Snart kan du kjøpe sider på gården

Gårder som produserer sider og andre alkoholholdige drikker får snart selge varene sine på gården....
Nå får Asbjørn Børsheim etter all sannsynlighet selge sider fra gården sin i Ulvik. (Foto: Bjørn Moholdt)

Denne uken sender nemlig Regjeringen ut et høringsforslag, der man åpner for å tillate gårdssalg av blant annet sider. I dag er det ikke mulig å selge alkoholholdige drikkevarer andre steder enn på Vinmonopolet.

I høringsforslaget tillater man salg fra egen virksomhet. Dette vil gjelde flere produkter som har alkoholprodusent mellom 4,7 og 22.

– Forutsetningen er at kommunen gir tillatelse til slikt salg ut fra et helhetlig konsept, sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug i en kommentar til høringsforslaget.

Frem til nå har eplebønder på Vestlandet kun hatt muligheter til å dele ut smaksprøver til turister på besøk. I tillegg til sider vil det også være mulig å selge mjød og andre drikkevarer som ikke er definert som øl, druebasert vin eller brennevin. Både Mat- og landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet står sammen om høringsforslaget. Sistnevnte sier at det ikke er grunn til å tro at et slikt salg vil føre til økte helseutfordringer i befolkningen.

Ett av hovedargumentene mot salg av alkohol over 4,7 volumprosent, som er dagens grense for når Vinmonopolet må inn i bildet, har nettopp vært hensynet til det norske alkoholmonopolet. Dette ble opprettet som et unntak fra EU og er dermed en del av EØS-regelverket. Dersom alkohol over 4,7 prosent skal selges utenom vinmonopolet, har man vært redd for å bryte EØS-avtalen.

– Ved at vin unntar øl, druebasert vin og brennevin er vi sikre på at vi holder oss innenfor EØS-regelverket, Samtidig er dette bra for oss forbrukere. Det oppleves som frustrerende å være et sted som du har lyst til å kjøpe et produkt, men ikke får lov, sier Listhaug til Aftenposten.

Eplebonden Asbjørn Børsheim i Ulvik i Hardanger gleder seg over at det er bevegelse i positiv retning i en sak som har versert i flere år.

– Dette var hyggelige nyheter. Vi har opplevd å sende en del sinte turister bort. Nå håper vi det er historie, sier Børsheim til Aftenposten.

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden