Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog Patricia Furness-Smith, gått sammen om å formidle kunnskap og teknikker for...

Boken ”Flying with Confidence” er utgitt på forlaget Vermilion i samarbeid med British Airways. Den tar for seg en rekke områder folk bekymrer seg over når det gjelder flyreiser, slik som hvordan et fly fungerer, turbulens, og gir råd om avslapningsmetoder. Den er tilgjengelig på Amazon.com og andre nettbutikker.

Her er 10 punkter fra boken som kan gjøre flyturen mindre skremmende:

1. Turbulens er ubehagelig, men ikke farlig. Det er en helt normal del av det å fly, forårsaket av naturen.

2. Lær deg å kontrollere pusten din. Når du føler deg nervøs, hold pusten, så tar du et langt innpust, etterfulgt av et langt utpust. Fortsett å puste langt og dypt til du roer deg ned.

3. Kombiner dyp pust med muskelsammentrekninger. Å stramme rumpa er mest effektivt, siden dette overstyrer andre nervøse signaler som går opp og ned ryggmargen.

4. Flymaskiner liker å være i lufta. De er designet til å være i lufta. Piloter og flypersonale liker også å være i lufta. Det er et veldig normalt, trygt miljø for dem å være i.

5. Forstå løft. Vingene tillater flymaskiner å fly, ikke motoren. Et kommersielt fly som flyr i 30.000 fot kan gli i 160 km, selv om alle motorene stopper.

6. Del opp en lang flytur i halvtimesdeler. Lag en plan over ting å gjøre, kanskje ting du aldri får tid til å gjøre ellers. Skriv et brev, se på en film, les en bok, eller spis mat.

7. Piloter gjennomgår en veldig nøyaktig utvelgelsesprosess, og er noen av de mest trente og testede yrkesgruppene på jorden. De må gjennomgå simulatortester hver sjette måned for å beholde retten til å fly.

8. Kommersielle fly er utrolig velholdte, og sjekkes før hver flyvning av både piloter og ingeniører. Rutinevedlikehold gjennomføres på regelmessige, spesifiserte intervaller av lisensierte ingeniører.

9. Flygeledere er trente og lisensierte, og jobber under veldig strenge regler. Alle piloter må følge reglene for luftfart.

10. Visualiser at du går av flyet og inn i armene på noen du er glad i, eller på et deilig, varmt sted.

Steve Allright har vært pilot siden 1990, har over 11 000 flytimer, og har i over 20 år vært involvert i British Airways program for å redusere flyskrekk, som har samme navn som boken. Han flyr i dag Boeing 747 for British Airways. Furness-Smith har 20 års erfaring innen psykologien. Hun har også undervist innen psykologi, psykoterapi og psykopatologi. Hun har spesialisert seg innen fobier for reise, og har vært en del av Flying with Confidence-programmet i over 10 år.

Tall fra British Airways undersøkelse viser at 7 prosent, eller rundt 350 000 av den norske befolkningen, har flyskrekk.

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden