Ta ut penger hjemme eller ute?

Vurderer du å ta ut penger på norsk flyplass før utenlandsreise? Det kan koste deg dyrt....

Mange reiseglade nordmenn foretrekker å ta ut kontanter i valuta som kan benyttes der de skal før reisen. Lettvint nok tar derfor flere ut penger i minibanker før avreise, enten det måtte være på Gardermoen, Værnes, Rygge eller Kjevik. Det er kanskje beleilig for deg der og da, men ikke fullt like fordelaktig for lommeboken.

Det har seg nemlig slik at valutakursen norske banker som DNB og Nordea tilbyr er noe høyere enn valutakursen betalingstjenester som VISA og MasterCard forhandler seg fram til i utlandet.

Vi har analysert vekslingskursen til euro over tid, og sammenlignet hvilken kurs de ulike leverandørene tilbyr.

Mindre valuta for pengene
1 euro kostet på tidspunktet for undersøkelsen 9,718 kroner ved uttak hos DNB. Samtidig kostet 1 euro 9,45 kroner med VISAs vekslingskurs og 9,43 kroner med MasterCards kurs, og da var også valutapåslag på 1,75 prosent lagt til i prisen. Dette er riktignok ved salg av euro, som er en av de mest populære valutaene, og den er tilnærmet lik hos andre valutatilbydere.

Valutapåslaget slipper du dersom du tar ut valuta på Gardermoen og innenlands forøvrig, men dette er en dråpe i havet sammenlignet med marginene. For å sammenligne har vi sett hva det vil koste å ta ut 100 euro på Gardermoen kontra i utlandet:

  • DNB på Gardermoen: 971,8 kroner
  • MasterCard i utlandet: 943,79 kroner
  • VISA i utlandet: 945,32 kroner

Når det kommer til andre mer eksotiske valutaer er forskjellen større. Si at du skal ta ut 20 000 thailandske bath, og velger å ta ut på Gardermoen før avreise. Det vil koste deg 5 210 kroner mot 4 747 kroner for samme sum i utlandet med VISA, en prisforskjell på nærmere ni prosent.

Tap ved hjemkomst
Valutakursen til banker som DNB og Nordea baserer seg på kursen som ligger midt mellom salgs- og kjøpskurs. Denne kursen kalles midtkurs. De innenlandske bankene selger euro for nærmere 50 øre mer enn midtkursen per euro dersom du kjøper sedler fra dem før avreise.

Dersom du har euro til overs når du kommer hjem fra reise kjøper DNB gjerne euroen tilbake fra deg, men da for nærmere 50 øre mindre enn midtkursen. Da har du altså tapt omtrent en krone per euro. Tar du for eksempel ut 200 euro før avreise og ved hjemreise har 100 euro igjen du ønsker å veksle hos DNB, taper du med andre ord over 10 prosent. Det utgjør rundt 100 kroner, pluss gebyrer.

Kilde: dinero.no

 

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas