Slik slutter du i jobben – og reiser verden rundt

Det trenger ingen en formue for å reise verden rundt. Alt du behøver er drivkraften – og disse gode tipsene....
TA FRI: Er du glad i å stå på ski kan en jobb som skilærer være noe for deg.

Matthew Kepnes sparte penger i tre år før ha la ut på sin omfattende reise verden rundt. I løpet av disse årene bygde han opp en forestilling om at det var veldig dyrt å hoppe av jobben og ta reiseveien fatt.

– Fly, opplevelser, aktiviteter og hoteller, for ikke å snakke om mat. Jeg forberedte meg på at dette kom til å bli dyrt, sier han i en artikkel om planene han hadde.

Det viste seg å ikke stemme.

– Etter hvert som jeg backpacket meg gjennom Europa holdt jeg meg hele tiden under budsjettet, sier han.

Faktisk levde han mer eller mindre som han gjorde hjemme – dro på det lokale markedet, brukte kollektiv transport, unngikk overprisete turistrestauranter, og søkte opp gode tilbud på internett.

– Jeg kuttet kostnadene, uten å redusere opplevelsen. Jeg dro jo uansett ikke til Italia for å spise på fancy restauranter, sier han om sine erfaringer.

Siden har han brukt tiden sin til å fortelle andre hvordan de kan reise verden rundt uten å bruke en formue. Her er noen av hans glimrende tips:

Unngå kort med gebyrer.

Unngå kort med gebyrer.

1. Unngå bankgebyrer
Skaff deg et gebyrfritt bank- og minibank-kort. Det finnes flere tilbydere. Bank Norwegian er ett alternativ.

Gratis guiding er det mange som tilbyr, men husk å tipse.

Gratis guiding er det mange som tilbyr, men husk å tipse.

2. Gratis byvandringer
Mange steder tilbys det gratis byvandringer, som er en fenomenal fin måte OBS: k med byenes turistkontorer, de har oversikten.

Å passe noens hus er en fin måte å bo billig på.

Å passe noens hus er en fin måte å bo billig på.

3. Bo gratis
Det finnes en rekke fine ordninger om du vil bo gratis hos folk, blant annet gjennom en tjeneste som Coachsurfing (www.coachsurfing.com). Noen ganger må du kanskje ta til takke med en luftmadrass eller en sofa, andre ganger får du et helt rom til disposisjon. Et gode i tillegg til prisen er at verten din ofte har en lokalkunnskap du ellers ikke ville fått tilgang til.

 4. Jobb som husvokter
Det er blitt ganske vanlig å ansatte husvoktere, som passer huset til folk når de er på reise, mot at vokterne får bo gratis. House Carers, Mind My house og The Caretaker Gatette er tre alternative ressurser om du er interessert.

www.housecarers.comwww.mindmyhouse.comwww.caretaker.org

5. Lag din egen mat
Her er det selvsagt mye penger å tjene, om du kan lage maten selv der du bor eller bare stelle istand en piknik-kurv med varer kjøpt på at lokalt marked eller supermarkedet.

Ta en tørn som bonde, det er ikke minst en fin måte å bli kjent med landet de er i. Hva med drueplukking – i Frankrike, Italia, Australia, USA osv?

Ta en tørn som bonde, det er ikke minst en fin måte å bli kjent med landet de er i. Hva med drueplukking – i Frankrike, Italia, Australia, USA osv?

6. Jobb som bonde
Trenger du penger underveis er dette et godt alternativ. Du kan blant annet sjekke mulighetene på World Wide Opportunities on Organic Farms. Her får du som regel også gratis mat og overnatting. Et lite tilleggsgode er at du blir bedre kjent med stedet du besøker.

www.wwoof.net

Ha gode kort for hånden, som gir rabatter og dermed sparer deg for penger.

Ha gode kort for hånden, som gir rabatter og dermed sparer deg for penger.

 7. Bruk studentkort eller andre rabattkort
Er du student, lærer eller under 26 år finnes det en rekke rabattordninger avhengig av hvilket land du befinner deg i.

8. Bruk besøkskort
Stadig flere byer får såkalte Visitors Card (Helsinki Card etc.), som er gunstige rabattordninger for en som planlegger å besøke mange attraksjoner. Noen steder er det gratis, andre ganger er det halv pris.

Turistkontorene vet gjerne råd, også for den som har dårlig råd.

Turistkontorene vet gjerne råd, også for den som har dårlig råd.

9. Sjekk med turistkontoret
Her har de som regel oversikten over hva som skjer i byen, hvilke museer som er gratis, konserter, festivaler, gode (og billige) restauranter osv. Få gjerne tips fra hosteller/herberger. Her er de vant med kunder som reiser på budsjett, og vet ofte hva de er på jakt etter.

10. Spis aldri – aldri – i turistområder
Gå fire kvartaler unna turistområdene når du skal spise på restaurant. Spisestedene i der er nemlig i regelen dobbelt så dyre, og halvparten så gode.

11. Ta lunsjen på gourmetrestauranter
Mange av gourmetrestaurantene tilbyr lunsjmenyer som ofte ligger på bare en brøkdel av middagsprisen. Sjekk med hotellet (eller herberget), de vet ofte hvor det er best.

12. Dropp taxi
Bruk offentlige transportmidler, både fordi de er billigere, men også for å komme tettere på lokalbefolkningen. Skal du oppholde deg på et sted over tid kan det være lurt å skaffe seg et måneds- eller halvårskort.

13. Del på bilen
Skal du reise mellom byer finnes det flere selskaper som spesialiserer seg på å formidle bilturer. Målet er å dele på bensinutgiftene, og ha noen å snakke med. Liftshare (Storbritannia), Mitfahrgelegenheit (Tyskland), Gumtree (UK/Australia/New Zealand), Kangaride (Canada) og BlaBlaCar (Europa) er blant tilbyderne.

www.liftshare.comwww.mitfahrgelegenheit.dewww.gumtree.comwww.kangaride.comwww.blablacar.com

14. Haiking
Tryggere enn du tror, i hvert fall i Sentral-Amerika, Skandinavia, Øst-Europa, Australia og New Zealand. Ikke tro alt du ser på film. NB: I stedet for å bruke tommelen, finn en bensinstasjon eller lastebilstopp på veien og spør folk om du kan være med. Det er både tryggere – og ikke minst – mer effektivt.

Å jobbe som lærer i utlandet er lærerikt – både for deg og elevene.

Å jobbe som lærer i utlandet er lærerikt – både for deg og elevene.

15. Jobb som engelsk-lærer
Det finnes en rekke land som kan ha nytte av dine engelskkunnskaper. Som regel er betalingen god, arbeidstiden gjerne fleksibel, og mange tilbyr både sted å bo og flyttekostnader. Det finnes mange ressurser på nettet, blant annet denne:

www.nomadicmatt.com

16. Finn en sesongjobb
Reis i forhold til sesongen, og finn deg jobber som skiinstruktør, i barer, på campingplasser, båter etc. Her er det mange muligheter, ikke minst der trykket er stort. Særlig der turismen er viktig finnes det mange midlertidige jobber. Hør med hosteller og herberger, de vet ofte hvor du skal gå.

17. Skaffe deg ferievisum
Er du under 30 år er det mange land som tilbyr midlertidige arbeidsvisum, blant annet Australia, New Zealand og Canada. Ofte kan du jobbe inntil et år, noen steder inntil to. Det er som regel snakk om sesongjobber eller midlertidig arbeid i industri og servicenæring.

18. Bruk det du kan
Vær kreativ, og finn ut hva du kan best. Kanskje du kan undervise i musikk, dans, eller du er god til å klippe hår eller lage mat. På nettsteder som Craigslist og Gumtree kan du markedsføre dine egenskaper. Nettsteder som Task Rabbit og Fiverr gjør det i tillegg mulig å finne annet arbeide.

www.craigslist.orgwww.gumtree.comwww.taskrabbit.comwww.fiverr.com

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden