Riga

Ti ting du kan se og gjøre i Riga

Bli kjent med den latviske hovedstaden
Riga er Latvias hovedstad – både på papiret – men ikke minst historisk og kulturelt også. I gamlebyen går historiske bygninger hånd i hånd med små kafeer og gode restauranter. Her er ti ting du kan se og gjøre i Riga.

Tekst og foto: Emil Engø
Mail: emil@reis.no

Besøk Riga Central Market

Det store innendørsmarkedet i Riga er et av de største i Europa og vel verdt et besøk i Riga. Her bugner det med liv mellom de fargerike bodene, som selger alt fra fisk til grønnsaker. Her får du også muligheten til å prøve noen lokale delikatesser.

Riga central market

Riga Central Market er stedet mange legger handleturen sin etter ferske råvarer.

House of Blackheads

En øyeåpner når du vandrer ut på den åpne plassen utenfor byens rådhus. House of Blackheads er ikke bare et flott byggverk, men også en viktig historisk institusjon i Riga. Herfra drev handelsfolk, primært fra Tyskland, virksomheten sin fra i mange hundre år fra 1400-tallet. I dag er bygget restaurert etter ødeleggelser under andre verdenskrig og tilbyr omvisninger.

Se på arkitekturen

Riga har en særegen arkitektur. I den UNESCO-vernede gamlebyen finner du fargerike hus datert hundrevis av år tilbake i tid, typisk for de baltiske landene. Det ser ikke veldig planlagt ut med første øyekast, men har sin egen sjarm. I flere av nabolagene som omkranser gamlebyen finner du store områder bygget i den modernistiske stilarten «art de nouveau» hvor dekorative figurer og mønstre, ofte med inspirasjon fra naturen, er viktig.

Les også: Ti billige weekend-destinasjoner i Europa

Lær om Latvias frigjøring

Latvia har en lang historie med okkupasjon fra ulike stormakter i regionen som Sovjetunionen og Tyskland. Sentralt i byen finner du frigjøringsmonumentet som hedrer motstanden mot både Sovjetunionen og den tyske Weimarrepublikken under frigjøringskrigen fra 1918 til 1920.

Under andre verdenskrig ble Latvia på nytt okkupert av Sovjetunionen. Først i 1991 fikk de sin uavhengighet. Du kan lære mer om dette på okkupasjonsmuseumet.

Rigas vakreste utsikt i toppen av St. Peters-kirken

Den vakreste panoramautsikten over byen finner du i toppen av kirketårnet i St. Peters-kirken. Her kan du skue over hele byen i alle retninger.

Selve kirken er også verdt et besøk i seg selv, og er et av de største og mest imponerende byggverkene i gamlebyen.

Les også: Årets nye flyruter fra norske byer

Smak på det lokale kjøkkenet

Latvia er et land sammensatt av mange ulike øst-europeiske folkegrupper, og maten er deretter, veldig variert, med klare innslag fra nabolandene. Matscenen i Riga har de siste årene fornyet seg voldsomt, og stadig dukker det opp restauranter som serverer lokal mat på nye og mer appetittvekkende måter.

Prøv deg på vorschmack med sild til forrett, abbor eller gjedde servert med fermenterte grønnsaker til hovedrett og pudding av rugbrød og røde bær til dessert.

Riga restaurant

Abbor servert med fermentert gresskar, rødbetepuré og tyttebærsaus.

Bar til bar i gamlebyen

En ting det ikke er mangel på i Riga er barer og puber. Prøv deg rundt og gå fra bar til bar for å se det varierte utelivet i byen.

Du vil finne alt fra trendy barer med loungemusikk til brune puber med lokal folkesang, og ikke minst ulike konseptbarer.

Ta en tur i parken

Midt i sentrum av byen finner du Bastejkalna-parken som fungerer som et lite avslappingssted. Drar du i den varme tiden av året er det ingenting som hindrer deg i å sette deg ned og ha en liten piknik.

Om vinteren er parken dekorert med lysskulpturer som skinner i de igjenfrosne kanalene.

Grafitti til hyllest for kulturbyen Riga

Nå Riga ble kåret til årets kulturhovedstad i Europa i 2014 gikk to av landets mest kjente gateartister sammen for å skape Baltikums største grafittikunstverk.

Kunstverket er åttehundre kvadratmeter stort, og er inspirert av en reklameplakat fra den latviske folkesangfestivalen i 1938.

Les også: Aktiv ferie i vinter: 10 destinasjoner

Latvias tradisjonelle drikkevarer

En av Latvias, og Rigas, mest kjente drikkevarer er likøren med navn «Riga black balsam», laget av utallige urter. De små keramikkflaskene fungerer kanskje mest som en gimmick mot turister, men du finner også likøren i drinker, sjokolader og i desserter i byen.

En annen stedegen drikkevare er «kvass» som er laget på rugbrød. Denne drikken kan minne om øl, men har en langt lavere alkoholprosent.

RELATERTE ARTIKLER

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Etter pandemien: Tid for charter!

Men hvilke destinasjoner vil bli mest etterspurt, og hva gjør turoperatørene for at kundene skal føle seg trygge?

Slik gjør du din Las Vegas-ferie magisk

Las Vegas er en populær feriedestinasjon blant norske turister. Det er det mange gode grunner til. For det...

Kategori
FOR SANSENE