Snart kan du kjøpe sider på gården

Gårder som produserer sider og andre alkoholholdige drikker får snart selge varene sine på gården....
Nå får Asbjørn Børsheim etter all sannsynlighet selge sider fra gården sin i Ulvik. (Foto: Bjørn Moholdt)

Denne uken sender nemlig Regjeringen ut et høringsforslag, der man åpner for å tillate gårdssalg av blant annet sider. I dag er det ikke mulig å selge alkoholholdige drikkevarer andre steder enn på Vinmonopolet.

I høringsforslaget tillater man salg fra egen virksomhet. Dette vil gjelde flere produkter som har alkoholprodusent mellom 4,7 og 22.

– Forutsetningen er at kommunen gir tillatelse til slikt salg ut fra et helhetlig konsept, sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug i en kommentar til høringsforslaget.

Frem til nå har eplebønder på Vestlandet kun hatt muligheter til å dele ut smaksprøver til turister på besøk. I tillegg til sider vil det også være mulig å selge mjød og andre drikkevarer som ikke er definert som øl, druebasert vin eller brennevin. Både Mat- og landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet står sammen om høringsforslaget. Sistnevnte sier at det ikke er grunn til å tro at et slikt salg vil føre til økte helseutfordringer i befolkningen.

Ett av hovedargumentene mot salg av alkohol over 4,7 volumprosent, som er dagens grense for når Vinmonopolet må inn i bildet, har nettopp vært hensynet til det norske alkoholmonopolet. Dette ble opprettet som et unntak fra EU og er dermed en del av EØS-regelverket. Dersom alkohol over 4,7 prosent skal selges utenom vinmonopolet, har man vært redd for å bryte EØS-avtalen.

– Ved at vin unntar øl, druebasert vin og brennevin er vi sikre på at vi holder oss innenfor EØS-regelverket, Samtidig er dette bra for oss forbrukere. Det oppleves som frustrerende å være et sted som du har lyst til å kjøpe et produkt, men ikke får lov, sier Listhaug til Aftenposten.

Eplebonden Asbjørn Børsheim i Ulvik i Hardanger gleder seg over at det er bevegelse i positiv retning i en sak som har versert i flere år.

– Dette var hyggelige nyheter. Vi har opplevd å sende en del sinte turister bort. Nå håper vi det er historie, sier Børsheim til Aftenposten.

RELATERTE ARTIKLER

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog...

Kategori
FlyreiserForbrukerstoffNyheterVerden