Slik gir nordmenn tips på ferie

De fleste av oss gir tips når vi er på utenlandsreiser selv om mange kjenner seg usikre på den lokale valutaen. ...

De fleste, 68 prosent, gir tips når de spiser middag på restaurant. 55 prosent gir tips til taxisjåfører mens 45 prosent gir en slant til bagasjebærere eller de som vasker hotellrommet. Det viser reisebyrået Tickets Respons Analyse undersøkelse.

På mange reisemål er kulturen for tips mer utbredt enn det vi er vant med i Norge. Ulik valuta i forskjellige land gjør at mange kjenner seg usikre på hvor mye de skal gi i tips.

– Å gi tips på reisen kan gjøre selv den mest reisevante litt nervøs for å gjøre feil. Derfor er det ikke så rart at middager på restaurant er det tilfellet der vi oftest gir tips utenlands. Mange er vant med å gjøre dette i Norge også, sier Ellen Wolff Andresen, Markedssjef i Ticket Feriereiser.

I land som for eksempel USA er tips ofte sett på som en del av servicepersonalets lønn, og det anses som uhøflig å ikke gi tips. I land som Japan kan det derimot være uhøflig å gi tips.

På hotell er det personalet som hjelper til med service som vasking og bagasjebæring som oftest får tips (42 prosent), mens bare 17 prosent gir tips ved utsjekking og to prosent ved innsjekking. 21 prosent gir tips til guider. Taxi tar andreplassen når det gjelder hva vi oftest gir tips (55 prosent).

Bare åtte prosent oppgir at de ikke gir tips i det hele tatt, og det er den yngste aldersgruppen (18–29 år) som lar være (11 prosent) oftest.

8 på topp – slik tipser vi på reisen

  • 1. Servering av middag 68 prosent
  • 2. Taxi 55 prosent
  • 3. Hotell; vasking og bagasje 45 prosent
  • 4. Servering av lunsj 31 prosent
  • 5. Guider 21 prosent
  • 6. Hotell ved utsjekking 17 prosent
  • 7. Servering av frokost 11 prosent
  • 8. Hotell, ved innsjekking 2 prosent

Kilde: Tickets Respons Analyse undersøkelse med Novus-undersökning med 1084 respondenter, riksrepresentativt utvalg

Tips for riktig tipsing

* Finn ut på forhånd hva ulike yrkeskategorier forventer seg i tips.
* Reiseledere eller guider på reisemålet kan fortelle hva som gjelder akkurat der.
* Last ned en app for smarttelefoner som hjelper deg med å regne ut tipsen og som gir råd om hva som gjelder i forskjellige land.
* Mange ganger kan det være verre å gi for lite tips enn å ikke gi noen ting. Det er fristende å kvitte seg med småpenger på denne måten, men i mange land anses det som uhøflig.
* Vær diskret dersom du vil markere at du ikke er fornøyd gjennom ikke å gi tips.
* Jo dyrere det er, desto mer tips – regn gjerne ut hvor mye ut fra prosent. Men husk, det er ikke nødvendigvis den samme prosentsatsen som gjelder utenlands som vi forholder oss til i Norge.

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden