transit redaktør Erlend Ellingsen 02.09

Under mammas tak Nytt designkonsept sprer seg Mama Shelter er knapt et år gammelt men har allerede kultstatus. Konspetet går ut på å tilby mye hotelldesign for lite penger....

Under mammas tak

Nytt designkonsept sprer seg

Mama Shelter er knapt et år gammelt men har allerede kultstatus. Konspetet går ut på å tilby mye hotelldesign for lite penger. Det er familien Trigano, for øvrig samme familien som grunnla Club Med, som sammen med kjendisdesigneren Phillipe Starck og den parisbaserte filosofen Cyril Aouizerate har skapt noe helt unikt. REIS har møtt Jeremie Trigano. Hva er den bærende ideen bak konseptet? – Atmosfæren og energien. De skapes av at vi kun ansetter unge, bevisste mennesker i resepsjonen og i restauranten. De opplæres av erfarne chefer som for eksempel Jean-Claude Elgaire (tidigere på hotellet Plaza Athénée, Paris). Til sammen skaper de et team av imøtekommende, trivelige og kompetente personer. Hvorfor besluttet dere å skape hotellet og hvordan kom dere på ideen? – Ideen kom etter at vi forlot Club Med i 1997. Mange gjester som tidligere hadde reist til resorter og strender på eksotiske destinasjoner lette etter nye opplevelser i storbyer over hele kloden. Vi innså raskt at noe manglet i forhold til hva hotellene kunne tilby i den urbane verdenen. Det vi fant ut var at vi skulle satse på å tilby vakre hoteller med livlig barliv, hyggelig personelet og bra mat – alt til overkommelige priser. Derfor bestemte vi oss for å skape Mama Shelter. Hvordan tror du at fortsettelsen vil se ut, og hvor kommer neste Mama Shelter til å åpne? – Vi jobber faktisk akkurat nå om dagen på vår utviklingsstrategi og planlegger å åpne Mama Shelter først og fremst i franske byer, så videre rundt om i verden. (Rykter vil ha det til at Marseille, New York og Los Angeles er de neste på listen, red.anm.) Hvordan vekstpotensiale har konseptet? – Så lenge vi beholder vår grunnide inntakt kan vi utvikle oss på samme måte som vi gjorde med Club Med. Det gjør vi blant nnet gjennom å skape nye destinasjoner rundt om i verden med tilnærmet lik atmosfære, samtidig som at hver enkelt destinasjon skal ha sin unike og særegne identitet. Hvordan tror du hotelindustrien vil utvikle seg i tiden som kommer? – Hotellindustrien vil fortsatt videreutvikles gjennom store hotellkjeder. Jeg tror likevel disse på lengre sikt vil ha problemer med å henge med fordi sifferorienterte styremedlemmer tenker på profitt og mister kontakten med gjestene. På den måten vil det også oppstå et hull for nytenkende bedrifter til igjen å ha gjestenes ønsker i fokus som Mama Shelter. Er det noen hotell eller hotellkjeder dere inspireres av? – Det eksisterer mange highend designhotell og det eksisterer mange billige og kjedelige hotell. Vi er ingen av delene så vi mener Mama Shelter er unikt! PD Mama Shelter 109 rue de Bagnolet,75020 Paris, www.mamashelter.com.

Bella Hotel bit for bit

Nå kan du time for time følge med på fremdriften og byggingen av Nordens største hotell. I København følger et webkamera hvorden det står til med oppføringen av de to tårnene som skal strekke seg 76 meter til værs – men til nå er bildene preget av kraner og bygningsstilaser. Bella Hotel skal bli en gigantisk port inn til den danske hovedstaden. Det har blitt invistert godt over en milliard norske kroner på bygget som foruten å kunne huse en drøss med gjester i konferanseavdelingen Bella Center også håper å lokke utsiktssultne gjester til en drink i skybaren i 23. etasje. I følge planene skal hoteller stå ferdig i mars 2011. UE

Bella Hotel, Center Boulevard 5, København
Se hotellet bli bygget: www.bellacenter.dk

Kunst til folket

Privat kunstsamling i symaskinfabrikk

EN rundtur i Berlins mange og mektige kunstmuseer kan slite ut hvilke som helst veltrente ben, men i Mitte i Øst-Berlin finnes et langt mer intimt alternativ. På Sammlung Hoffmann kan man spassere rundt i Erika og Rolf Hoffmanns private samling – og leilighet.
Paret Hoffmann begynte å kjøpe kunst på sekstitallet, den gang av kunstvenner som ennå ikke hadde hatt kommersielle gjennombrudd. I 1994 fant de en nedlagt symaskinfabrikk som de flyttet inn i sammen med kunsten, og i 1997 slo de opp dørene til hjemmet sitt for allmennheten.
Siden ektemannens død i 2001 driver Erika Hoffmann utstillingen på egen hånd og i juli skifter hun den ut. Men den som forventer seg en leksjon i kunsthistorie blir skuffet. Hoffmann-samlingens malerier og skulpturer mangler opplysninger om såvel titler som kunstner. Tanken bak dette er at guiden skal fungere mer som en moderator som maner til diskusjon og en helhetsopplevelse som ikke hemmes av forkunnskaper om ulike kunstretninger. Men de fleste kan nok kjenne igjen et og annet Andy Warhol-verk. JF

Sammlung Hoffmann
Sophienstraße 21, Berlin-Mitte
Tlf: +49-302-849 9120
Åpningstider: lørdagar 11-16
www.sammlung-hoffmann.de

Skodd for hjelp

Verdens mest sjenerøse sko kommer til Norge. Siden starten i mai 2006 har skofirmaet TOMS gitt bort over 250 000 par sko til barn som lever under fattige forhold i blant annet Argentina, Sør-Afrika og Eritrea. Mottoet bak salget er en for en, det innebærer at for hvert par solgte sko gis det et par til et barn som lever under fattige forhold.
”Jeg satt ved en gård i Argentina og fikk jeg en åpenbaring”, sier Blake Mycoskie, som under reisen ble vant til å gå i tradisjonelle argentinske alpargatas – elastiske og holdbare slip in-sko med canvasoverdel og myk innersåle av lær. ”Jeg skal starte et skofirma, og for hvert par sko jeg selger skal jeg gi et par til et barn i nød”.
TOMS ble i 2007 tidelt den prestisjefulle People’s Design Award fra National Design Museum. I dag selges skoene i USA, Storbritannia, Canada, Australia, Japan, Korea, Frankrike og flere andre land. De vil selges hos Norges ledende sko- og motebutikker. Prisene på de ulike modellene vil ligge på 500-600 kr.

Kulinariske reiser i skuddet

Søker du på ordene ”kulinariske” og ”reiser” på google.no, får du over 22 000 treff. Det er liten tvil om at reiser kombinert med smaksopplevelser er i vinden som aldri før. Innovasjon Norge har for lengst skjønt dette, og har allerede i noen år forsøkt å selge inn Norge i utlandet til matutforskende turister.
Faktisk påstår enkelte at kulinariske reiser er et av de raskest voksende segmentene i reisesektoren, og i følge Specialty Travel Agents Association er dette det viktigste satsningsområdet innen spesialreiser. Kokkekurs, kjente kokker og TV-kokker har ført til en eksplosjon i ønsket om å utforske kulinariske destinasjoner og kulturer. De reisende drar for å spise godt, delta i gastronomiske- og gårdsturisme-aktiviteter.
Også i Norge ser vi effektene av fenomenet – reiselivsnæringen opplever en økt etterspørsel av kulinariske reiser innlands, samtidig som det også selges stadig flere opplevelsesreiser utenlands til matglade nordmenn.
– Desto mer sofistikerte vi nordmenn blir som turister, desto viktigere er det for oss å forstå og oppleve en destinasjon bedre. Vi vil dykke ned i kulturen, og hvilken bedre måte er det å gjøre dette på enn nettopp gjennom maten? Jeg vil nesten beskrive disse turene som dannelsesreiser, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petterson.
Turoperatøren har solgt reiser med mat som tema de siste tre årene, og tilbyr nå fem turer med kun fokus på lokal mat og drikke.
– Vi har konsentrert oss rundt Italia. Nordmenn har en enorm apatitt på italiensk mat og drikke, og tiden hvor vi spiser overkokt pasta er definitivt forbi, sier hun.
Star Tour setter denne påsken i gang også med kulinariske reiser for barn.
– Her vil turen gå til Paris, og det blir kjempespennende å se på responsen. Jeg tror denne typen reiser bare vil vokse i tiden som kommer, og vi håper å utvide programmet vårt videre, avslutter Petterson. EE

Vanskelige engelskmenn

Undersøkelser har vist at nordmenn aller helst vil unngå tyskere på ferie. Ufortjent mener mange. Det er det ofte to grunner til; enten mener man at tyske turister er bedre enn sitt rykte eller så mener man at det finnes verre turister.
I Europa blir nemlig engelskmenn sett på som de man bør unngå på ferie. Og når reisekonsernet Thomas Cook nylig offentliggjorde en liste over de dårligste grunnene til å få refundert ferien sin, er det vanskelig å ikke påstå at engelskmenn høres sytende ut.
En mann på bryllupsreise med sin kone mente at turen hadde blitt ødelagt fordi han fra terrassen på sin luksussuite i Afrika hadde sett en gigantisk hanelefant en dens for han svært så imponerende forplantningsorgan. I sin klage til reisekonsernet mente den forsmådde ektemannen at synet hadde fått ham til å føle seg utilstrekkelig på resten av turen.
Et annet engelsk par protesterte på flytiden på vei til destinasjonen: – Det kan ikke være riktig at vi skal fly i ni timer for å komme hjem fra Jamaica bare fordi vi bor i England, når amerikanerne kun trenger å fly i tre timer!
En mor skrev inn å klagde på all fisken i havet. Det var det ingen som hade opplyst henne om, og ungene hennes ble redde da de til sin forskrekkelse oppdaget at det svømte fisk rundt om i havet.
En siste klager mente det var alt for mye sand på stranden der de var.
Noe sutrete fremstår engelskmennene og kanskje vi bør høre mer på resten av Europa? EE

Designferie i Alpene

Laax: Tiden for at volanggardiner, lakket furu eller Sound of Music var ensbetydende med alperomantikk, er definitivt over. I år åpner det nye sveitsiske skistedet Rocks Resort i Laax, som ligger en og en halv time fra Zürich. Laax har frem til denne åpningen først og fremst vært elsket av ski- og snowboardkjørere på jakt etter ekstreme offpist-opplevelser og snowboardkonkurransen Burten European Open, men henvender seg nå til nye og mindre vågale skiturister.
Rocks Resort er medlemmer i Design Hotels og har lagt stor vekt på symmetri og enkelhet. Det var ledetrådene Domeniq Architekten jobbet ut fra og bakgrunnen for de sukkerbitliknende leilighetshotellene bestående av elleve bygninger med til sammen 161 rom. Noen deler av området har alt åpnet, og resten blir ferdigstilt i løpet av året.UE

Rocks Resort
Adresse: Rocks Resort, Laax, Sveits
Tlf: +41 81 027 77 77
Pris: En leilighet koster fra rundt 7 000,- i uken.

Bourke Street

– en solskinnshistorie

SYDNEY: For ti år siden var Surry Hills en forstad med store problemer. Nå har innflyttete designbutikker, barer og gallerier gjort området omkring Bourke Street til en stor severdighet. Et av høydepunktene er galleriet Object i det ombygde Saint Margaret.sykehuset. Det har på ort tid blitt en institusjon i kunst-, design- og arkitekturkretser. Akkurat nå vises Abundant, en utstilling bestående av 100 australske arkitekturmodeller som også nylig ble vist på Veneziabiennalen.

Object
Adresse: 417 Bourke Street, Surry Hills, Sydney
Tlf: +61 2 936 145 11
Åpningstider: Tirsdag-søndag fra 11 til 18.

Update Beograd

Klubb Apartman
Noe har begynt å skje i Beograd, byen som vanligvis er viden kjent for sin utbredde og ekstreme homofobi. Byens homsemiljø har lenge blitt tvunget til å virke i det stille, noe som har skapt mer eller mindre hemmelige klubber som Apartman. Informasjon om klubben har enten blitt spredd gjennom sms eller fra munn til munn, med andro ord vanskelig å plukke opp for turister. Det som er en nyhet er at toleransen for homofile sakte men sikkert begynner å bli større i takt med byens internasjonalisering. Menneskene bak klubben begynner å få mer og mer medieplass og reklamering for klubben skjer nå via plakater og regulær annonsering. I løpet av våren har Apartmangjengen planlagt en rekke store fester, Noen av de kan til og med vi turister være med på.
Adresse: B-2, Karadordeva 43
Tlf: +381 65 262 56 81

Hotell Moskva
Av naturlige årsaker ble det satset lite på hotellvirksomhet i Serbia under sanksjonsårene. Nå har det hendt en hel del på kort tid, og luksushoteller som Alexandar Palas og Hyatt setter standarden. Den siste i en lang rekke hoteller som har meldt sin interesse for byen er det tidligere firestjerners hotellet Hotel Moskva som åpnet så tidlig som i 1906. Hotellet har blitt totalrenovert og har akkurat igjen åpnet for gjestene. Rommene er glamorøse og hotellet håper å kunne føre en ekstra stjerne på skiltet sitt i løpet av våren. Forhåpentligvis vil dette også føre til en renovering av internettsidene deres også.
Adresse: Balkanska 1
Tlf: +381 11 268 62 55
Internettadresse: www.hotellmoskva.co.yu
Pris dobbeltrom: Cirka 1000 kroner natten

Shopping Supermarked
De av dere som skulle ha lurt på hva som hender om man slår sammen en moteforretning som Nitty Gritty, et luksusspa og den hippeste baren i Norge, bør øyeblikkelig ta seg en tur til Beograd hvor et slikt sosialt eksperiment faktisk eksisterer. På disse 1400 kvadratmeterne med shopping ligger motebutikkene tett i tett med lokale kjøpmenn, massøser, en drum’n’bass-bar og alskens hightec-utvalg. Du kan selvsagt også kjøpe deg en fruktskål med dipp laget av 700 gram sjokolade og en hel rekke dyre designerklær.
Adresse: Krysset Strahinjica Bana og Višnjica
Tlf: 381 65 380 50 44

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden