Slik kan du reise mer miljøvennlig

Vær klima- og miljøbevisst når du reiser
Reise
Det er mange måter du kan bli mer miljøbevisst når du reiser. Foto: Pexels
Stadig flere flyavganger skaper større belastning for klimaet og miljøet. En av nedsidene med å reise er at det er umulig med dagens teknologi å gjøre det uten å slippe ut klimagasser. Heldigvis er det mye en kan gjøre for å veie opp for flyreisen.

Tekst: Emil Engø
Mail: emil@reis.no

Det er uten tvil dilemmaer mellom de positive og negative sidene reising skaper. Det å oppleve nye land og kulturer har mange positive ringvirkninger – både for individet – men også for samfunnet. Turisme skaper arbeidsplasser og flytter penger fra de rike landene til de mindre velstående.

Ifølge undersøkelser NHO Reiseliv har gjort er nordmenn lite villig til å kutte ned antall flyreiser. Derimot svarer omtrent halvparten av de spurte at de er villig til å velge mer klima- og miljøvennlige reiseopplevelser dersom de får valget.

Å forflytte millioner av mennesker i luften hver dag er enormt energikrevende, men er du en bevisst forbruker og tar hensyn er det mange måter du kan kompensere for utslippene reiser står for. Du kan starte allerede før du drar. Her er noen tips.

Velg flyselskaper med ny flåte

Luftfartsteknologien blir heldigvis bedre for hvert år, og mange flyselskaper har fokus på å få ned klimagassutslippene fra sine fly. Generelt sett er flyselskapene med de nyeste flåtene de med mest energieffektive fly.

SAS Co2-kompenserer alle ungdomsbilletter. Norwegian og Widerøe har de siste årene fokusert på å fornye flåten med nye og mer klimavennlige fly. Faktisk har Norwegian en av verdens nyeste flyflåter. Desto nyere flyene er – desto mindre slipper de ut. Velg flyselskaper som fokuserer på gode og fremmadrettede miljøtiltak for å redusere utslippene dine.

Kjøp Co2-kvoter for reisen

Når du Co2-kompenserer flyreisen din vil det si at du betaler en sum som investeres i grønne prosjekter. Disse prosjektene reduserer klimagassutslippene tilsvarende din flyreise, slik turen blir klimanøytral.

Noen flyselskaper tilbyr deg å Co2-kompensere når du kjøper billetten. Ellers finnes det en rekke andre sider hvor du på eget initiativ kan kjøpe kvoter. Prisen kan variere fordi det er usikkerhetsmomenter for hvor store utslipp en flytur skaper. Det vil koste omtrent tretti kroner å kompensere en tur fra Oslo til Bergen.

Les også: Årets nye flyruter fra norske byer

Dra færre, men lengre turer

Ønsker du å besøke Berlin og Praha eller Wien og Budapest? Begge byene ligger en kort togreise fra hverandre. Istedenfor å dra to separate turer kan du slå to fluer i en smekk. Godt for klimaet er det også.

Ta deg heller tid til å oppleve stedene du drar.

Bruk kollektivtransport

Istedenfor å dra med taxi eller leie bil kan du ta tog, buss og undergrunnsbane. I mange byer er kollektivsystemene så god utbygd at det ofte er raskere å bruke enn å ta taxi.

De lengre distansene kan du ta med tog eller buss. Det er både billigere og du får sett mer enn om du skal konsentrere deg om å kjøre bil selv.

Velg miljøsertifiserte hoteller

Mange av de store turarrangørene tilbyr hoteller som er miljøsertifiserte. Ordningene kan variere fra land til land, men som hovedregel vil det si at de må oppfylle bestemte krav. Det kan være å kutte ned på strømforbruk, vannforbruk og plast, eller at de ikke bruker miljøskadelige vaskemidler.

Les også: Aktiv ferie i vinter: 10 destinasjoner

Ikke sløs med ressurser

Alle liker å ta det litt ut på ferie, men det er mulig å være miljøbevisst samtidig. Slå av lys, air-condition og andre strømslukere når du ikke er på hotellrommet. Dersom det ikke er behov for å skifte ut håndklær kan du gi beskjed til vaskepersonalet om dette. Skal du på shopping er det så klart mulig å ta med handlenettet fra Norge for å spare på plastbruken.

Unngå å spise truede dyr og planter

Mange steder kan du oppleve å bli servert matretter hvor ingrediensen er planter og dyr som er utrydningstruet. Et eksempel er haifinnesuppe, som nødvendigvis ikke laget av utrydningstruede haiarter, men som ofte fiskes med det de fleste vil kalle uetisk metoder.

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden