Spania Kuppmuligheter i

Gode tider hjemme og krise i Europa. Nå kan tidenes boligkupp bli en realitet....

Boligprisene i Norge er nå høyere enn før den såkalte finanskrisen kom til landet, og nordmenn flest har fått mer å rutte med i 2009 enn i det ekstremt gode året 2008. Kronen er sterk og renten er lav. Boligprisene i Europa har falt som en stein mens kjøpekraften her til lands har steget. Hvis du først er på utkikk etter en feriebolig i utlandet, kan det være lurt å handle nå.

– Prisene på ferieboliger har falt opp mot 30 prosent mange steder langs kysten. Det er uten tvil et «buyer’s market», sier Kristina Szekely i eiendomsfirmaet Sotheby’s International Realty Real Estate Agency.

Med over tretti år i bransjen vet hun hva hun snakker om.

På bunn

Et av de europeiske landene som har blitt hardest rammet av finanskrisen er Spania. Fra juni i fjor til juni i år sank boligsalget med hele 25 prosent, og det har nå stabilisert seg på rundt 20 prosents av fjorårets salg.

– Vi har slitt enormt og veldig mange boliger har blitt lagt ut for salg. Før kjøpte mange privatinvestorer flere utleieenheter for på den måten å finansiere hus/leilighet de selv ønsket å bo i. Mange av disse har store problemer med å vedlikeholde lånene sine og leiligheter selges for langt under det de selv kjøpte leiligheten for, sier Kristina Szekely videre.

Hun har spesialisert seg på eiendomsmarkedet i Marbella som er et av de mest populære områdene i Spania. Hennes spådom er at prisene ytterligere vil synke litt, men at bunnen er nådd ved juletider.

– Vi har erfart at en travel høst gir en veldig god vår, og interessen for kjøp av leiligheter og hus i Marbella er stigende. Dessuten ser vi endringer i hvem som er interessert i leilighetene: Mens majoriteten av kjøperne før var spanske og engelske, består de i dag av en miks fra mange forsjellige europeiske land. Skandinaver og nordmenn er blant dem som virkelig har fått øynene opp for hva Marbella kan by på, sier Szekely.

En av de som har benyttet seg av de gunstige prisene er nordmannen Martin Andersson (51).

– Vi hadde egentlig tenkt å kjøpe hytte på Sørlandet, men endte opp med leilighet i Spania i stedet, sier han fornøyd.

– Ett kupp

Martin Anderssons boligkjøp var langt fra planlagt, men han møtte tilfeldigvis noen som visste om leiligheter på billigsalg. Langt fra alle historier som starter slik ender lykkelig, men denne er et hederlig unntak: Etter kort tid ble Andersson den lykkelige eier av en leilighet til 220 000 euro, en leilighet den tidligere eieren hadde betalt hele 375 000 euro for kun tre år tidligere.

– Vi er strålende fornøyd med kjøpet. Leiligheten er på 115 kvm2 og har en terrasse på 40 kvm2. Garasjeplass og svømmebasseng følger med, og leiligheten er fem minutter fra havet. Jeg er veldig glad for at vi endte opp med leilighet i Spania, sier han.

Andersson er fortsatt usikker på om han får brukt leiligheten like mye som han håper, men tjener uansett gode penger på utleie av den. I høysesong leies den ut for 850 euro i uken, mens den går for 400 i lavsesongen. I månedene desember og januar er etterspørselen lav etter denne type leiligheter, og Andersson går ut fra den ikke bir utleid i dette tidsrommet.

– Vi har en avtale med en som drifter leilighetene i dette leilighetskomplekset. For 15 000 kroner i året blir utleieavtaler inngått, kontoen sjekket for innbetaling og leiligheten vasket ut. Vi gjør så godt som ingenting, avslutter han fornøyd.

Bedre i byene Ved den norske ambassaden i Spania bekrefter de opplyningene fra både eiendomsmeglere og kjøpere: Det er billig i Spania for øyeblikket. Men i motsetning til eiendomsmegler Kristina Szekely tror kulturattaché Lotte Tollefsen ved ambassaden at prisene vil være lave en stund fremover.

– Mange hevder Spania er det siste landet i Europa som vil komme ut av krisen. Dette kom

mer først og fremst av at landet er så avhengig av byggebransjen og turismen – to næringer som virkelig sliter i dårligere tider.

I dag er rundt 18 prosent av Spanias befolkning arbeidsledige og spanske myndigheter forventer at rundt 20 prosent vil være uten jobb når året er omme. I en million husholdninger har ingen av de voksne jobb, og uroen sprer seg.

– Likevel ser man at prisene fortsatt er høye i Barcelona og Madrid. Ferieboliger er naturlig nok nedprioritert blant spanjoler for øyeblikket, og det er først og fremst her prisene har falt kraftig, sier Tollefsen.

Seriøse aktører

Helga Grimstad ved Forbrukerrådet kan fortelle om seriøse aktører ved kjøp av bolig i Spania.

– Når det gjelder selveierhus og -leiligheter kan jeg ikke se vi har fått inn en eneste klage, men det har vi derimot når det gjelder timeshare- og ferieklubbleiligheter, sier hun.

På tross av at mange nordmenn har blitt lurt av tilsynelatende joviale timeshareselgere i mange år, er det fortsatt noen som går på limpinnen. Men det er først og fremst klager fra nordmenn som har kjøpt såkalte ferieklubbleiligheter Forbrukerrådet nå mottar. De har uttalt at de fleste aktørene på dette markedet er useriøse. En typisk situasjon er at turister oppsøkes på gaten av personer som tilbyr gratis skrapelodd. Skrapeloddet er alltid et vinnerlodd, men for å motta premien må man delta på en presentasjon av et nytt feriekonsept, som man blir lokket til å kjøpe seg inn i. Som medlem i en ferieklubb tilbys man rett til billige ferier i flere land – men det er ingen garanti for at det er ledig der man ønsker å reise. Det finnes heller ingen angrefrist i lovverket. Det betyr at mange forbrukere betaler dyre summer for medlemskap i ferieklubber uten at de får noe igjen.

– Som regel blir disse flybillettene tilbudt på lite gunstige tidspunkt, og det samme gjelder for leiligheten. Mange av aktørene er userøse, og vi anbefaler nordmenn til å ta kontakt med norske advokater på stedet for å forhøre seg før avtaler blir inngått. Liste over advokater som snakker norsk finnes på hjemmesiden til Norges Ambassade i Spania, sier Grimstad videre.

Hun legger likevel vekt på at det kan være klager på kjøp av hus og leiligheter selv om Forbrukerrådet ikke har mottatt noen. Kjøpere kan nemlig henvende seg kun til spanske myndigheter for å levere inn klage.

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden