Tsjekkia – øl-elskerens paradis

Tsjekkerne har brygget øl i 2 000 år og verken krig, økonomiske kriser eller trusler om å bli lyst i bann av paven har kunne stoppet dette. Landet har...

Pilsen – arnestedet for pilsnerølet

Pilsner Urquell Brewery i Pilsen burde være på enhver øl-elskers bucket list. Den originale pilsneren ble skapt her. Den unike bitre smaken fremkommer i en kombinasjon av byens bløte vann og regionale ingredienser som malt fra Moravia og humle fra Žatec. Bli med på en guidet tur gjennom bryggeriet og lær om den unike metoden for å brygge Pilsner Urquell-øl, som er identisk med metoden som ble introdusert i 1842 av bryggerimesteren Josef Groll. En ni kilometer lang labyrint gjennom historiske kjellere leder deg til forfriskninger i form av ufiltrert og upasteurisert Pilsner Urquell. Her får du smake friskt øl servert rett fra tønnene.

Plzeň har også flere mikrobryggerier. I løpet av ditt besøk vil du oppdage ikke bare originale ølsorter, men også et genuint miljø med unik og tsjekkisk atmosfære. Bryggeriet BeerFactory ligger i hjertet av Pilsen, rett ved byens hovedtorg. Her ønskes du velkommen til et ukonvensjonelt industrilokale og et imponerende utvalg av øl. Pivovar Raven produserer ekslusive toppfermenterte øltyper og lagerøl av alle slag og ulike stilarter, hovedsakelig i «engelsk» stil. Bryggeriet er ungt, moderne og innovativt.

 


Øl-ruter i det sørlige Bøhmen

En times kjøretur fra Pilsen finner du Zvíkov slott, høyt beligende over elvene Vltava og Otava. Til minne om de tidligere bryggeriene fra Middelalderen ble Pivovarský dvůr Zvíkov etablert i 1993, og er i dag et av de eldste mikrobryggeriene i Tsjekkia. Her sies det at «å brygge godt øl er en kunst, men å gjøre det konstant krever en sann mester.» Zvíkov-bryggeriet har vunnet mange prestisjetunge priser, og mestrer kunsten å stadig forbedre kvaliteten på ølet.

En annen juvel langs øl-ruten i det sørlige Bøhmen er det magiske Hluboká nad Vltavou-slottet og det lokale bryggeriet. Historien rundt ølbrygging i Hluboká (tidligere Frauenberg) kan spores tilbake til det 15. århundre. Hluboká-bryggeriet ble innviet i januar 2017, og her finner du lett fatøl, pale lager, semi-mørk lager og mørk spesial på menyen.

Klar for et eventyr? Ta båten fra Hluboká til České Budějovice, som vil overraske deg med sin øl-scene. Start dagen med en tur til det verdensberømte Budweiser Budvar Brewery. Bryggeriet brygget sitt første øl den 7. oktober 1895. Budweiser Budvars øl blir fremdeles produsert ved hjelp av tradisjonell tsjekkisk teknologi, og oppskriften har ikke forandret seg på mange generasjoner. I sentrum av České Budějovice anbefaler vi et besøk på et av mikrobryggeriene – Solnice, Beeranek eller Krajinská 27.

I den sørlige Bøhmen-regionen må du ikke gå glipp av en av verdens vakreste byer, Český Krumlov. Borgen og slottet, som begge sammen med byens historiske sentrum er oppført på UNESCOs Verdensarvliste, er en helt spesiell arkitektonisk perle av europeisk viktighet. I løpet av ditt besøk i byen smaker du øl fra det historiske bryggeriet i Český Krumlov, som følger tradisjonene for ølbrygging i byen fra det 13. århundre. Og om du ønsker å virkelig bade i øl og prøve tradisjonell øl-spa, kan du overnatte i Glokner-bryggeriet, kun få kilometer fra Český Krumlov.

 

Øl-spa

Det blir aldri nok øl, og det kan nytes på mange måter. Som for eksempel i et øl-spa. De positive helseeffektene av øl er velkjente, og derfor ser vi en jevn stigning i populariteten til øl-spa. Vitamin B2 er bra for både hud og hår, vitamin B6 er viktig for nervesystemet og huden, og syren som finnes i øl har stor effekt på psoriasis. Sammen med flere andre fordeler gjør et øl-bad deg rett og slett godt. Du finner flere øl-spa rundt om i Tsjekkia, men det aller første ble etablert i et bryggeri i Chodova Planá nær Pilsen. Den originale spa-terapien er en kombinasjon av varmt mineralholdig vann, bad i mørkt øl, tørkede urter, produkter fra produksjonen av den gylne drikken og tradisjonell massasje.

 

 

 

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden