Det er det nettbaserte reisebyrået Expedia.no som har undersøkt reisevanene knyttet til mat og restaurantbesøk blant europeerne, ved å spørre 14 000 respondenter i 14 land. Den viser for øvrig at vi tror italienerne er dårligst på å gi driks (17 prosent). Her scorer imidlertid vi nordmenn høyt (tre prosent) – i gjennomsnitt.

Samtidig er Italia ifølge de spurte det landet i Europa som gir best restaurantservice, sammen med Frankrike. Pussig nok havner Sverige langt nede på listen (to prosent), mens Norge havner omtrent nederst (én prosent).

Ifølge undersøkelsen har nordmenn minst tro på sine egne. 17 prosent av oss tror at likesinnede nordmenn er minst generøse med driksen sammenlignet med andre europeere. Vi har heller ikke særlig tro på svenskene og tyskerne, som havner på andre- og tredjeplass på gjerrig-listen (14 og 13 prosent).

Danskene, derimot, har tydeligvis gitt oss et mer gavmildt inntrykk – bare én prosent tror danskene er minst generøse med driksen.

Nesten halvparten av nordmennene i undersøkelsen svarer at de kun gir tips på restauranter hvor de synes servicen er god, mens en av tre vanligvis gir mer tips på restauranter i utlandet fordi de er i feriemodus.

Men hvor i Europa er egentlig restaurant-servicen best? Skal vi tro synsingen blant nordmennene er det Frankrike, Italia og Spania – altså de landene hvor nordmenn mest sannsynlig reiser for maten sin skyld.

Og tydeligvis er det deilig å være norsk på restaurant i Danmark – vår nabo i sør havner på fjerdeplass over land vi tror er aller best på service.

— Det er gledelig å se at Danmark har markert seg som et matland i nordmenns øyne. Hele Danmark er omgitt av sjø, og kan derfor – i likhet med Norge – by på masse god sjømat. I tillegg har de alt fra den verdensberømte Michelin-restauranten Noma, som byr på nordisk mat, til PapirØen som byr på gatekjøkken fra alle verdenshjørner, forteller Charlotte Gogstad i Expedia.no.

Roma er nordmenns matmekka

Vi nordmenn er kanskje ikke så opptatt av cuisine som vi liker å tro, men når vi reiser for matens skyld er det Roma, Paris og Barcelona som står høyest på listen.

Vi blir altså lokket av pizza, pasta, ost, vin og tapas, og det er kanskje ikke så rart. Vi trenger dog ikke reise så langt for å få tilfredsstilt appetitten, viser undersøkelsen fra Expedia.no. København havner nemlig på fjerdeplass på listen over byer vi vil reise til for matopplevelsenes skyld.

Selv om vi i Expedias undersøkelse havner langt ned på listen sammenlignet med andre land er likevel den lokale maten en avgjørende faktor når vi bestiller ferien. Faktisk er det også avgjørende for hvor i byen vi velger å bestille hotell. Over halvparten av de spurte nordmennene har svart at researchen de gjør på hvor det er best å spise, påvirker hvor de velger å bo.

Mens København med sine røde pølser og smørrebrød havner høyt på listen over våre favorittsteder når det gjelder mat, er det en annen nordisk hovedstad som frister minst. Helsinki er byen vi helst holder oss unna om eneste reisegrunn er for å nyte maten. Det kan også virke som at nordmenn flest heller ikke lar seg lokke av nudler, sushi og vårruller, da både Hanoi, Tokyo og Hongkong ligger høyt på listen over byer vi ikke vil reise til for maten sin skyld.

Her frister en matferie mest:

 1. Roma
 2. Paris
 3. Barcelona
 4. København
 5. New York

Her frister en matferie minst:

 1. Helsinki
 2. Hanoi
 3. Tokyo
 4. Hongkong
 5. Stockholm

Landet best på service

 1. Italia og Frankrike (18 prosent)
 2. Spania (10)
 3. Østerrike (6)
 4. Tyskland (5)
 5. England og Sveits (4)
 6. Irland og Belgia (3)
 7. Sverige, Danmark og Nederland (2)
 8. Finland og Norge (1)

Land som aldri gir driks

 1. Italia og Belgia (13)
 2. Finland (10)
 3. England (9)
 4. Frankrike (8)
 5. Sverige, Danmark og Nederland (7)
 6. Spania (6)
 7. Sveits (4)
 8. Norge (3)
 9. Tyskland og Irland (2)
 10. Østerrike (1)

Land som lar maten styre ferievalget:

 1. Italia (57)
 2. Spania (49)
 3. Frankrike (43)
 4. Tyskland (38)
 5. Irland (36)
 6. Sverige og England (32)
 7. Belgia og Finland (28)
 8. Nederland (27)
 9. Sveits (26)
 10. Danmark (19)
 11. Østerrike (18)
 12. Norge (16)