Transit 05.09 En bit skandinavisk historie

Det nyåpnete Hotel Skeppsholmen stammer fra Karl den 12.s tid, og er idyllisk plassert i Stockholms skjærgård....
Det K-merkede huset på Skeppsholmen som i på folkemunne kalles «Långa raden» inneholdere 81 hotellrom.

Stockholm: Nye hotelltrender blåser inn som friske pust verden over. Flere og flere forsøker å ivareta og få ut det særegne av hotellbygningen og området rundt, i stedet for å blindt kopiere fremgangsrike konsepter fra eksempelvis New York.

Det skjer også på hjemlige trakter. Et av de siste tilskuddene på stammen er det nyåpnede Hotel Skeppsholmen i Stockholm. Bygningen ble oppført i 1699, på kong Karl den 12.s tid. Det var kongen som en gang skulle samle Skandinavia, og ser man hotellet i dag er det synd ikke vi nordmenn også eier en del av det. Boutiquehotellet ligger idyllisk til på en Stockholms mange øyer.

Gjennomgangstemaet for hotellet er Sverige og svenskhet. Innredningen og designen står det svenske firmaet Claesson Koivisto Rune for, signaturfargene er ikke overraskende gult og blått, personalets klær er designet av Acne mens hotellets skjønnhetsprodukter kommer fra svenske Byredo.

Joachim Olausson er hotellsjef på Hotel Skeppsholmen, og bygningens historie er noe han er ekstra stolt over.

– Hvor mange hoteller i Sverige – eller verden for den saks skyld – kan skryte av at de tidligere har huset kongens garde og vært pestsykehus? Dessuten kan vi fortelle gjestene hvem som har bodd på akkurat deres rom tidligere, det finnes nemlig nedtegnet allerede fra Karl den 12.s tid. Da bodde det opptil seks gardister på rommene som i dag er tenkt for en eller to personer. Stockholm og Skandinavia får stadig flere boutiquehotell. Hvordan skal de skille seg fra mengden?

– Ved å vise sin særegenhet og alltid sette gjesten i sentrum. Personlig service og genuin omtenksomhet glemmes ofte når så mye handler om hvordan hotellet ser ut. Faktisk er dette noe av det store problemet for den nye hotelltrenden, man glemmer hotellets primære oppgaver. For egen del går vårt helsvenske konsept som en rød tråd gjennom alt vi foretar oss. Dere har samarbeidet med Claesson Koivisto Rune når det gjelder hotellets design og innredning.

Dere er ikke redde for å bli ”enda et minimalisthotell” som jo Claesson Koivisto Rune er kjent for?

– Nei jeg synes Claesson Koivisto Rune er fantastiske! Jeg mener de har en klokkeren stil og skaper en symbiose mellom historiske miljøer og samtiden. Det hele likevel innrammet i klassisk design.

Når får hotellgjesten følelsen av å ha opplevd et bra og morsomt opphold?

– Med sjanse for å høres kjedelig ut mener jeg den personlige servicen mot gjesten er alfa-omega for at man sitter igjen med opplevelsen av et vellykket opphold. Dessuten har jeg stor tro på at man må tilby kreativitet og kvalitet når det gjelder mat, drikke, innredning og underholdning på hotellet. Men det er samtidig svært viktig å kunne bidra til en unik helhetsopplevelse av Stockholm ved å anbefale litt annerledes og morsomme ting man kan se og gjøre i byen. PS

Adresse: Göna gången 1

Telefon: +46 8407 2300

Nettside: www.hotelskeppsholmen.com

Pris: Dobbeltrom fra 2195 svenske kroner.

– Skandinavia gjennomgår en forvandling akkurat nå

Med to av verdens mest toneangivende trendbyråer under sine vinger, har Martin Raymond et knivskarpt blikk for det siste innen reiser. REIS møtte iren som tror på en langsommere og grønnere fremtid for de reisende. Tekst: Micha van Dinther

Martin, hvilke tre trender er tydeligst blant de som reiser?

The Langham

– Antallet som reiser med tog vokser sterkt sammenlignet med de som velger å fly. Grunnen er til en viss grad debatten rundt klimaendringene, men også at de i tretti- og førtiårsalderen i større grad er ute etter opplevelser.

Et annet begrep som er aktuelt er uttrykket bleisure (business + leisure), noe som i første omgang gjelder mennesker i tjue- og trettiårsalderen. Det har den siste tiden vokst frem en stor gruppe karrierebevisste reisende som kombinerer arbeid og fritid på sine turer. De chatter med venner fra hotellets bassengkant, spaner etter nye businessideer og blander på denne måten jobb og ferie hvor enn de befinner seg i verden. Konsept som Citizen M i Amsterdam, Mama Shelter i Paris og Ace Hotel i New York samt restaurant Karriere Bar i København har oppstått som svar på behovene hos generation bleisure.

Tilslutt vil jeg nevne uttrykket «slowtopian travel», som handler om mer langsom forflytning. Jeg sikter ikke bare til toget som transportmiddel, denne typen reise innebærer også cruise og luftskip. Over hele verden drar man i gang ulike store luftskipprosjekt som for eksempel Strato Cruiser, Aeolus Airship og Zeppelin. På lengre sikt kommer vi til og med til å få se at turer ut i rommet utvikles.

Hvilke hotell og restauranter er banebrytende akkurat nå?

– Boutiquehotellene vokste seg sterke på åtti- og nittitallet, men jeg forventer at denne veksten kommer til å stagnere. I stedet kommer vi til å oppleve at de såkalte grand hotellene kommer tilbake. Grand Hotel i Stockholm, The Langham i London og Gramercy Park Hotel i New York er alle old school-hoteller som redesignes for en ny målgruppe.

Chaletopplevelsen ses i nytt lys i Europa. Man ser eksempler på nye, moderne hytter i Norge, Slovenia og Sverige, blant annet med design av Jonas Wagell. Felles for disse hyttene, er at de er vakre i formen, økovennlige og forenklede i designen.

Martin Raymond

Creators Inn i Göteborg og The Hoxton i London er eksempler på steder som markedsfører seg som budsjetthoteller, men likevel er mer luksuriøse. For etablissementer som disse handler det ikke om å være billigst, det handler om å gi valuta for pengene.

Er det noen steder og tidligere destinasjoner som er på vei tilbake?

– Det er et interessant mønster som viser seg i folks valg av destinasjoner. Vi ser stadig flere og flere som reiser til de baltiske landene. Det at folk reiser dit, handler ikke lengre bare om å holde kostnadene nede, men en mer genuin interesse for disse landenes kultur. I Afrika tiltrekker Marokko seg store mengder med folk, og da særlig Marrakech og Fes. Interessen for islamsk kultur lokker til seg besøkende til steder som Jeddah, Kuwait og Dakar.

Hvordan ser det ut for Skandinavia?

– Skandinavia gjennomgår nå en forvandling fra å være en cruisedestinasjon for turister i sekstiårsalderen til å være interessante for yngre målgrupper. Stockholm, men fremfor alt Göteborg, er i ferd med å bli mer og mer populære på grunn av deres shoppingmuligheter og trendy klubbkultur.

Når du reier på ferie, hvilken destinasjon reiser du ofte tilbake til?

– Mine personlige favoritter er veldig blandet. I Europa reiser jeg gjerne til Cornwall, den franske rivieraen og Nice. Lisboa er en annen favoritt og en av få steder i Europa som fortsatt er litt uoppdaget. Men kanskje det er mer interessant å snu på resonnementet. Jeg ønsker ikke å besøke Toronto, Montreal, Düsseldorf, Bremen, München eller Bonn – helt enkelt fordi jeg oppfatter dem som kjedelige og ensformige. De er for moderne, for tilrettelagt og har altfor velfungerende infrastruktur for å være interessante som turistmål. Jeg opplever at det er kompleksitet og forståelse for menneskeligheten som gjør dagens reisende interessert i et bestemt sted.

Karriere Bar

Hva er ditt beste tips for å bli kvitt jetlag?

– En sovetablett og Champagne. Man får hele tiden høre at man skal drikke mye vann, men jeg drikker alkohol i stedet. Bare pass på å ikke ha noen møter samme dag som du ankommer. Finnes det en turistfelle som du faktisk elsker? – London er en by som tar alle på sengen. Byen diskriminerer ingen besøkende, og er derfor så høyt elsket av så mange.

Hva er din favorittflyplass og ditt førstevalg når det kommer til flyselskap?

– Det er tre flyselskap jeg liker: British Airways, Quantas og SAS. SAS’ kabincrew er litt eldre, noe som gjør at jeg føler meg tryggere. Min favorittflyplass er Sydney, med verdens beste førsteklasselounge designet av Marc Newson. Der kan jeg tilbringe mange timer! Det er nesten sånn at man kan reise til Sydney bare for å være i loungen.

Hvilket hotell i verden bor du helst på?

– Hvilket som helst av Aman Resorts hotell, og aller helst Amanwana. De lykkes virkelig med å fange balansen mellom service og fravær som så mange reisende ønsker seg. På hvilken restaurant ville du inntatt ditt siste måltid, og hvilken rett ville du valgt?

– Det er fire restauranter jeg elsker: The Moderen i New York, D

i Stasio i Melbourne, J Sheekey i London og Mathias Dahlgren i Stockholm. Min favorittrett er risotto med svart eller hvit trøffel, avhengig av sesongen. MvD

Se opp for lommetyver!

Middelhavslandene topper listen over flest lommetyverier

Tripadvisor har nylig kåret lommetyvenes mekkaer, og desidert størst sjanse for å få ukjente hender i lommen din er det i Middelhavslandene. Hele sju av de ti byene hvor flest lommetyverier foregår, er lokalisert her.

Er du lommetyv vil du møte hard konkurranse i Barcelone. Her bør alle turiter passe godt på eiendelene sine når man går langs paradegaten Las Ramblas. Dette skal visstnok være det perfekte stedet hvis du av en eller annen grunn ønsker å bli kvitt din veskes innhold.

Nummer to på listen er Italias hovedstad. Strøkene hvor flest rapporterer tyverier i Roma, er i nærheten av Fontana di Trevi eller Pantheon. Tyvene klipper av kameraremmer og stjeler det før du vet ordet av det.

Eneste innslag fra Øst-Europa på listen er Tsjekkias hovedstad Praha. Spesielt utsatt er man på Karlsbroen, den med alle smådjevelene langs rekkverket. Broen er ofte proppfull med flashende turister og gir den oppmerksomme tyv mange gleder.

Spania kaprer både første og fjerdeplass på listen. For heller ikke i Spanias hovedstad Madrid skal man via for mye oppmerksomhet til shoppingen og for liten til veske eller koffert. På loppemarkedet, El Rastro, kryr det av langfingrete personer.

Dessuten rapporteres det om mange tyverier på t-banen og museene.

På femteplass ligger en byen mange trodde lå i tetsjiktet: Paris. Det er en rekke forskjellige områder hvor grupperinger av lommetyver opptrer, men pass ekstra på når du tar metroen. Tidvis ekstremt mange mennesker letter jobben for lommetyvene.

Også Italia har den tvilsomme ære av å ha to byer på listen. Dette er også en gammel kjenning for forsikringsselskapene, nemlig Firenze. Ikke la deg bli for oppslukt byens mange kunstverk og bygninger, eller av maten på Piazza della Signoria. .

Første ikke-europeiske by på listen, finner vi først på sjuendeplass. Den går til Argentinas hovedstad Buenos Aires. En gammel klassiker er at noen bevisst søler på deg, men når de skal fjerne griseriet letter de deg for mer enn det de har sølt på deg.

På åttendeplass er vi tilbake i Europa, og finner Nederlands hovedstad Amsterdam. Vennlig avslappet atmosfære gir på ingen måte beskyttelse mot lommetyverier. Langs kanalene samles lommetyver og turister i skjønn forening. Hvor mange av de bestjålne som har vært innom en av byens mange ”cofeeshops” først, sier undersøkelsen ingenting om.

På niendeplass finner vi Aten. Kanskje ikke så overraskende, igjen opererer tyvene der det er mest mennesker, og da særlig turister. For eksempel er Akropolis en sikker vinner for lommetyvene. Nummer ti på listen er Asias eneste representant, nemlig Hanoi i Vietnam. Hanois gamleby tiltrekker seg lommetyvene. TripAdvisor påpeker at fem av Hanois ti mest populære attraksjoner er steder som er tåkete av damp og befinner seg utendørs. EE

Sicilia på topp

Verdens beste turistøyer er kåret.

Leserne av reisemagasinet Condé Nast Traveller har kåret til Sicilia til verdens aller beste ferieøy. Øya vant fordi den har best klima, mat og gjestfrihet, mens Maldivene har de beste strendene og Seychellene fremstår som mest miljøvennlig.

De ti beste ferieøyene

1.Sicilia
2. Maldivene
3. Barbados4. Kykladene
5. Cuba
6. Seychellene
7. Mauritius
8. Phuket
9. Koh Samui
10. Kypros

Ny hotellperle i New York

Kimpton Hotell, USA ledende boutiquehotellkjede, åpnet nylig Ink48. Hotellet har perfekt beliggenhet på elvebredden til Hudson River i New York. Kimpton Hotell er kjent for eksklusivitet og for sin særegne satsing på hotellenes egne historie. Ink48 er intet unntak, og atmosfæren og mangfoldet kombinert med den høye standarden på tjenester er unik.

Med fortid som trykkeri og med sin beliggenhet midt i trendy Hell’s Kitchen, forteller selve bygningen sin egen historie. På alle hotellets 222 suiter og rom lokkes besøkende mot panoramautsikten fra vinduene, og gjestene kan se verdens mest berømte skyline.

Hotellets design er tett sammenved med New Yorks karakteristiske ånd: Her printes byens puls inn i alle sanser samtidig som gjestene blir inntyllet i fargerike og luksuriøse omgivelser.

Kimpton er kjent for sine særpregede hoteller og å være oppfinnsomme og

nyskapende. Også dette hoteller lever opp til kjedens slagord; ”Stay true to you». EE

Visste du at restaurant Noma i København nylig har blitt kåret til verdens tredje beste av Restaurant Magazine? Kun spanske El Bulli og engelske ”The fat duck” er foran på listen. Nomas kjøkken er basert på nordisk mat av første-klasses kvalitet.

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden