Slik reiser du på budsjett

Tipsene som gjør ferien billigere
Å reise billig kan gjøre ferien lengre. Foto: Jamfie Fenn
Å reise på budsjett – altså billig – er populært blant mange. Det gjør det mulig å reise lenger og må ikke nødvendigvis gå ut over opplevelser eller kvalitet på ferien. Her er noen tips for å spare penger på neste ferietur.

Tekst: Emil Andre R. Engø
Mail: emil@reis.no

Pakk smart – dropp innsjekket bagasje

Det kan være store penger å spare på flybilletten dersom du ikke sjekker inn bagasje. Mange lavprisselskaper livnærer seg i stor grad på at passasjerene kjøper ekstra tjenester. Du har kanskje sett at innsjekket bagasje koster like mye som selve billetten? Frykt ikke – pakker du smart og har en sekk som maksimerer målene for håndbagasje kan du få overraskende mye med deg.

Les også: Nødpass: Dette er reglene

Ta med deg såpe for håndvask eller belag deg på å vaske klær der du er på ferie. Det er ofte billigere enn å pakke kofferten full med klær for hver eneste dag.

Vær påpasselig med avreise- og hjemreisedatoer

Ikke alle har muligheten til å reise om høsten, vinteren eller våren utenom skoleferiene – men har du det – så hvorfor ikke? Det er store penger å spare. Flybillettene tilpasses naturligvis etterspørselen og er alltid dyrest når flest vil dra.

Få med deg: Spar penger – men husk at det er gambling

Det kan også være lurt å sjekke når det er høysesong der du skal reise. Unngå denne om du kan. Priser på hoteller faller ofte drastisk i lavsesongen – og mange restauranter lokker med lavere priser for å kjempe om de få turistene.

Spis lokalt

Et fancy lokale eller den fineste gateadressen betyr ikke at maten på restauranten er god. Prisen derimot – er som regel alltid dyrere. Lokal mat er som regel det rimeligste mange steder, og velger du å trekke unna de mest populære områdene for turister er prisene alltid lavere.

Les også: Slik blir du svindlet på ferien

Et gammelt – men likefult godt signal – er å spise der du ser lokale velger å gå. De har bedre kunnskap enn både deg og de fleste andre turister om hvor maten er god – og de velger som regel ikke de dyreste stedene.

Gratis opplevelser

Det er ikke alt som trenger å koste penger. I mange byer er det gratis innpass på mange museumer og attraksjoner. Vil du spare penger kan det være lurt å undersøke nærmere hvilke ting du vil se – og alternativt velge de som er gratis hvis du vil spare penger.

Mange av de flotteste reiseopplevelsene for mange er naturopplevelser – og som regel kan de gjøres gratis. Finn en sti og spaser – nyt livet – og opplev naturen.

Alternativ boform

Vær kreativ når du skal velge sted å sove. Dette kan spare deg for mye penger. Hosteller er nok den mest kjente billige boformen – men det er ikke alltid det lønner seg. Du betaler nemlig for en seng – mens på et hotell betaler du for et rom. Reiser dere flere sammen kan hotell ofte være billig.

Les også: Airbnb eller hotell: hva er billigst?

Hotell er det nordmenn bruker mest penger på når de er på ferie. Sjekk alltid ut Airbnb eller leiligheter. Store grupper sparer fort mye penger på å leie leilighet fremfor flere hotellrom. Alternativt kan du sjekke ut ulike «homestays» hvor du bor hjemme hos folk. En annen mulighet er Coachsurfing hvor en bor gratis hjemme hos andre.

Planlegg ferien

Spontane planer kan fort spise opp budsjettet ditt. Gjør research før du reiser slik at du har en idé om hva det vil koste stedet du reiser til. Å ta spontane valg – eller endre planene når du først er på ferien – kan fort bli dyrt.

Få deg en ide om hva du ønsker å se og gjøre og finn ut hva det koster. Har du et budsjett å forholde deg til er det enklere å vite hvor mye du kan bruke fra dag til dag.

Lær deg å prute

Prisen som står på er ikke nødvendigvis den du egentlig kan få det for. Dette gjelder både hoteller, suvenirer eller opplevelser. Reiser du i lavsesongen er det enda lettere å skulle forhandle prisen på hotell og opplevelser.

Les også: Lommetyver ser hvem de kan stjele fra

Å prute er en sport – og det kan være gøy. Brett opp armene, gå inn i butikken og prøv deg. Det verste som kan skje er at du ikke får det til prisen du håpte.

Bruk kollektivtransport

Både på korte og lengre reiser bør du sette deg inn i kollektivsystemet der du skal. Det er som regel dyrere med taxi – med mindre dere er mange folk.
Buss er som regel et rimeligere alternativ enn tog er dersom du reiser mellom steder. Skal du reise innad i en by og er der en stund kan det ofte lønne seg å kjøpe flerdagers-kort eller klippekort fremfor enkeltbilletter.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden