Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider strømmer folk ut i spor og løyper og bytter hjemmekontor med...

Det er imidlertid ikke alle som er like glad i skikjøring. Noen leter kanskje etter andre måter å komme seg ut i natur og snø for å oppleve vinterlandskapet og friluftsliv. Da er en trugetur et spennende alternativ.

Nylig gjennomførte Fjord Norge, destinasjonsselskapet for fjordfylkene (Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal), en liten test for å undersøke interessen for trugeturer for nordmenn – enten guidede turer eller det å leie truger for tur på egenhånd.

Resultatene fra undersøkelsen viser at interessen for truger er større enn først antatt, både blant de eldre og de yngre respondentene, uten store forskjeller mellom gruppene. For å få folk interesserte er det viktig med god kommunikasjon og informasjon om hva trugeturer innebærer, og hvorfor det kan være en morsom aktivitet.

Disse tipsene er ment til inspirasjon for når man kan reise igjen. Visit Norway oppfordrer alle til å følge gjeldende reiseråd og anbefalinger fra nasjonale og lokale myndigheter.

Kan du gå, kan du også gå på truger!
Hvis du går med en erfaren guide som lærer deg teknikken, kan du oppleve ikoniske steder som Trolltunga, Kjerag eller Preikestolen, eller hvorfor ikke jakte på nordlyset i uberørt natur på truger? Du kan selvsagt leie egne truger og legge ut på egenhånd på en stille tur i vinterskogen.
Uansett lengde eller omfang, en trugetur kan gi deg følelsen av å være et lite menneske i storslått, vill natur – langt borte fra mas, kjas og hjemmekontor.

Finnes det snø, kan du ta trugeturer i hele Norge, og her finner du noen eksempler på forskjellige tilbud.

Arctic Trip, Tromsø
Arctic Trip tilbyr trugeturer i kombinasjon med nordlysjakt. En av pakkene består av dagstur til Nordkjosbotn nord for Tromsø, med trugetur i tillegg til valgfri langrennstur, tobogganing (sledekjøring), eller bare slappe av ved bålet utenfor lavvuen. Etter middag basert på lokale spesialiteter settes det ut på nordlysjakten på truger.
www.arctictrip.no

(Foto: Kari Schibevaag – Visit Tromso)

Fjordsafari, Flåm
Hvorfor ikke dra på en fjordsafari på truger? Oppleve Aurlandsfjorden og det berømte utkikkspunktet Stegastein, 650 meter over havet, dekket i snø? Turen med Fjordsafari starter med buss fra Flåm til Stegastein, hvor guiden gir innføring i hvordan man går på truger og forteller om naturen, lokal historie og vinter ved fjorden. Selve turen på truger varer i ca. 1 – 1.5 timer.
www.fjordsafari.com

(Foto: Sverre Hjornevik)

Vinternatt, Geilo
På Geilo tilbyr Vinternatt tre timers trugeturer i skogen på Vestlia eller på snaufjellet på Ustaoset – uansett en vakker og storslått naturopplevelse. Ute i naturen blir det laget bål og grillet pølser, og sammen med kakao blir dette en ekte norsk vinteropplevelse. I tillegg tilbyr Vinternatt også isbading, mobil sauna og isfiske.
www.vinternatt.no

(Foto: Paul Lockhart)

Wildlife Winter Camp, Svalbard
For de mer avanserte tilbyr Svalbard Wildlife Expeditions fottur på truger med overnatting i teltleir. For de som har lidenskap for naturen og er nysgjerrige på Arktis, er dette vinterens perfekte fottur/trugetur. Det er flere ting å lære på en slik tur – hvordan etablere camp, sove i telt i snø, beskytte seg mot isbjørn, kulden og været generelt.
www.wildlife.no

Trolltunga Aktiv, Hardanger
Ett av Norges mest populære reisemål for de mer aktive om sommeren, kan nå også oppleves uten kø på vinterstid. Spenn på deg trugene og legg ut på eventyret.
Dette er en ekspedisjon utenom det vanlige. Proffe guider tar deg med til Trolltunga dekket av snø og is. Guidene kjenner til og respekterer naturen og vil alltid la sikkerhet komme først.
www.trolltunga-aktiv.com

(Foto: Trolltunga Active)

Pellestova, Hafjell
Pellestova er et kjent skihotell på toppen av Hafjell, en av arenaene under vinter-OL i Lillehammer i 1994. I tillegg til å tilby langrenn- og alpine opplevelser, kan man også få med seg organiserte trugeturer eller bare leie truger. Det er bare å spenne på seg trugene utenfor døra og ta turen opp til Hafjelltoppen eller en lengre tur opp til Nevefjell. Begge toppene gir flott utsikt mot Jotunheimen og Rondane.
www.pellestova.no

Lofoten Aktiv, Lofoten
Lokale guider kan ta deg med på både halvdags- og heldagsturer, i tillegg til toppturer på truger i den fantastiske naturen i Lofoten og Vesterålen. Lofoten Aktiv bruker lette truger og annet utstyr som gjør opplevelsene bedre og mer morsomme. Man kan også leie truger og ta egne turer, men det anbefales alltid å bruke guider hvis man ikke er kjent i terrenget.
www.lofoten-aktiv.no

Wild Voss
Wild Voss spesialiserer seg på helårlige opplevelser der vill fjellnatur møter gammelt kulturlandskap. De satser på trugeopplevelser som knytter sammen vakker natur, lokal historie og lokale mattradisjoner. Wild Voss tilbyr tradisjonelle trugeturer i nærheten av Voss, men også turer som kombinerer togturer og trugeturer med stjernetitting.
www.wildvoss.no

Kongevegen, Filefjell
Den historiske Kongevegen over Filefjell har de siste årene etablert seg som en veldig populær vandrestrekning om sommeren. Nå tilbyr Mountains of Norway også trugeturer med utgangspunkt i Filefjellsstuene, hvor man kan ta turer i ulike retninger, både mot Lærdal og Vang, inkludert Borgund Stavkirke. Man kan kjøpe både to-dagers- og tre-dagers pakker med overnatting og mat på Filefjellsstuene.
Snowshoeing – Mountains of Norway

(Foto: Yngve Ask – Mountains of Norway)

Her finner du mer informasjon om trugeturer i Norge:
Trugeturer | Vintervandring i Norge (visitnorway.no)

Her kan du lese mer om vinteropplevelser i Norge uten ski:
Gøyale ting å gjøre uten ski på beina – Visit Norway

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden