentskap med et håndskrevet skilt med følgende beskjed skrevet med illevarslende, røde bokstaver: VEIEN TIL HÅLA ER IKKE GRUSET. To svenske topptursugne turister oppvokst i Gøteborg og Stockholm lot seg imidlertid ikke avskrekke av den slags. Først da vi like etter kjørte over et veistrekke der underlaget bestod av hundre prosent hålke og snøskavler lå som hvite huggtenner i veibanen innså vi hva skiltet hadde varslet om. Som i slow motion begynte bilen å leve sitt eget liv og virket mest interessert i å skli av isveien og ut i den løse sukkersnøen på høyre side. Et sekund etter stod vi bom fast i snøfonnen. En del spadetak, en samling kvist under bildekkene som var gravd frem fra snøen, et tau rundt støtfangeren, fire kropper som dro alt de maktet, og voilà!, så var leiebilen på den ikke gruslagte veien igjen og turen opp mot Blåfjell og utsikten mot de mektige Vassviktindan var reddet.

NATURMEDISIN

– Her skal dere få se en skikkelig mirakelvekst, sier guiden vår, André Madvig Wagelid, og peker på en fjellbjørk der det vokser en kullsvart, ruglete sak midt på stammen. Det ser ut som om den svampaktige utveksten har vokst frem der det tidligere har vært en gren.

– Det er en kreftkjuke, forklarer André, – en slags parasitt som brukes i naturmedisinen på grunn av sitt høye innhold av antioksidanter. Noen kaller den også chaga, som er et russisk navn. Vi koker te på den og den smaker faktisk litt som kaffe. Men du skal ha flaks om du finner en kreftkjuke, fortsetter André og forteller at man statistisk sett må gå forbi 4999 bjørketrær før du finner én.

Les også: Fjellferie med fiskestang på Hardangervidda

Chaga finnes på bjørketrær i Nord-Europa, Nord-Amerika og Russland, kan vi lese på Google. I Østen har kreftkjuke lenge vært i bruk som alternativ medisin mot psoriasis, fordøyelsesproblemer og til og med mot enkelte kreftformer.

– Jeg har alltid peilet meg ut noen bjørker der jeg kan finne mer chaga når vi går tomme for vidundermiddelet, sier André. Selv er vi ingen store fan av alternativ medisin, men vi har respekt for Andrés lokalkunnskap.

BARNAS NASJONALPARK

André Madvig Wagelid, som driver guide­firmaet Albmi Adventures sammen med kjæresten Outi Johanna Lassila, kjenner fjellene rundt Bodø som sin egen bukselomme. Vi klatrer videre oppover i Andrés skispor gjennom skogen. Hans plan er å ta oss med til nordsiden av Blåfjell. Der burde det finnes fin puddersnø å kjøre i. Det blir mer glissent med trær jo lengre opp vi kommer. Vi når slakkere terreng og passerer bunnen av den ravinen som Sørskarelva renner ned i. I et par bratte fall i det frosne elveløpet ser vi to mektige blå isfosser.

Sørskarelva er langt fra den eneste elva i en av Norges yngste nasjonalparker. Det vernede området på totalt 417,5 kvadratkilometer preges av sine mange innsjøer og ville elver, men også av fjordlandskap og fjelltopper formet av tidligere tiders isbreer. Da Sjunkhatten ble lansert som landets 33. nasjonalpark den 5. februar 2010, ble det samtidig fastslått at dette skulle være barnas nasjonalpark. Det ble fremhevet at det er enkel adkomst til nasjonalparken og at det er varierte muligheter for friluftsliv og natur-opplevelser, både til lands og vanns, til fots og på ski.

HØY PULS

Men akkurat i dag er altså ikke Sjunkhatten spesielt barnevennlig. Riktignok er utsikten mot Vassvikstindan storslagen når vi kommer opp på toppen av Blåfjellet, med Middagstinden på 1135 meter over havet som et naturlig midtpunkt.

Les også: Sykkelferie i storslått natur

Vi spiser en rask og forblåst brødblingslunsj og bukserer oss deretter ned mot Blåfjellets sørvestlige side, der André finner en trasé med overraskende bra snø. Den største skiopplevelsen får vi idet vi setter utfor parallelt med de bratte isfossene vi så tidligere. Her får vi virkelig opp pulsen. Ned gjennom skogen mot Håla er det også fin skikjøring. Vi tar sats fra hardblåste snøputer og suser gjennom luften, og kjører slalåm mellom de glisne bjørketrærne ned mot bilen.

UOPPDAGET DESTINASJON

Samme kveld sitter vi mette, varme og fornøyde i hytta vår ved Saltstraumen Hotell og småprater med André om skikjøring i Sjunkhatten.

– Neste gang må dere komme i april, sier guiden. Han forteller at det åpner seg helt nye muligheter for skikjøring utover på vårparten.

– Dere kan for eksempel ta båt fra Festvåg inn i Mistfjorden på topp­turer til Fagertinden, Breidviktinden og Småtindan. Eller ankomme Sjunkhatten nordfra via Røsvika inn i Sjunkfjorden og ta toppturer på nordsiden av Vassviktindan.

Les også: Lysefjorden – fire mil med opplevelser

Bodø som skidestinasjon er ennå ikke oppdaget av de store massene. Dette til tross for at det er muligheter for fantastiske toppturer i kort avstand fra byen. Ta en 30 minutters biltur østover på riksvei 80, parker leiebilen ved Ytstnes Nesodden og gå rett opp mot Mjønestindans tusenmeterstopper. Det er ”lätt som en plätt”, som svenskene sier. I tillegg til alle turene i Sjunkhatten som er lett tilgjengelige fra Bodø og Valnesfjorden, eller fra Sjunkfjorden og Mistfjorden utover våren, finnes det mange flere områder å oppdage. Glomfjord i sør har utsikt mot fjorden og havgapet, spisse fjell og et lite alpinsenter som drives av frivillige. Den beste skikjøringen rundt Bodø finner du sannsynligvis i Beiarn, selv om utsikten ikke er like storslagen der.

GRØNNE ILDTUNGER

Etter maten og praten tar vi den korte promenaden ut på Saltstraumbrua. På nettet har vi funnet en tidevannstabell for Saltstraumen. Rett etter klokken 20.00 er de svarte vannmassene på vei ut fra Skjerstadfjorden gjennom det trange sundet under broen til Ytre Saltenfjorden. Det virvler og fosser under oss. Når vi løfter blikket fra verdens sterkeste tidevannsstrøm og kikker nordover, aner vi fjellmassivet Mjønestindan. En av fjelltoppene der er morgendagens mål. Den heter Innertinden og byr på nesten tusen fallhøydemeter med skikjøring.

Men før vi kommer oss inn i hyttevarmen igjen, skjer det noe. En svak grønn sky viser seg på himmelen. For André og andre bodøværinger er dette hverdags­kost og ikke noe å hisse seg opp over, men turister fra hele verden lokkes nordover for å beundre det mytiske Aurora Borealis som danser over himmelen. En annen kveld, etter at vi har tilbakelagt den populære toppturen til Nordre Nattmålstuva og kjørt ned den fine hellingen på vestsiden, blir vi igjen og venter på mørket. Med hodelyktene på og på vei tilbake til bilen som er parkert ved Lakselvveien, dukker nordlyset opp igjen. Sterkere enn noe vi tidligere har opplevd. Vi står stille i vinternatten og bare stirrer på de grønne ildtungene på himmelen.

SKI I SOLOPPGANG

På den siste skidagen i Bodø våkner vi tidlig. Vi tar bilen til Ytstnes Nesodden og begynner å gå opp mot Innertinden allerede før solen har rukket å stige opp i øst på siden av det vakre fjellmassivet Børvasstindan. Halvveis opp den 982 meter fjellsiden, titter solen frem, og mykt, rosa lys legger seg over fjellsidene. Det er vindstille og både Skjerstadsfjorden og den noe mindre Valnesfjorden er uten en krusning.

Dette er vår siste topptur i Bodø for denne gang. Uten vind plages vi ikke lenger av februarkulden. Tvert imot, den kjennes nå bare frisk og styrkende. Barnas nasjonalpark Sjunkdalen smiler og ler i dag, og vil at vi skal bli her å leke oss nedover de fantastiske fjelltoppene.

Les hele saken

Widerøe flyr deg til Bodø

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden