TYRKIAS GULLKYST

Bodrum har gått fra å være en opprørsk bohemby til å bli en ferieklassiker med hjemmelaget tyrkisk mat og spektakulære designhoteller. REIS har funnet fram til høydepunktene i tyrkernes...
En dagstur med en typisk tyrkisk gulet går ofte fra Bodrums marina. Så gjenstår kun det å seile ut og inn av de samme viker og bukter som Kleopatra og Brutus en gang brukte. Det går an å leie seilbåtene både per dag og uke.

Når solen går ned bak de flintskallete fjellene lengst ute på den ytterste spissen av Bodrum blir det først helt svart. Kos vises ikke lenger på den mørke horisonten, og det turkise havet er blitt til en dypmørk sump. Men så blinker det i vannet foran meg. På vadeavstand dingler små hjemmelagete lykter fra knudrete trær som sprer vennlige glimt av lys over vårens første blomster som svever fram på bølgetoppene.
Restauranteier Fikret Alphan sprer hver kveld blomsterknopper av hvit oleander i vannet foran sine gjester. I løpet av kvelden spirer noen av blomstene fram, andre forblir som de var og forsvinner til slutt ut av syne i havmørket. Da Fikret Alphan som ti-åring tok bussen fra Tyrkias fattige, vestlige regioner til ferieparadiset Bodrum for å begynne å jobbe i restaurantbransjen, var dette sikkert ingen framtid han så for seg.
Det piper i Fikrets mobil.
– En kjendis fra TV. Hun kommer hit i morgen med sine foreldre, sier han, lener seg tilbake og vifter med sigaretten slik at serveringspersonalet skal tenne den for ham.
Snart tar han dype drag og sier at det vanligvis pleier å være trangt om plassen her. I høysesongen om sommeren får han inn 250 gjester på den smale strandstripen hvor Brutus skal ha gått i land etter å ha myrdet Julius Ceasar en vårdag for drøyt 2000 år siden. Da het denne fiskebyen på feriehalvøya Bodrums ytterste spiss ikke Gumüslük, men Myndos.

Poteter, zucchini, aubergine, yoghurt og dill er vanlige ingredienser i den egeiske lunsjen som serveres ombord i de tradisjonelle seilbåtene.

Nå tilhører stranden foran Bodrums beste solnedgang Restaurant Mimoza, og det står grillet gås, reker i chiliolje og en skål med tykk, syrlig yogurt, som har fått en søt smak av røkt aubergine, på bordet foran meg. Fra en høyttaler i det ene hjørnet av restauranten synger Tyrkias store stjerne Zeki Müren en rusten versjon av låten Senede bir gün, en hit fra 70-tallet som handler om kjærlighet, håp og et knust hjerte.
Da Fikret Alphan kom til Bodrum, hadde den transsexuelle filmstjernen Zeki Müren allerede begynte å forme myten om stedet. I mangt og mye var det nemlig nettopp da han valgte Bodrum som sitt fristed fra tvangstrøyer og konservativisme at frigjorthet, åpenhet og dekadens forvandlet den sørtyrkiske halvøya fra et søvnig fiskesamfunn til et feriested for kreative, banebrytende, alternative miljøer.
I Bodrum fant nykommerne en nærhet til Hellas, urørte strender langs det turkise Middelhavet, runde knauser, stille mandarinlunder og historiske plasser av både avgjørende og mindre avgjørende betydning. Her tok Kleopatra en pause på sin reise mot Roma, og her ble historieskriveren Herodotus født, mannen Cicero døpte «historiens far».
Men det som mer enn noe annet gjorde at den pittoreske halvøya skilte seg fra resten av den tyrkiske Middelhavskysten var at Zeki Müren gjorde Bodrum til Bedroom, og sammen med andre forfattere, kunstnere og musikere fant seg et fristed i det ellers så konservative Tyrkia, et ungt land som ble svekket på 60-tallet av en rekke militærkupp.
– Jeg forsto ikke hvorfor jeg ville reise til Bodrum. Jeg hadde bare en følelse av at jeg måtte oppleve det, sier Uluc

Limon er en uslåelig hippiechickafe som er laget for å ta livet med ro i sene ettermiddagstimer.

Telmen, som reiste fra Istanbul til Bodrum første gang tidlig på 1970-tallet. Da han kom hjem igjen, hadde moren hans samlet familien hjemme i dagligstuen. Hulkende begynte hun:
– Om det er noe du vil fortelle oss om din legning så gjør det nå.
Moren kunne tørke sine tårer, det var ikke noe å fortelle. Hele familien flyttet snart til Sverige og Uluc Telmen åpnet en rekke restauranter og klubber, blant annet Halv Trappa plus gård og En halv grek plus Turk i Stockholm.
For Zeki Müren ble Bodrum mye mer enn et feriested. Han følte seg så knyttet til stedet at han etter hvert bosatte seg der. I dag finnes et kunstmuseum tillegnet ham i Bodrums havn. Der kan man høre hans musikk og lese om mannen som gjorde mye for de homofiles rettigheter i Tyrkia – til tross for at han selv aldri kom ut av skapet som annet enn en stor stjerne med flere store roller i filmer og som sang inn låter som stadig vekk havnet på toppen av hitlistene.
Da Zeki Müren trakk sitt siste åndedrag i 1996, midt under en optreden på en scene i Izmir, noen mil nord for Bodrum, hadde de høyest rangerende filmstjernene, de vakreste modellene og de rikeste direktørene også funnet veien til Bodrum.
Her slappet Tyrkias kjendiser av, kledde av seg, og noen begynte til og med å sprute litt champagne på hverandre. Pengene inntok stedet, investorene fikk opp øynene, og Bodrum ble for alltid forbundet med luksus og fremgang – et mer luksuriøst alternativ til det stadig mer populære matorgienes og spritfestenes all inclusive-fenomen som hadde vokst seg stor på charterstedet Antalya.

Bodrum ligger kun en halvtime fra den greske øyverdenen. Den har inspirert både arkitekturen og matkulturen.

På begynnelsen av det 21. århundre tok Tyrkia et sjumilssteg som destinasjon. I dag får Istanbulbiennalen oppmerksomhet i verdenspressen, og arkitekter som Eren Talu har skapt vågale hoteller som alle tilhører kjeden Design Hotels. Hotellene Adam & Eve og Hillside Su hjelper nye reisende å finne fram til den tyrkiske Middelhavskysten. Til og med vår nabo Sverige har fått sin lille flik av Bodrumhalvøyas ferieparadis.
I dag har tyrkisk-svenske Uluc Telmen dratt tilbake til Bodrum og latt arkitekten Thomas Sandell tegne rundt 30 ferievillaer i skråningen ovenfor Gumüslük, hvor en hel generasjon reklame- og mediefolk pluss noen svenske kjendiser flyttet inn. I april står ytterligere 50 villaer ferdige, akurat nok til at de lokale myndighetene har satt stopp for all videre nybygging i området.

Kapteinen ringer i skipsklokka når det er klart for middag

Bodrum ble også det naturlige valget da Eren Talu fortsatte å utvikle sitt hotellkonsept. Han har feriert her de siste ti årene, og han og hans skjønnnhetsdronning av en kone er selve symbolet på den typiske Bodrumgjesten: pen, rik og vellykket. Det stilrene og kritthvite EV Hotel skulle først selges som 48 selveierleiligheter, men etter suksessen i Antalya valgte Eren Talu å ut-vikle prosjektet til et rent hotell.
I Bodrum går det fremdeles an å leie en større seilbåt med teakgulv, helpensjon og egen kaptein og seile til enkeltstående monumenter fra forhistorisk tid. Når kapteinen kaster anker er det tid for å bade i krystallklart vann, det er så klart at det er mulig å se åtte meter ned til havbunnen. Etter badet serveres en treretters lunsj for hele selskapet på dekk.
I Bodrum er det også mulig å finne steder som Limon, en moderat bohemsk utendørs kafé i en skråning, med hagemøblene spredt rundt i naturen – eller Sakiz Ana, hvor Ruhber Sakiz serverer sine gjester en robust, tradisjonell bønnnegryte som hun og nabokonene har laget om morgenen. Og på Bagarasi, et lite krypinn i en hemmelig, økologisk mandarinlund, serverer en prisbelønt kokk fra Istanbul hjemmelagete tyrkiske retter som overgår det meste: Sprøstekt småfisk med ris, dill, nøtter, chilimarinert artiskokk og nyfisket blekksprut som nærmest smelter i munnen. Til dessert blir det en varm sjokoladesufflé som bringer tankene til Frankrike og den tiden da det Ottomanske Riket strakk seg et godt stykke inn i Europa.
For også Bodrum har med årene fått et rykte på seg for å være dyrt – og det er ikke uvanlig at en øl koster nærmere en hundrelapp i høysesongen, det vil si på sensommeren – likevel får man fremdeles betydelig mer for pengene her enn i for eksempel Frankrike, Italia eller Spania. De dyre prisene er for det meste avgrenset til spesifikke turistfeller og strandbarer som Ship O’hoy og Bianca Beach Bar. De siste 40 årenes turisthorder har ødelagt en hel del, men ikke alt; på resten av halvøya seirer fremdeles det genuine.

Bodrums fem beste hoteller på neste side.

TIPS forsettelse

bodrum

Bagarasi Restaurant Ismail Ummahans holder hoff blant gjestene i denne hemmelige, lille restauranten som serverer gudommelig tyrkisk mat i en mandarinlund utenfor Bitez. Vanskelig å finne fram hit, men vel framme kommer du til å oppdage at familien Ummahans fantastiske egenkomponerte retter er høydepunktet på reisen – og det er billig. Gå ikke glipp av sjokoladesuffléen.
Adresse: i mandarinlunden ved
Pinarli Caddesi 59, Bitez
Tlf: +90-252-363 76 93

Arsipel Mer 50-tallsromantikk enn dette blir det ikke. Nedenfor boligkompleksene i Aktur (som ligger i nærheten av Bitez) serverer dyktige kokker Bodrums beste skalldyr i en hvitkalket bygning like ved vannet. Arsipel er verdt et besøk for alle som liker en god drink i vannkanten.
Adresse: Aktur Sitesi A Mahallesi 2, Bitez
Tlf: +90-252-343 10 16
Nettside: www.arsipel.com.tr

Limon Et lite skilt i veikanten er det eneste som avslører Bodrums egen hippie chic-kafé – et lite hus med hvitkalkete vegger, morsomme mosaikkdetaljer og en samling finurlige bord og stoler som står hulter til bulter rundt om i hagen for å gi den riktige stemningen. Se solnedgangen, spis lokal mat under åpen himmel og smak en uslåelig husets drink.
Adresse: Yali Mevkii 1
Tlf: +90-252-394 40 44

Grekturken Travel Om du vil leie en av villaene tegnet av Thomas Sandell i Gumüslük, en bil eller en seilbåt, kan du høre med Uluc Telmen og Felix Herngren som nylig har startet reisebyrået Grekturken Travel som bare spesialiserer seg på Bodrum.
Tlf: +46-70735 32 80
Nettside: www.grekturkentravel.com
Pris: en villa for 8000-12 000 kroner i uken, seilbåtene koster 8 000 kroner per dag, inklusive mat for et selskap på 12 personer

Bodrums
beste steder å bo

I Bodrum har pengene lokket til seg spektakulære hoteller som forsterker opplevelsen av Tyrkias beste feriehalvøy. REIS har testet de fem beste i byen Göltürkbükü.

Hvitt, stramt og sexy – EV Hotel

Stedet ser ut som en romstasjon og føles tidvis som en. På godt og vondt. Lengst oppe på ett av Göltürkbüküs høyeste fjell har designhotellet EV utsikt over bukten, havet og det karrige fjell-landskapet. Vi befinner oss langt fra stranden – her er det meningen at hotellet skal by på opplevelsen. Det er en av Tyrkias mest fremstående arkitekter, Eren Talu, som har skapt nok et spektakulært hotell etter strenge designprinsipper: hvitt, stramt og sexy. I designet er det gjesten som står i fokus – tanken er at menneskene skal tre fram og være rommets eneste dekorasjon. Derfor er all inredning kritthvit og veggene dekket med speil fra vegg til tak. Det betyr at du ser deg selv overalt, hele tiden.
Hotellet er avsidesliggende og man må ha bil for å komme hit. Den dramatisk bratte oppfarten er laget av grove steiner som kommer fra steinbrudd i nabolaget. Rundt hotellet beiter kyrne ubekymret, men innenfor hotellets domener får ordet ”helhetsbegrep” en helt ny mening. Alt er hvitt. Gulvet, taket, sofaene, bordene. Alt. Bare kleshengerne og såpeboksene er i knallrosa.
Det merkes at det ikke var meningen at det skulle være et hotell her i utgangspunktet. Rommene er mer som leiligheter, innredet etter et stramt konsept. Romservicen kunne absolutt vært bedre, og til tross for at det finnes til sammen ni svømmebassenger på området er det for goldt og for mye vind på fjellet til at et dypp skal kjennes innbydende. Bedre da å begi seg til hotellets egen strandklubb som ligger ti minutter med bil ned fra fjellet.
Adresse: Göltürkbükü
Tlf: +90-252-377 60 70
Nettside: www.evhotels.com.tr
Pris: dobbeltrom fra drøyt 500 euro

Vakkert budsjettvalg – YU Hotel

Göltürkbükü er ikke kjent for å være billig, men på det nye, unge designhotellet Yu Hotel får du mye for pengene. Siden åpningen i fjor har gjestene stort sett bestått av et ungt tyrkisk klientell som gjerne henger på Ship O’hoy eller Bianca Beach Club om kveldene. Dette hotellet preges av en nærmest asketisk designtrend, hvor betonggolv, hvite vegger og skarpe kanter gjelder.
Men viktige feriebehov er likevel tatt vare på. Her finnes innbydende senger, store dusjer, iPodhøyttalere og trådløst nettverk i alle de 19 rommene. De fleste rommene har altandører direkte ut mot soldekket foran fellespoolen, og hver morgen serveres en tradisjonell tyrkisk frokost med fire sorter oster, oliven, marmelade, honning, sterk tyrkisk kaffe og flere sorter brød.
Også i dette hotellet har den mektige familien Kuris en finger med i spillet. Eieren heter Can Kuris (sønn av jetsetteren Irfan Kuris som blant annet har vært med på å åpne det nærliggende Kuum Hotel), og det er hans søster Asli Kuris som har skapt de mangainspirerte illustrasjonene som pryder veggene i hotellrommene.
Adresse: Barasi Caddesi 26, Göltürkbükü.
Tlf: +90-252-377 52 75
Nettside: www.yu-otel.com
Pris: dobbeltrom fra 75 euro i lavsesongen, fra 100 euro i høysesongen.

Nybygget luksus – KUUM Hotel

Kuum Hotels runde tak i grå betong har ovale topper som minner om det omkringliggende fjell-landskapet. Arkitekten bak Kuum, Gökhan Avcioglu, mener at han lot seg inspirere av landskapets topografi da han tegnet Bodrums siste økotilskudd.
Hotellets navn kommer fra det tyrkiske ordet for sand, kum, og Avcioglus arkitektbyrå GAD (Global Architecture Development) har latt naturen stå i fokus i dette mastodonthotellet som også inneholder et spa på 2000 kvadratmeter, en partystrand og 13 condos, det vil si leiligheter som det går an å kjøpe (for cirka 1 million euro). Men samtidig låter det ikke akkurat økologisk å kjøre inn 25 store lastebiler med blomster og busker fra Italia – fordi de tyrkiske ikke var bra nok. En grunn til at Kuum allerede har fått så mye oppmerksomhet til tross for at hotellet såvidt er blitt innviet er at eieren er tyrkernes jetsetprofil, Irfan Kuric. En annen grunn er at hotellet er perfekt for den som vil være midt i kjendisstimen og fremdeles beholde anonymiteten. Hotellet er bygget slik at alle rommene er innredet med jacuzzi, egen kaffemaskin og utsikt over havet uten innsyn.
Adresse: Atatürk Caddesi 150, Göltürkbükü.
Tlf: +90-252-311 00 60
Nettside. www.kuumhotel.com
Pris: fra 350 euro for et dobbeltrom

Diskret komfort – Maçakizi

Det er ikke for ingenting at Maçakizi pleier å bli nevnt som det beste hotellet i Bodrum. Navnet, som betyr ”spardame”, kommer fra den opprinnelige eieren, en grand old lady som kom til Bodrum samtidig som Zeki Müren. Nå har hennes sønn tatt over hotellet som byr på en ferie med det lille ekstra: Den enestående utsikten, den diskret komforten, den gode maten og nærheten til havet.
Man går på svingete stier mellom et utendørs treningssenter, alle hotellets bungalower og uteserveringene. De lyse hotellrommene er innredet med robuste tregolv, veggfaste hyller og tykke, hvite gardiner som rammer inn en betagende utsikt over buktens mørkegrønne fjell og turkise hav. Et ekstra pluss for den temmede villheten i hotellets hage. Her finnes cerise bougainvillea side om side med hibiskus og lave oliventrær. I hovedrestauranten serveres retter fra en innovativ middelhavsmeny, og en gigantisk åpen peis lykkes faktisk med å være et samlingspunkt for alle hotellets gjester.
Adresse: Kesireburnu Mevkii Narcicicegi Sk, Göltürkbükü.
Tlf: +90-252-377 62 72
Nettside: www.macakizi.com

Ottomansk luksuspalass – Ada Hotel

Kanskje tenkte Vedat Semiz på et ottomansk palass da han skapte Ada Hotel for 12 år siden. I denne steinborgen finnes, sjarmerende tårnrom, enorme, åpne spisesaler og en antikk hammam i tradisjonsriktig marmor. Hotellet er pittoresk innrammet av oliventrær som henger over de tykke steinmurene. Golvet knirker og sofaene er lave.
Ada Hotel er et medlemshotell i Relais & Chauteau og de 14 unikt innredete rommene oser av gedigen luksus og gamle penger. Til Ada kommer også gjerne et eldre klientell som ikke er altfor glade i barneskrik og høylydte naboer.
Med andre ord er her få underholdningstilbud. Det finnes ingen tilkoplingsmuligheter for Internett og rommenes stereoanlegg er virkelig fra det forrige århundre.
Det er bare de aller mest luksuriøse suitene som har privat pool, og siden hotellet ligger et stykke fra vannet er dette et minus som bare kan rettes på av fellespoolen på hotellets fremside.
Adresse: Tepecik Caddesi 128, Göltürkbükü.
Tlf: +90-252-377 59 15
Nettside: www.adahotel.com
Pris: dobbeltrom fra 700 euro

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden