Slik går reisen hjem til jul enklest mulig

Mange velger å fly når de reiser hjem til jul, og det er noen ting det er lurt å huske på for å gjøre reisen enklest mulig: Beregn litt...

Gaver med flytende innhold i mengder over 100 milliliter er ikke tillatt i håndbagasjen. En populær gave er spekemat-sett med medfølgende kniver, og her kommer ikke kniven gjennom sikkerhetskontrollen. Har du gaver som er av høy verdi bør dette medbringes i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt.

– De ansatte på Oslo Lufthavn ønsker at de reisende skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for dem når vi må åpne og eventuelt ta bort deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene. Derfor håper vi folk tar oppfordringen vår om å sende julegaver i innsjekket bagasje, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen og legger til:

– Men skal du gi bort noe ekstra verdifullt bør du vurdere å ta det med i håndbagasjen.

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende, så kremkaker bør vertskapet stå for dit man skal. Det kan også være lurt å bruke god emballasje og pakke inn julegaver som kan knuse på en forsvarlig måte.

Om du benytter selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, bør du påse at lange reimer, hemper eller stropper knytes sammen slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Slapp av på flyplassen – bli en EarlyBird

Med flere reisende enn vanlig er det viktig at man beregner litt ekstra tid.

– Med flere passasjerer og ofte litt ekstra julebagasje kan tiden i både innsjekk og sikkerhetskontrollen variere noe. Spesielt mellom klokken 06.00–10.00 og 15.00–18.00 er det mange som reiser og derfor lurt å beregne litt mer tid enn vanlig. Det er bedre å være ute i god tid og få en fin start på juleferien, forteller Westher Andersen.

Dersom du registrerer deg som EarlyBird, Oslo Lufthavns digitale reisefølge, vil du motta nyttig og relevant informasjon om din reise, samt gode tilbud på blant annet parkering, mat og drikke.

– Det er enkelt å registrere seg – bare følg linken over, og allerede nå kan du som EarlyBird få oppdatert informasjon om reisen og tilgang til svært gode tilbud på utvalgte produkter og tjenester på Oslo Lufthavn. Blant annet kan du få 36 prosent rabatt på parkering, i tillegg til mange andre gode tilbud, sier Westher Andersen.

Hjelp til med å skape god flyt i sikkerhetskontrollen

For at flyten i sikkerhetskontrollen skal være best mulig er det viktig at alle reisende hjelper til med å effektivisere kontrollen.

Ta av vinterjakken, belter og vintersko før du går igjennom portalen. Legg frem alle elektroniske gjenstander og beholdere med væske slik at de kan gjennomlyses separat. Flytende væske skal være i beholdere på 100 ml eller mindre og disse beholderne skal ligge i en lukkbar enliterspose. Hver passasjer kan kun ha med seg én pose med flytende væske.

Barne- og nissesluse

For barnefamilier er det et godt alternativ å bruke familieslusen, for her foregår sikkerhetssjekken på barnas premisser. Nytt av året er at man fra søndag 20. desember frem til Julaften kan benytte sikkerhetskontrollen for barn hvis man reiser med nisselue. Dermed vil barn og nisser bruke den samme sikkerhetsslusen i skjønn forening.

– Vi tror de reisende synes dette er hyggelig rett før jul, og de minste kommer til å lure på hva som skjer når det plutselig er så mange julenisser rundt dem, sier Westher Andersen som til slutt legger til:

– Generelt sett er de reisende flinke til å forberede seg og vite hva de kan ha med seg i håndbagasjen. Ved å se over bagasjen en gang til før man reiser, med disse tipsene i bakhodet, håper vi på en riktig god jul for alle som skal ut å fly, sier Westher Andersen.

 

RELATERTE ARTIKLER

Ny utgave av REIS ute nå – helt gratis!

Den digitale utgaven av REIS 1-2021 er ute nå, med spennende og inspirerende artikler fra Norge og den...

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden